Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Μασάζ κατά τη διάρκεια του τοκετού

Το θεραπευτικό μασάζ έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες προκειμένου να βελτιώσει τη γενική υγεία, να μειώσει το στρες και να ανακουφίσει την ένταση των μυών. Οι γνώμες σχετικά με το μασάζ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης διίστανται στην κοινότητα της υγείας όσον αφορά στην ασφάλεια και στο σκοπό του. Σύγχρονες όμως μελέτες κι έρευνες, έχουν δείξει ότι το μασάζ στα πλαίσια της προγεννητικής φροντίδας μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Αυτό όμως που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να πραγματοποιείται  από έναν θεράποντα μασέρ που να έχει πιστοποιηθεί στο προγεννητικό μασάζ.

Μασάζ και εγκυμοσύνη: Οφέλη 

Μελέτες δείχνουν ότι οι συνεδρίες μασάζ που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσουν το άγχος, τα συμπτώματα της κατάθλιψης, να ανακουφίσουν από τους μυϊκούς πόνους και από τους πόνους των αρθρώσεων, καθώς και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του τοκετού και της υγείας του νεογέννητου. Το θεραπευτικό μασάζ κύησης αντιμετωπίζει τις διαφορετικές ανάγκες της εγκύου μέσα από ποικίλες τεχνικές, μία εκ των οποίων το σουηδικό μασάζ.

Το σουηδικό μασάζ στοχεύει στην χαλάρωση της έντασης των μυών και στην βελτίωση της λεμφικής και της κυκλοφορίας του αίματος μέσω ήπιας πίεσης που εφαρμόζεται στις ομάδες μυών του σώματος. Το σουηδικό μασάζ είναι η συνιστώμενη μέθοδος μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή αντιμετωπίζει πολλές κοινές καταστάσεις που σχετίζονται με τις σκελετικές και τις κυκλοφορικές αλλαγές που προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές της κύησης.

Ορμονική ισορροπία και μασάζ κύησης

Μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με τη χαλάρωση και τη διαχείρηση του άγχους, ρυθμίζονται σημαντικά όταν το μασάζ κύησης εισάγεται στην προγεννητική φροντίδα των εγκύων γυναικών. Αυτό οδηγεί σε ρύθμιση της γενικότερης διάθεσης της εγκύου και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Σε έγκυες γυναίκες που έκαναν δύο φορές την εβδομάδα μασάζ, μέσα σε μόνο πέντε εβδομάδες, ορμόνες όπως η νορεπινεφρίνη και η κορτιζόλη (ορμόνες που σχετίζονται με το στρες) μειώθηκαν, ενώ τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης ήταν αυξημένα (χαμηλά επίπεδα αυτών των ορμονών συνδέονται με την κατάθλιψη).

Οι αλλαγές στα επίπεδα αυτών των ορμονών οδήγησαν επίσης σε λιγότερες επιπλοκές κατά τον τοκετό και λιγότερες περιπτώσεις επιπλοκών στα νεογέννητα, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης. Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν στο ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της μητέρας και του νεογέννητου, όταν το θεραπευτικό μασάζ έχει ενσωματωθεί στην κανονική προγεννητική φροντίδα.

Μείωση του οιδήματος

Οίδημα, ή πρήξιμο των αρθρώσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συχνά προκαλείται από τη κακή κυκλοφορία και την αυξημένη πίεση στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία από τη “βαριά” πλέον μήτρα. Το μασάζ κύησης βοηθά στην τόνωση των μαλακών ιστών για τη μείωση συλλογής των υγρών στις διογκωμένες αρθρώσεις. Επίσης, βελτιώνει την απομάκρυνση των αποβλήτων που μεταφέρονται από το λεμφικό σύστημα του σώματος.

Βελτίωση των νεύρων του πόνου

Πολλές γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη βιώνουν έναν πόνο ισχιακού νεύρου, καθώς η μήτρα στηρίζεται στους μύες του πυελικού εδάφους και χαμηλά στην πλάτη. Η πίεση της μήτρας εξαπλώνει την ένταση στους μύες του άνω και κάτω μέρους του ποδιού, προκαλώντας τους διόγκωση και άσκηση πίεσης σε κοντινή απόσταση των νεύρων. Το μασάζ κύησης αντιμετωπίζει τις φλεγμονές των νεύρων, βοηθώντας να απελευθερωθεί η ένταση γύρω από τους μυς. Πολλές γυναίκες έχουν βιώσει μια σημαντική μείωση πόνου στο ισχιακό νεύρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω του θεραπευτικού μασάζ κύησης.

Πιθανά οφέλη του προγεννητικού μασάζ:

 • Μειωμένος πόνος στην πλάτη
 • Μειωμένος πόνος στις αρθρώσεις
 • Βελτιωμένη κυκλοφορία
 • Μειωμένο οίδημα
 • Μειωμένη μυϊκή ένταση και πονοκεφάλους
 • Μείωση του στρες και του άγχους
 • Βελτιωμένη οξυγόνωση των μαλακών ιστών και των μυών
 • Καλύτερος ύπνος

Προφυλάξεις 

Όπως με κάθε θεραπευτική προσέγγιση που στόχο έχει την υγεία της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες θα πρέπει να συζητήσουν με τον ιατρό τους αν το μασάζ της κύησης αποτελεί μία ασφαλή μέθοδο για εκείνες. Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των κινδύνων που πιθανώς συνοδεύουν το μασάζ στη διάρκεια της κύησης είναι η συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Αναζητήστε το κατάλληλο θεραπευτή μασάζ

Είναι σημαντικό να αναζητήσετεπιστοποιημένους θεραπευτές προγεννητικού μασάζ. Οι πιστοποιημένοι θεραπευτές έχουν λάβει επιπλέον εκπαίδευση και ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν καταστάσεις στην εγκυμοσύνη που πιθανώς συνοδεύονται και από κάποια παθολογία. Έχουν επίγνωση του πώς να τοποθετήσετε το σώμα σας με ασφάλεια με στόχο την πρόληψη κάθε καταπόνησης των συνδέσμων της μήτρας. Επίσης, είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα συμπτώματα θρόμβων αίματος και κιρσούς.

Οι γυναίκες που έχουν βιώσει πρόσφατα αιμορραγία, πρόωρες συσπάσεις, ή έχουν οποιαδήποτε από τις ακόλουθες συνθήκες, θα πρέπει να μιλήσουν οπωσδήποτε με τον γιατρό τους πριν από οποιαδήποτε συνεδρία μασάζ κύησης:

 • Υπέρταση που προκαλείται από την Εγκυμοσύνη (PIH)
 • Προεκλαμψία
 • Προηγούμενο πρόωρο τοκετό
 • Σοβαρό οίδημα, υψηλή αρτηριακή πίεση, ή ξαφνικές, σοβαρές κεφαλαλγίες
 • Γέννησαν πρόσφατα

Εγκυμοσύνη και Μασάζ: Είναι το Μασάζ ασφαλές για όλη την εγκυμοσύνη;

Οι γυναίκες μπορεί να ξεκινήσουν θεραπεία με μασάζ σε οποιοδήποτε σημείο κατά την εγκυμοσύνη τους – κατά τη διάρκεια του πρώτου, δεύτερου, ή τρίτου τριμήνου. Πολλοί θεραπευτές θα αρνηθούν να προσφέρουν μασάζ σε μια γυναίκα που είναι ακόμα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω του αυξημένου κινδύνου για αποβολή που συνδέεται με τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης.

Τα οφέλη του μασάζ μπορεί να βελτιώσουν την συνολική προγεννητική υγεία σε πολλές έγκυες γυναίκες. Μαζί με την καθοδήγηση και τις συμβουλές του γιατρού και της μαίας, το θεραπευτικό μασάζ  κύησης μπορεί να ενσωματωθεί στη ρουτίνα της προγεννητικής φροντίδας ως συμπλήρωμα μιας συναισθηματικής και σωματικής υγείας καθώς έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία των εγκύων και την έκβαση της κύησης.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τη μαία ή το μαιευτήρα σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπευτική πρακτική.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.