Μητρικός θηλασμός και εμβόλια: Μικρότερος ο πόνος για τα μωρά που θηλάζουν;
Είναι γνωστά και επιστημονικώς αποδεκτά τα πολλά και σημαντικά οφέλη που προσφέρει ο μητρικός θηλασμός στην αμυντική θωράκιση του βρέφους και τη γενικότερη υγεία του, στο μοναδικό δέσιμο μητέρας-παιδιού, ακόμα και στη θηλάζουσα μαμά.
Η αξία του μητρικού θηλασμού, όμως, δε σταματά εδώ καθώς η έρευνα διαπιστώνει όλο και περισσότερα άγνωστα μέχρι τώρα οφέλη, όπως συνέβη και με πρόσφατη καναδική μελέτη που βασίστηκε σε αναθεώρηση παλαιότερων ερευνών και έδειξε ότι τα μωρά που θηλάζουν κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών κλαίνε λιγότερο και αισθάνονται λιγότερο πόνο σε σχέση με τα μωρά που κατευνάζονται με άλλους τρόπους, όπως μπιμπερό με έτοιμο γάλα, πιπίλες, αγκαλιά, απόσπαση της προσοχής, τοπικά αναλγητικά και επαφή σώμα με σώμα με τη μητέρα.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα δείχνει ότι ο θηλασμός οδηγεί σε μακροπρόθεσμες μεταβολικές αλλαγές στη μητέρα
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 10 παλαιότερων ερευνών, σε συνολικά 1.066 βρέφη 1-12 μηνών, για το μητρικό θηλασμό και τον πόνο των μωρών από το τρύπημα της βελόνας.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, κατά μέσο όρο, τα μωρά που θήλαζαν έκλαιγαν 38 δευτερόλεπτα λιγότερο από ό, τι τα μωρά που δε θήλαζαν κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών. Ακόμα, παρατηρώντας τη συμπεριφορά των βρεφών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ένταση του πόνου ήταν επίσης χαμηλότερη όταν τα μωρά θήλαζαν τη στιγμή του τρυπήματος της βελόνας, αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να μετρηθεί η δυσφορία στα νεογνά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Ottawa και του Children’s Hospital of Eastern Ontario, που διεξήγαγαν την έρευνα, ήταν ήδη γνωστό ότι ο θηλασμός μειώνει τον πόνο στη διάρκεια της αιμοληψίας στα νεογνά. Ωστόσο, δε γνώριζαν αν ο θηλασμός έχει την ίδια επίδραση και σε μεγαλύτερα μωρά.
Ο θηλασμός αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικός στη μείωση του πόνου σε σχέση με το νερό με ζάχαρη, τις αναλγητικές κρέμες και τα σπρέι στο σημείο της ένεσης, τα χάδια της μητέρας ή το μασάζ, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τέσσερις διαφορετικές μελέτες για τις συγκεκριμένες εναλλακτικές.
«Είναι πιθανό ο θηλασμός να είναι αποτελεσματικό παυσίπονο, γιατί ενισχύει την ωκυτοκίνη -μια ορμόνη που συνδέεται με τη χαλάρωση, τη μείωση του πόνου και το αίσθημα ευχαρίστησης- και στη μητέρα και στο μωρό», σύμφωνα με τη Barbara Morrison, ερευνήτρια στο Wichita State University School of Nursing στο Κάνσας. «Επιπλέον, η ωκυτοκίνη μειώνει τα επίπεδα του στρες, κάνοντας τα μωρά να νιώθουν πιο χαλαρά. Όσο πιο χαλαρός είναι κανείς, τόσο μικρότερη είναι η αίσθηση του πόνου. Ο χωρισμός από τη μητέρα κατά τη διάρκεια μιας επώδυνη διαδικασίας προκαλεί στο βρέφος αίσθημα εγκατάλειψης, αυξάνοντας σημαντικά το άγχος τους,» όπως δήλωσε η Morrison.
Στην πραγματικότητα, αυτό που διαπιστώνουμε διαβάζοντας τα συμπεράσματα ανάλογων μελετών είναι ότι όλες οι ερευνητικές και επιστημονικές διαπιστώσεις συγκλίνουν στο να παραδεχόμαστε ξανά και ξανά την αξεπέραστη υπεροχή του μητρικού θηλασμού, που είναι μία σοφή, βιολογική διαδικασία, η οποία ωφελεί το νεογέννητο στη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξή του και προστατεύει τη μητέρα. Απλώς, οι επιστημονικές έρευνες φωτίζουν και μία διαφορετική πλευρά, κάθε φορά, αυτή της μοναδικής, για τη μητέρα και το μωρό, διαδικασίας.
Σχετικά άρθρα:
Εγκυμοσύνη και θηλασμός
Θηλασμός και βρεφική διατροφή: Σωστές βάσεις για υγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία
Ίκτερος και μητρικός θηλασμός