Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Μπορεί το άσθμα να σχετίζεται με την υπογονιμότητα;

ΑΣΘΜΑ-ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ-1.jpg

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη έχουν πολλές ανησυχίες και θέματα υγείας, με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν και να διευθετήσουν. Σύμφωνα μάλιστα με μια νέα μελέτη, μία πολύ συνηθισμένη ιατρική πάθηση, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα. Μία πάθηση που είναι πολύ πιθανό να μην είχατε φανταστεί ποτέ. Πρόκειται για το άσθμα.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα:

Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτη φαίνεται ότι οι γυναίκες που πάσχουν από άσθμα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερο χρόνο ώστε να επιτύχουν μία εγκυμοσύνη. Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την μελέτη 15.000 γυναικών οδηγούν στην υπόνοια ότι πιθανώς το άσθμα να επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα. Το 21% των γυναικών χωρίς άσθμα χρειάστηκε πάνω από έναν χρόνο προσπαθειών για να επιτύχει μία εγκυμοσύνη, ενώ στις ασθενείς με άσθμα, την ίδια απάντηση έδωσε το 27% των γυναικών, ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό.

Πως εξηγείται αυτό;

Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες που εξηγούν την πιθανή αρνητική επίδραση του άσθματος στη γονιμότητα, η αιτία δεν είναι ακόμα σαφής. Ωστόσο, μία θεωρία υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που πάσχουν από άσθμα έχουν πιο συχνά μία αίσθηση κόπωσης και αδιαθεσίας, με αποτέλεσμα να μην έχουν μία συχνή σεξουαλική δραστηριότητα.

Παρόλα αυτά, μία ιδιαίτερα ικανοποιητική εξήγηση, υποστηρίζει ότι η φλεγμονή που προκαλεί το άσθμα στο αναπνευστικό σύστημα μπορεί επίσης να επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα.  Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την παροχή αίματος στη μήτρα, με αποτέλεσμα τη δυσκολία εμφύτευσης του εμβρύου. Σε γενικές γραμμές, η κακή οξυγόνωση του αίματος είναι αδιαμφισβήτητο ότι επηρεάζει αρνητικά κάθε λειτουργία του οργανισμού.

Θα πρέπει να ανησυχείτε;

Ευτυχώς τα νέα είναι καλά. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με άσθμα δεν έχουν μικρότερες πιθανότητες να επιτύχουν μία εγκυμοσύνη. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι γυναίκες με άσθμα θα πρέπει να προσπαθήσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα . Εφ ‘όσον μία γυναίκα λαμβάνει προσεκτικά τη θεραπεία της για το άσθμα, ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και συνεχίζει τις προσπάθειες για σύλληψη με μία σωστή συχνότητα σεξουαλικών επαφών, δε θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα λόγω του άσθματος.

Τι θα πρέπει να θυμάστε;

Αν δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος και ταυτόχρονα υποφέρετε από άσθμα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει για το αν ή όχι το άσθμα μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει μια άλλη θεραπευτική επιλογή που θα μπορούσε πραγματικά να σας βοηθήσει και να δημιουργήσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης. Μην διστάζετε να ενημερώνεστε από το γιατρό και να ζητάτε τη βοήθεια του, για οτιδήποτε αφορά την υγεία σας.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.