Μυκητιασική Κολπίτιδα ή Καντιντίαση: Είστε σωστά ενημερωμένες;
Η μυκητιασική κολπίτιδα ή καντιντίαση είναι μια παθολογική κατάσταση του κόλπου και του αιδοίου που ταλαιπωρεί συχνά αρκετές γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, πολλές φορές περισσότερες από μια ή δυο φορές το χρόνο. Εμφανίζεται όταν ένας μύκητας, η Candida, αναπτύσσεται σε επίπεδα μεγαλύτερα του φυσιολογικού. Τα κύρια συμπτώματα της μυκητιασικής κολπίτιδας περιλαμβάνουν:
- Φαγούρα.
- Ερεθισμό.
- Ερυθρότητα.
- Πόνο και διόγκωση του κόλπου και του αιδοίου (το εξωτερικό μέρος των θηλυκών γεννητικών οργάνων).
- Δυσάρεστες κολπικές εκκρίσεις.
- Επιπλέον, ένα 5% των γυναικών αντιμετωπίζουν αυτό που ονομάζουμε επαναλαμβανόμενη μυκητισιακή κολπίτιδα, δηλαδή προσβάλλονται περισσότερες από τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο, και η καντιντίαση αυτή δεν σχετίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών.
Τα πιο συχνά αίτια της μυκητιασικής κολπίτιδας είναι τα παρακάτω:
- Συχνή λήψη αντιβιοτικών.
- Μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών.
- Χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
- Διαβήτης που δεν έχει ρυθμιστεί.
- Πολύ έντονη και συχνή σεξουαλική δραστηριότητα.
- Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
- Πολύ στενή εφαρμογή σε εσώρουχα και ρούχα, ιδιαίτερα συνθετικά, που προκαλούν διαρκώς τριβή με τα γεννητικά όργανα.
- Κακή ή λανθασμένη χρήση / εφαρμογή κολπικών σκευασμάτων.
- Ανεπαρκής ή λανθασμένη αντιμετώπιση της κολπίτιδας στην αρχή του προβλήματος.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει μία γυναίκα είναι πως αρκετά από τα συμπτώματα της μυκητιασικής κολπίτιδας πχ. δυσάρεστες κολπικές εκκρίσεις ή αίσθημα καύσου στα γεννητικά όργανα, είναι κοινά με ορισμένα άλλα νοσήματα, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, η τριχομονάδωση και η γονόρροια. Για τον λόγο αυτό δεν είναι τίποτα πιο σημαντικό από το να γίνει εξαρχής η σωστή διάγνωση προκειμένου η κολπίτιδα να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ορισμένες φορές συμβαίνει να συνυπάρχουν και άλλες λοιμώξεις, όπως πχ. ουρεάπλασμα ή E. Coli, που χρειάζονται εντελώς διαφορετική φαρμακευτική αντιμετώπιση και θεραπεία. Εδώ το θεραπευτικό πλάνο πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της ασθενούς.
Η διάγνωση της μυκητιασικής κολπίτιδας πραγματοποιείται με μία καλλιέργεια κολπικού υγρού, η οποία λαμβάνεται στο ιατρείο. Ορισμένες φορές, ένας έμπειρος ιατρός μπορεί να κάνει την διάγνωση και μακροσκοπικά.Το σωστό όμως είναι να πραγματοποιηθεί και καλλιέργεια για την ανίχνευση πιθανώς και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών και την εκτίμηση της χλωρίδας του κόλπου.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα, ακολουθούμε την κατάλληλη θεραπεία.
Η υγεία του κόλπου είναι πρωταρχικής σημασίας για κάθε γυναίκα. Για μία ευχάριστη σεξουαλική ζωή, για έναν υγιή κολπικό τοκετό αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση που οποιαδήποτε παθολογία διαταράσσει την καθημερινότητα. Γι’ αυτό λοιπόν και στο ιατρείο, η κολπίτιδα αντιμετωπίζεται ολιστικά. Αφού πρώτα εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης, εφαρμόζεται και η πιο κατάλληλη θεραπεία για την μυκητιασική κολπίτιδα. Άλλοτε με εντελώς φυσικό τρόπο, συντηρητικά, και άλλοτε με την πλέον κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Μεγάλη σημασία στη μυκητιασική κολπίτιδα δεν έχει μονάχα η πάθηση και η ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή. Σημασία επίσης έχει η ηλικία της γυναίκας και η κατάσταση της, πχ εάν πρόκειται για γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση ή είναι έγκυος. Φροντίζουμε να θεραπεύσουμε την παρούσα κατάσταση, αλλά και να προστατέψουμε τη γυναίκα από μελλοντικές υποτροπές της κολπίτιδας.
Εάν μία γυναίκα έχει μυκητιασική κολπίτιδα πρέπει να πάρει θεραπεία και ο σύντροφος;
Η σωστή απάντηση εδώ είναι ίσως. Οι μυκητιασικές κολπίτιδες δεν ανήκουν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Όμως, επειδή είναι δυνατόν να περάσει η μόλυνση στο σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της επαφής, συνήθως χορηγούμε και σε αυτόν κάποια αγωγή, αρκετές φορές μονάχα τοπικά.
Σε γενικές γραμμές όμως, εάν η σχέση είναι μονογαμική, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλός. Περίπου το 15% των ανδρών αναμένεται να αναπτύξει κάποιο δερματικό εξάνθημα στο πέος εάν έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με μια γυναίκα που έχει αναπτύξει μυκητιασική κολπίτιδα. Εάν αυτό συμβεί στο σύντροφό σας, θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό. Οι άνδρες που δεν έχουν περιτομή και οι άνδρες με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Μπορεί να θεραπευτεί η μυκητιασική κολπίτιδα ενώ έχω την περίοδό μου;
Βεβαίως. Η καντιντίαση σαφέστατα μπορεί να αντιμετωπιστεί ενώ έχετε την περίοδό σας. Πολλές φορές μάλιστα η φαρμακευτική αγωγή ξεκινά τις ημέρες αυτές, ακριβώς επειδή τότε μερικά συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται. Εάν σας έρθει η περίοδος μετά την έναρξη μιας φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα, συνεχίστε να τη χρησιμοποιείτε μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη συνιστώμενη διάρκεια της θεραπείας. Εάν η περίοδός σας αναμένεται να έρθει σύντομα, ίσως ο γιατρός σας προτιμήσει ένα προϊόν που λειτουργεί με μία μόνο δόση, έτσι ώστε η μυκητιασική κολπίτιδα να αντιμετωπιστεί προτού να έρθει η περίοδος. Τοπική θεραπεία καλό είναι να εφαρμόζεται στη φάση που έπεται ή προηγείται της περιόδου.
Γιατί στην εγκυμοσύνη μία γυναίκα μπορεί να αναπτύξει μυκητιασική κολπίτιδα; Είναι επικίνδυνη η κολπίτιδα για το μωρό;
Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν μυκητιασική κολπίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και γεγονός ιδιαίτερα ενοχλητικό, συνήθως μπορεί και αντιμετωπίζεται εύκολα, χωρίς να βλάπτει την έγκυο ή το μωρό.
Γιατί όμως συμβαίνει πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων είναι η πιθανή αιτία της παθολογικής ανάπτυξης της Candida κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αύξηση αυτή προκαλεί αλλαγές στο pH του κόλπου, οδηγώντας ευκολότερα σε κολπίτιδα.
Ας σημειωθεί πως για τον ίδιο λόγο μπορεί να αναπτυχθεί παθολογικά Candida και σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν οιστρογόνα, διότι αυτά τα φάρμακα προσομοιάζουν σε ένα βαθμό την εγκυμοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον είστε έγκυος, εξασφαλίστε μία ασφαλή και έγκυρη διάγνωση και συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την επιλογή της θεραπείας που είναι κατάλληλη για εσάς. Έτσι θα υπάρχει μέγιστη ασφάλεια για εσάς και το μωρό σας.
Και μερικές ακόμα πολύτιμες συμβουλές για όλες εσάς που συχνά ταλαιπωρείστε από μυκητιασική κολπίτιδα:
- Μην κάνετε μόνες σας διάγνωση.
- Μην λαμβάνετε αντιμυκητιασικά ή άλλα φάρμακα με το παραμικρό. Πολλές φορές η λύση δίνεται με φυσικό τρόπο. Όταν όμως πρέπει, ακολουθήστε προσεχτικά τις οδηγίες του ιατρού.
- Μην επαναλαμβάνετε από μόνες σας θεραπείες του παρελθόντος γιατί μπορεί να είναι κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό ή και τίποτα ακόμα, όπως πχ μια απλή προσωρινή διαταραχή του pH.
Τέλος, κρατήστε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων, ενημερώστε σωστά τον ιατρό σας, κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις κι ακολουθήστε σωστά την ενδεικνυόμενη θεραπεία.