Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Νέα ανακάλυψη βοηθά στην επιλογή των καταλληλότερων ωαρίων στην εξωσωματική

IVF-1.jpg

Μια εκπληκτική άνοδος επιπέδων ψευδαργύρου λαμβάνει χώρα κατά τη σύλληψη, όταν ένα ωάριο ενεργοποιείται από ένα σπερματικό ένζυμο. Με την παρατήρηση και τη μέτρηση του ψευδαργύρου, μπορούμε να έχουμε ένα άμεσο μέτρο της ποιότητας του ωαρίου και της ικανότητά του να αναπτυχθεί ομαλά ως έμβρυο, σύμφωνα με νέα έρευνα από Northwestern Medicine.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να επιλέξουν τα καταλληλότερα ωάρια για εμφύτευση κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), δηλώνουν οι επιστήμονες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η έρευνα τεκμηριώνει «έκρηξη» ψευδαργύρου κατά τη γονιμοποίηση ωαρίου. «Αυτό σημαίνει ότι, αν μπορούμε να δούμε τη «σπίθα» του ψευδαργύρου κατά τη στιγμή της γονιμοποίησης, θα ξέρουμε αμέσως ποια ωάρια είναι τα κατάλληλα για να μεταφέρουμε σε in vitro γονιμοποίηση (IVF)», δηλώνει η Τερέζα Woodruff, μία από τους δύο επικεφαλής της μελέτης και εμπειρογνώμονας βιολογίας ωοθηκών στο Northwestern. «Είναι ένας τρόπος ταξινόμησης της ποιότητας των ωαρίων, βάσει ενός παράγοντα που δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε μέχρι τώρα».

Οι επιστήμονες ενεργοποίησαν ωάρια με την έγχυση σπερματικού ενζύμου, που ενεργοποιεί αφενός το ασβέστιο για να παραχθεί μέσα στο ωάριο και αφετέρου τον ψευδάργυρο για να απελευθερωθεί από το ωάριο.

«Αυτή η ανακάλυψη», η οποία  δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου, στο Scientific Reports, «απαιτεί σοβαρή συνεργασία μεταξύ βιολόγων και χημικών και επένδυση κεφαλαίων για να υποστηριχτεί η περαιτέρω έρευνα», σημείωσε η Δρ Woodruff.

«Μια σημαντική παράμετρος της ανακάλυψης, είναι ο μη επεμβατικός και εύκολα ορατός τρόπος για την αξιολόγηση της ποιότητας ενός ωαρίου και τελικά ενός εμβρύου πριν από την εμφύτευση», επισημαίνει μία από τις συγγραφείς της μελέτης, η Δρ Eve Feinberg και συνεργάτης της ερευνητικής ομάδας.

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία που να μας πιστοποιούν αν είναι καλή η ποιότητα των ωαρίων» τονίζει η Feinberg. «Συχνά, δε γνωρίζουμε αν το ωάριο ή το έμβρυο είναι πραγματικά βιώσιμα, μέχρι να δούμε την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Αν έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε ποια ωάρια είναι κατάλληλα, θα γνωρίζουμε ποια έμβρυα να μεταφέρουμε, αποφεύγοντας περιττό άγχος και επιτυγχάνοντας  πολύ πιο γρήγορα μια εγκυμοσύνη».

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.