Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Νέα ανατρεπτική μελέτη για τη γρίπη στη περίοδο της εγκυμοσύνης

egios-kriwma11-1.jpg

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας ανατρεπτικής και άκρως ενδιαφέρουσας μελέτης που μόλις δημοσιεύτηκε, φαίνεται πως οι έγκυες γυναίκες έχουν μια ασυνήθιστα ισχυρή ανοσολογική απόκριση στον ιό της γρίπης, ένα απρόσμενο εύρημα που μπορεί να εξηγήσει γιατί αρρωσταίνουν περισσότερο από τη γρίπη σε σχέση με άλλους υγιείς ενήλικες. Η νέα αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα έμπειρων ιατρών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford και τη Παιδιατρική Κλινική Lucile Packard.

Τα αποτελέσματα ήταν πράγματι εντυπωσιακά, γιατί ανατρέπει πολλά από αυτά που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Και αυτό γιατί, έως τώρα θεωρούσαμε πως το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας αποδυναμώνεται από την αρχή της κύησης, προκειμένου το σώμα της εγκύου να μην απορρίψει το έμβρυο ώς ξένο σώμα.

Η μελέτη, είναι η πρώτη που εξετάζει τις αντιδράσεις των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που λαμβάνονται από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κατά των διαφορετικών στελεχών του ιού της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του στελέχους Η1Ν1 που προκάλεσε την πανδημία γρίπης του 2009, και παραμένει ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος με σοβαρές πιθανές επιπλοκές εάν η έγκυος γυναίκα νοσήσει.

Οι επιστήμονες λοιπόν συνειδητοποίησαν, πως η εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων και πιθανών επιπλοκών όταν μια έγκυος γυναίκα “κολλήσει” τον ιό της γρίππης, είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής ανοσοαντίδρασης του οργανισμού (υπερφλεγμονώδης νόσος) και όχι ανοσοανεπάρκειας. Δε φταίει δηλαδή το γεγονός πως το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας αποδυναμώθηκε, αντίθετα φταίει το ότι το ανοσοποιητικό της σύστημα, ας το πούμε λίγο πιο απλοϊκά, υπεραντέδρασε.

Θεωρούμε πως τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν μεγάλη επιστημονική αξία, γιατί όπως καταλαβαίνετε, όταν καταφέρουμε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς μιας ασθένειας, μπορούμε να βρούμε και αποτελεσματικούς τρόπους θεραπείας. Έτσι, στην περίπτωση αυτή, η θεραπεία της γρίπης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού παρά την χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιορίζουν την αντιγραφή του ιού.

Έως σήμερα, οι έγκυες γυναίκες που προσβάλλονται από τον ιό της γρίπης συνήθως αντιμετωπίζονται με φάρμακα που στόχο έχουν να επιβραδύνουν την αντιγραφή του ιού της γρίπης στον οργανισμό τους. Αν και αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι μια χρήσιμη θεραπεία, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι δεν είναι η μόνη καλή επιλογή, και πρέπει να αναπτυχθούν πιο στοχευμένα, ασφαλή και αποτελεσματικά πρωτόκολλα θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκυος γυναίκα πρέπει να παίρνει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να μην κολλήσει τον ιό, θέτοντας τον εαυτό της αλλά και την εγκυμοσύνη σε κίνδυνο. Τήρηση των κανόνων υγιεινής, θρεπτική διατροφή, ενυδάτωση και αποφυγή των κλειστών και πολυσύχναστων χώρων είναι βασικοί κανόνες για την προστασία της εγκύου και του μωρού της κατά την περίοδο των ιώσεων. 

Περισσότερες πληροφορίες:

Γρίπη και εγκυμοσύνη

Βήχας και εγκυμοσύνη

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.