Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Νεογνικός Ίκτερος και Θηλασμός

ΝΕΟΓΝΙΚΟΣ-ΙΚΤΕΡΟΣ-1.jpg

Ο νεογνικός ίκτερος παρατηρείται στο 50% των νεογνών. Ο φυσιολογικός ίκτερος εμφανίζεται συνήθως την 2η-3η ημέρα ζωής του νεογέννητου, μεγιστοποιείται την 4η-5η  μέρα και υποχωρεί έως την 10η.

Πώς προκαλείται

Κατά την ενδομήτρια ζωή, το έμβρυο τροφοδοτείται από το αίμα της μητέρας του, δια μέσω του πλακούντα. Επειδή όμως το οξυγόνο που προσλαμβάνει με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι αρκετό, ο οργανισμός του αναγκάζεται να πολλαπλασιάσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια (εμβρυική αιμοσφαιρίνη).

Μετά τη γέννηση, καθώς η παροχή του οξυγόνου είναι μεγαλύτερη, ο οργανισμός του νεογέννητου αναγκάζεται να καταστρέψει ένα μεγάλο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, μετατρέποντας έτσι την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε χολερυθρίνη, μια ουσία κίτρινου χρώματος.

Γ’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο ίκτερος εκδηλώνεται με το κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών των νεογέννητων.

Επειδή η χολερυθρίνη είναι λιποδιαλυτή (ονομάζεται και έμμεση ή ασύζευκτη), το σώμα για να την αποβάλλει πρέπει να τη μετατρέψει σε υδατοδιαλυτή (ονομάζεται και άμεση ή συνεζευγμένη).

Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται στο ήπαρ και έτσι αποβάλλεται στο έντερο, ενώ ένα μικρό ποσοστό επαναρροφάται φυσιολογικά και πάλι μέσα στο σώμα (εντερο-ηπατική κυκλοφορία).

Φυσιολογικά, τα νεογέννητα έχουν μεγαλύτερη μάζα ερυθροκυττάρων σε σχέση με τους ενήλικες και τα ερυθροκύτταρά τους έχουν μικρότερο χρόνο ζωής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερο φορτίο χολερυθρίνης.

Ταυτόχρονα, το ήπαρ των νεογνών είναι σχετικά ανώριμο και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο μεταβολισμό της χολερυθρίνης τις πρώτες ημέρες ζωής. Αυτοί οι παράγοντες ευθύνονται κυρίως για την εμφάνιση του φυσιολογικού νεογνικού ικτέρου.

Τέλος, υπάρχει και ο παθολογικός ίκτερος, ο οποίος οφείλεται συχνά σε ασυμβατότητες ομάδων αίματος ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό, προωρότητα, λοιμώξεις, υποθυρεοειδισμό, μεταβολικά νοσήματα κ. ά.

Η θεραπεία

Η τιμή της χολερυθρίνης μετράται μέσω του αίματος, από παρακέντηση στην πατούσα του μωρού και μόνο σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, ξεκινά η θεραπευτική αντιμετώπιση του νεογνικού ίκτερου.

Εάν η τιμή της χολερυθρίνης είναι ανησυχητική (πάνω από το όριο), τότε η θεραπεία του νεογνικού ίκτερου είναι η φωτοθεραπεία, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις (όταν η χολερυθρίνη είναι εξαιρετικά υψηλή), μπορεί να εφαρμοστεί αφαιμαξομετάγγιση (αλλαγή του αίματος του μωρού).

Στη φωτοθεραπεία, το μωρό τοποθετείται γυμνό (με τα μάτια σκεπασμένα) κάτω από ειδικές λάμπες που εκπέμπουν ένα ψυχρό λευκό ή κυανό φως, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διασπά τη χολερυθρίνη, η οποία  αποβάλλεται στη συνέχεια μέσω των ούρων του μωρού.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πάντως, ο νεογνικός ίκτερος,  υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες δίχως θεραπεία.

Θηλασμός και Νεογνικός Ίκτερος

Πολλοί έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι τα νεογέννητα παθαίνουν ίκτερο τις πρώτες μέρες της ζωής τους από το μητρικό γάλα, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

Τα μωρά, τα οποία δεν θηλάζουν επαρκώς, δηλαδή δεν παίρνουν αρκετό γάλα, δεν έχουν συχνές κενώσεις, με αποτέλεσμα να μην αποβάλλεται η χολερυθρίνη και να κινδυνεύουν από ίκτερο.

Το πρωτόγαλα είναι εξαιρετικό καθαρκτικό και ταυτόχρονα συμβάλλει και στην ωρίμανση του εντέρου του μωρού.

Γι’ αυτό και ο θηλασμός (που είναι ο φυσιολογικός τρόπος σίτισης των βρεφών) δεν θα πρέπει να διακόπτεται ούτε κατά τη διάρκεια της φωτοθεραπείας.

Ωστόσο, υπάρχει κι ένας άλλος τύπος ίκτερου, ο ίκτερος από το μητρικό γάλα, ο οποίος εμφανίζεται μετά την πρώτη εβδομάδα ζωής.

Στο μητρικό γάλα υπάρχει μια ουσία, η οποία μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία πρόσληψης της χολερυθρίνης από το συκώτι, με αποτέλεσμα η ουσία αυτή να παραμένει και να κυκλοφορεί στο αίμα.

Όταν η χολερυθρίνη αυξάνεται μέχρι τη 2η εβδομάδα ζωής  και παραμένει σε υψηλά επίπεδα για άλλες δύο εβδομάδες, τότε ο ίκτερος ονομάζεται παρατεινόμενος ίκτερος (με αύξηση της εμμέσου χολερυθρίνης). Στη συνέχεια όμως υποχωρεί.

Ο παρατεινόμενος ίκτερος παρατηρείται σε ποσοστό 20-30% των μωρών που θηλάζουν και μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες μετά τη γέννησή τους.

Αυτός ο ίκτερος δεν είναι επικίνδυνος για το μωρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ,η χολερυθρίνη μάλλον δρα προστατευτικά, γιατί το προφυλάσσει από επικίνδυνες οξειδωτικές ουσίες.

Πότε αντενδείκνυται ο μητρικός θηλασμός;

Όταν υπάρχει αμέσου τύπου υπερχολερυθριναιμία, η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης καθώς υποκρύπτει παθολογικά αίτια, τότε ο  μητρικός θηλασμός αντενδείκνυται.

Με  αύξηση της χολερυθρίνης μπορεί για παράδειγμα να εκδηλωθεί η γαλακτοζαιμία (σπάνιο μεταβολικό νόσημα).

Στην κατάσταση αυτή, δε μπορεί να μεταβολιστεί η γαλακτόζη που υπάρχει στο γάλα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στο σώμα και να προκαλεί βλάβες.  

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.