Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Οίδημα στη λοχεία

45553000_m-1.jpg

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν οίδημα στη λοχεία, κυρίως την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό. Ειδικά τα δάχτυλα των χεριών, οι αστράγαλοι και τα πόδια, πρήζονται και προκαλούν δυσφορία.

Τι είναι το οίδημα στη λοχεία;

Το οίδημα που έχετε στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικό και ενδέχεται να συνεχιστεί και στη λοχεία για μια εβδομάδα ή και περισσότερο.  Όταν είστε έγκυος, το σώμα σας παράγει 40% με 50% περισσότερα υγρά.

Επίσης, η χαμηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών και η αραίωση του αίματος, η οποία οδηγεί σε χαμηλή συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης, συμβάλλουν σημαντικά στην κατακράτηση υγρών.

Έτσι,  η κατακράτηση υγρών, το επιπλέον αίμα και οι ορμονικές αλλαγές δημιουργούν οίδημα στη λοχεία, στα χέρια, στα πόδια και τους αστραγάλους.

Η εν λόγω κατακράτηση υγρών είναι γνωστή και ως οίδημα στη λοχεία, επιλόχειο οίδημα ή εντύπωμα.

Γιατί προκαλείται; 

Η πιο κοινή αιτία για το οίδημα στη λοχεία είναι οι ορμόνες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα παράγει μια μεγάλη ποσότητα προγεστερόνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί κατακράτηση νερού και νατρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μετά τη γέννηση του μωρού, να παρατηρείται οίδημα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο προκαλείται το πρήξιμο είναι η διάταση της μήτρας. Όταν η μήτρα μεγαλώνει για τη φιλοξενία του συνεχώς αναπτυσσόμενου μωρού, ασκείται πίεση στις φλέβες των ποδιών.

Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η ροή του αίματος προς το κάτω μέρος του σώματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται οίδημα στην εγκυμοσύνη, το οποίο συχνά συνεχίζεται και στη λοχεία.

Και η πίεση η οποία ασκείται κατά τον τοκετό οδηγεί σε συσσώρευση αίματος και υγρών προς τα άκρα. Επίσης, τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται στον τοκετό (π. χ. η ωκυτοκίνη), έχουν αντιδιουρητική δράση και είναι συχνά υπαίτια για το οίδημα στη λοχεία. 

Τέλος, οίδημα στη λοχεία μπορεί να προκαλέσει και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Αρκετές γυναίκες, οι οποίες  υποβάλλονται σε καισαρική τομή, λαμβάνουν φάρμακα και αναισθησία ενδοφλεβίως, ενώ κι εκείνες που γεννούν κολπικά μπορεί να λάβουν ορισμένα υγρά ενδοφλεβίως.

Αυτά τα επιπλέον υγρά τείνουν να συσσωρεύονται στο σώμα, ενώ θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές μέρες μέχρι να υποχωρήσουν.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι γυναίκες που έχουν οίδημα στη λοχεία, έχουν πρησμένα άκρα, αστραγάλους, πόδια και πρόσωπο. Επίσης, το δέρμα τους φαίνεται διατεταμένο και γυαλιστερό.

Δεν είναι λίγες οι φορές που στα σημεία στα οποία έχουν κατακράτηση, νιώθουν πόνο. Ενδέχεται μάλιστα, αν πατήσουν με το δάχτυλό τους τα σημεία αυτά (με το οίδημα) όπου έχουν οίδημα, να μείνει εντύπωμα.

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε το οίδημα στη λοχεία; 

  • Περιορίστε τη λήψη αλατιού για να μειώσετε τη συσσώρευση υγρών και φροντίστε να λαμβάνετε πολλά υγρά ημερησίως (τουλάχιστον 2 λίτρα νερό). Επίσης, η διατροφή σας θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και πλούσια σε πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες.
  • Ξεκουράστε τα πρησμένα πόδια κάνοντάς τους μασάζ (με απλό λάδι) και τοποθετώντας τα κάπου ψηλά για τουλάχιστον 30 λεπτά μέσα στη μέρα.
  • Φροντίστε να κινείστε για να εξασφαλίσετε την καλή κυκλοφορία του αίματος.
  • Κάντε ένα δροσερό ντους ή ποδόλουτρο με κρύο νερό για να ανακουφιστείτε απο το οίδημα στη λοχεία.
  • Μην αμελείτε να ελέγχετε συχνά την πίεσή σας σε περίπτωση που σας το έχει συστήσει ο γιατρός σας.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.