Πρακτικός οδηγός για μια υπέροχη εγκυμοσύνη

Η γέννηση του μωρού σας είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Σίγουρα όμως, θα έχετε απορίες! Πότε ξεκινά ο τοκετός; Πώς θα καταλάβετε πως βρίσκεστε σε τοκετό; Τι θα επακολουθήσει;
Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε εκ των προτέρων:
Αναζητήστε πληροφορίες
Διαβάστε φυλλάδια, περιοδικά και βιβλία για τον τοκετό, φροντίζοντας
οι πληροφορίες που λαμβάνετε να είναι από έγκυρες πηγές. Προσέξτε όμως να μην πέσετε στην παγίδα της υπερπληροφόρησης, γιατί μπορεί να σας αγχώνει και τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο.
Καλύτερο είναι να συζητάτε με τη μαία ή το γιατρό, ότι σας απασχολεί.
Να αναπαύεστε επαρκώς
Βεβαιωθείτε ότι είστε επαρκώς ξεκούραστες πριν την έναρξη του τοκετού.
Όταν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, είναι ευκολότερο να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις του τοκετού. Πάρτε άδεια εγκυμοσύνης, εφόσον είναι εφικτό και προσπαθήστε να έχετε όλα τα πράγματα που χρειάζεστε για την άφιξη του μωρού σας έτοιμα στο σπίτι, από τις 36 εβδομάδες.
Κανονίστε ποιος θα θέλατε να είναι παρόν κατά την γέννηση του παιδιού σας
Επιλέξτε κάποιον που θέλετε πραγματικά και μην πάρετε μια απόφαση μόνο γιατί, πρέπει να κρατήσετε τα προσχήματα.
Ενημερώστε το πρόσωπο που θα σας υποστηρίξει εκ των προτέρων, σχετικά με τις επιθυμίες σας.
Τέλος, ενημερώστε τη μαία και το γιατρό για την επιλογή σας.
Οργανώστε τη φροντίδα της μητρότητας σας
Συζητήστε με την μαία πότε θα πρέπει να κανονίστε συναντήσεις προκειμένου να οργανώσετε τη φροντίδα σας και ποιες επιλογές έχετε. Η μαία μπορεί να σας συμβουλεύει σε όλη την εγκυμοσύνη, να σας προετοιμάζει για τον τοκετό, να είναι μαζί σας σε αυτόν, στο μαιευτήριο όταν γεννήσετε, αλλά και στο σπίτι σας εάν την χρειαστείτε, παρέχοντας σας βοήθεια σχετικά με την περιποίηση του νεογέννητου και το θηλασμό.
Πηγαίνετε (μαζί με το σύντροφό σας) στα μαθήματα προετοιμασίας
Στα μαθήματα θα διδαχτείτε ασκήσεις χαλάρωσης, θέσεις και στάσεις τοκετού, πώς να διαχειριστείτε τα διάφορα είδη των συστολών, τεχνικές αναπνοής και θα πάρετε πληροφορίες σχετικά με τον θηλασμό και την περιποίηση του νεογέννητου.
Ο σύντροφος σας, μαθαίνει τι πρέπει να κάνει κατά τη διάρκεια της γέννησης, πώς να σας υποστηρίξει και πως θα έχει ενεργητικό ρόλο σε όλη την διάρκεια του τοκετού και της λοχείας.
Συζητήστε πώς θέλετε να γεννήσετε
Συζητήστε με το γιατρό και τη μαία τον τρόπο τοκετού, πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τον πόνο, αλλά και ότι άλλο θέλετε.
Καλό είναι να γνωρίζουν τις επιθυμίες σας, προκειμένου να βιώσετε την γέννηση του παιδιού σας, όπως την ονειρεύεστε.
Καλό είναι να συνειδητοποιήσετε πως η γέννηση δεν μπορεί να προγραμματιστεί με ακρίβεια. Μπορεί κάποιες φορές τα πράγματα να είναι διαφορετικά από ότι αναμενόταν.
Πώς θα καταλάβετε πως ο τοκετός έχει ξεκινήσει;
Λάθος συναγερμός: «σκληρή κοιλιά» (συστολές Braxton Hicks)
Μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι σκληραίνει η κοιλία σας, όταν είστε κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Όσο περνάει ο καιρός θα νιώθετε αυτά τα πετρώματα συχνότερα και εντονότερα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες δεν νιώθουν καν τις συστολές Braxton Hicks.
Οι συστολές αυτές δεν είναι (προκαταρκτικές) συστολές και δεν αποτελούν σημάδι έναρξης τοκετού.
Η πραγματική έναρξη
- Ο τοκετός συνήθως ξεκινά με τις συστολές
Συνήθως, στην αρχή είναι σύντομες, άτακτες και δεν είναι τόσο οδυνηρές.
Αυτές οι προκαταρκτικές συστολές μαλακώνουν τον τράχηλο.
Οι ωδίνες διαρκούν 35-40 δευτερόλεπτα και δεν είναι πολύ συχνές. Όσο περνάει η ώρα αυξάνονται σε ένταση, διάρκεια και συχνότητα. Όταν η συχνότητα σταθεροποιηθεί στα 10 λεπτά, για αρκετό διάστημα, είναι πιθανό να έχετε μπει σε τοκετό. - Ρήξη του θυλακίου (σπάσιμο των νερών)
Εάν δείτε αυξημένα υγρά, ουρήστε, για σιγουρευτούμε πως δεν είναι ούρα και βάλτε μια σερβιέτα. Εάν συνεχίζει να υπάρχει ροή, ενημερώστε το γιατρό ή τη μαία και περιγράψτε τους το χρώμα τους (διαυγή, πράσινα, κίτρινα) και εάν έχουν κάποια οσμή. - Ναυτία
- Συχνουρία
- Πόνος στην μέση
Κατά τον τοκετό, μπορεί να αισθανθείτε αυξημένη πίεση ή κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς και του ορθού. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε αμβλύ πόνο στη μέση. - Οροαιματηρή βλέννη, το λεγόμενο βύσμα
Ουσιαστικά είναι σαν πώμα στον τράχηλο και όταν ο τράχηλος αρχίσει αν διαστέλλεται αυτό φεύγει.
Μπορεί να το δείτε είτε σταδιακά στο εσώρουχο σας ή στο σκούπισμα, είτε ολόκληρο στο εσώρουχό σας. Η εμφάνιση του βύσματος, δεν σημαίνει πως ο τοκετός ξεκινάει άμεσα, αλλά πως αναμένεται.
Εάν δείτε κάτι από τα παραπάνω, ειδικότερα εάν νιώσετε συστολές, εάν δείτε το βύσμα ή σπάσουν τα νερά σας, ενημερώστε άμεσα το γιατρό ή τη μαία.
Η διαδικασία του τοκετού βήμα προς βήμα
Οι συστολές γίνονται ισχυρότερες, πιο συχνές και τακτικές και πονάτε περισσότερο
Συστολή είναι, η σύσπαση των μυών της μήτρας. Την αισθάνεστε σαν μια κράμπα στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας που έρχεται αργά, σταδιακά χειροτερεύει και στη συνέχεια υποχωρεί πάλι.
Μεταξύ των συστολών η κοιλιά σας χαλαρώνει.
Οι συστολές της διαστολή βοηθούν να διασταλεί τράχηλος σας
Οι συστολές της διαστολής διασφαλίζουν ότι ο τράχηλός σας διαστέλλεται αρκετά (10 εκ), για να επιτρέψει το μωρό σας να γεννηθεί.
Οι συστολές που προκαλούν την διαστολή παίρνουν περισσότερο χρόνο από τις προκαταρκτικές συστολές και είναι πιο τακτικές. Οι συστολές γίνονται πιο ισχυρές και πιο επώδυνες, καθώς η διαστολή εξελίσσεται. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατοστών της διαστολής (8-10 εκ),οι συστολές έχουν την μέγιστη ένταση. Η μαία και ο γιατρός ελέγχουν τα εκατοστά της διαστολής με κολπική εξέταση.
Ρήξη θυλακίου
Μερικές φορές ο τοκετός ξεκινά με το σπάσιμο των νερών, αλλά πολύ
συχνά τα νερά σπάνε αργότερα. Αυτό είναι καλό, επειδή οι μεμβράνες και το αμνιακό υγρό προστατεύουν το μωρό και βοηθούν να ανοίξει ο τράχηλος, λόγω της πίεσης που ασκούν.
Η μαία ή ο γιατρός, μπορεί να κάνουν τεχνητή ρήξη θυλακίου (να σπάσουν τα νερά), εάν υπάρχει κάποιος λόγος, για παράδειγμα αν οι συστολές γίνονται πιο αδύναμες και αν η διαστολή δεν αυξάνεται.
Οι εξωθητικές συστολές, «σπρώχνουν» το μωρό σας προς τα έξω
Όταν φτάσετε στην τελεία διαστολή (10 εκ), οι συστολές διαστολής μετατρέπονται σε εξωθητικές συστολές. Το κεφάλι του μωρού έχει περάσει μέσα από το μεγάλο άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας σας. Στην αιχμή της συστολής θα νιώσετε την ανάγκη να σπρώξετε. Είναι μια ένδειξη ότι το μωρό σας είναι έτοιμο να βγει.
Οι εξωθητικές συστολές έρχονται συνήθως κάθε 5 λεπτά και είναι πολύ ισχυρές. Εσείς έχετε παρόλα αυτά, αρκετό χρόνο στο μεσοδιάστημα να ανακτήσετε δυνάμεις και να ξεκουραστείτε.
Μπορείτε να σπρώξετε ενεργητικά
Μπορείτε εάν το αισθάνεστε σε αυτό το σημείο, να αρχίσετε να εξωθείτε ενεργά. Κατά τη διάρκεια της εξωθητικής συστολής θα πρέπει να μαζέψετε όλες τις δυνάμεις σας και να σπρώξετε προς την κατεύθυνση του κόλπου και του πρωκτού σας. Στην αρχή, ίσως να μην αισθάνεστε προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να σπρώξετε, αλλά όταν το κεφάλι προχωρήσει κι άλλο, θα καταστεί σαφές πώς και προς τα πού μπορείτε να σπρώξετε.
Αποφύγετε να κρατάτε αέρα, όσο εξωθείτε, γιατί αυτό μπορεί να μειώσει την παροχή οξυγόνου στο μωρό (χειρισμός Valsava).
Μην ανησυχείτε για την εικόνα σας, είναι φυσικό και σύνηθες να έχετε απώλεια κοπράνων ή ούρων, αλλά φροντίστε να είστε συγκεντρωμένες.
Να το κεφάλι
Κάθε συστολή σπρώχνει το κεφάλι και λίγο περισσότερο, αλλά υποχωρεί επίσης ένα μέρος του. Αυτό συμβαίνει μέχρι τελικά να εμφανιστεί το κεφάλι του μωρούς σας.
Το παιδί σας έχει γεννηθεί
Όταν το κεφάλι βγαίνει μπορεί να αισθανθείτε το τέντωμα στο περίνεο ( το κάτω μέρος μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού).
Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο ή να έχετε μια αίσθηση καψίματος.
Εσείς συνήθως δεν χρειάζεται να σπρώχνετε πια πολύ δυνατά, αφού έχει βγει το κεφάλι θα ακολουθήσει σύντομα και το υπόλοιπο σώμα.
Βγαίνει και ο πλακούντας
Η μήτρα συσπάται για να αποκολληθεί ο πλακούντα και να αποφευχθεί η υπερβολική απώλεια αίματος. Ίσως σας ζητηθεί να σπρώξετε πάλι. Συνήθως, μετά από 3-4 συσπάσεις ο πλακούντας, ο ομφάλιος λώρος και οι υμένες αποκολλούνται και βγαίνουν περνώντας μέσα από τον κόλπο. Οι συσπάσεις της μήτρας την συρρικνώνουν και την αισθάνεστε μια σκληρή μπάλα κάτω από τον ομφαλό σας.
Απολίνωση του ομφάλιου λώρου
Όταν ο παλμός στον ομφάλιο λώρο δεν είναι πλέον αισθητός, ο ομφάλιος μπορεί να κοπεί.
Μπορείτε να βάλετε το μωρό σας στο στήθος σας τώρα. Τέλος, ο θηλασμός είναι καλό να ξεκινάει το πρώτο μισάωρο μετά την γέννηση, εκτός και εάν συντρέχει κάποιος λόγος για να μην γίνει αυτό.
Οι γνώσεις, σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε περισσότερο έλεγχο και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και λιγότερο άγχος.
α