Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Οι έγκυοι δεν εμβολιάζονται κατά της γρίπης, παρά τον κίνδυνο μόλυνσης

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ-ΣΤΗΝ-ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-1.jpg

Η εμβολιαστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει από τα μέσα, περίπου, του περασμένου μήνα και καλό θα ήταν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυοι να εμβολιάζονται, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας είναι διστακτικοί στο να χορηγήσουν το εμβόλιο της γρίπης σε εγκύους, παρά τα τεράστια πιθανά οφέλη του, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του University of British Columbia (UBC). Η έρευνα δείχνει ότι οι έγκυοι που ήταν πρόθυμες να εμβολιαστούν αντιμετώπισαν προβλήματα, αφού οι γιατροί τους αρνήθηκαν τον εμβολιασμό.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένα άτομα, όμως, όπως οι έγκυοι β΄ και γ΄ τριμήνου, θεωρούνται από τις κυριότερες ομάδες κινδύνου σοβαρών επιπλοκών κατόπιν λοίμωξης από γρίπη και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας.

Διαβάστε επίσης: Τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης

Η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου UBC, σε συνεργασία το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ξεκίνησαν μια ερευνητική εκστρατεία για να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα ενός σύντομου εκπαιδευτικού προγράμματος εμβολιασμού κατά της γρίπης σε εγκύους. Η μελέτη διεξήχθη στο Χονγκ Κονγκ, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά και υπάρχουν δύο περίοδοι έξαρσης της γρίπης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό επίπεδο αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού. Κατόπιν, στην παρακολούθηση γυναικών, στα πλαίσια της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι γιατροί αρνήθηκαν να τις εμβολιάσουν ή ότι, κάποιες φορές, τα εμβόλια δεν ήταν διαθέσιμα.

«Ακόμη και γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού, εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η μακροχρόνια πεποίθηση ότι οι έγκυοι θα πρέπει να ελαχιστοποιούν την έκθεση του εμβρύου σε οποιαδήποτε άγνωστη ουσία, ειδικά όσες εισάγονται με ένεση στο σώμα», αναφέρει η Δρ Marie Tarrant, επικεφαλής της έρευνας, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι αυτή η απροθυμία είναι κοινή σε όλο τον κόσμο.

Γεγονός είναι ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις και η εκπαίδευση των μητέρων μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών και των φόβων για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, και να οδηγήσουν σε βελτιωμένη εμβολιαστική κάλυψη.

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Συνήθως, αρρωσταίνουμε από γρίπη αργά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγη, πονόλαιμο, βήχα και κόπωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά μερικοί, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των πολύ μικρών παιδιών και όσων είναι άνω των 65 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ετησίως, οι επιδημίες αφορούν περίπου ένα δισεκατομμύριο κρούσματα γρίπης, 3 με 5 εκατομμύρια κρούσματα σοβαρών ασθενειών και 250 έως 500 χιλιάδες θανάτους.

Σχετικά άρθρα:
Η έλλειψη της Β12 στην εγκυμοσύνη συνδέεται με προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά
Δυσανεξία στη λακτόζη κατά την εγκυμοσύνη
Ενώ θηλάζω, μπορώ να πάρω κάποιο φάρμακο για το κρύωμα;

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.