Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης

9monthswoman111-1.jpg

Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας. Από την αρχή κιόλας της τόσο σπουδαίας αυτής περιόδου της ζωής σας, το πιο σημαντικό είναι να καταλάβετε πως για ό,τι κι αν σας προκαλεί φόβο, άγχος ή ανησυχία είστε απλά έγκυος και σε καμία περίπτωση – εκτός εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι – ασθενής. Γι’ αυτό, λοιπόν, απολαύστε αυτούς τους εννέα υπέροχους μήνες.

εγκυμοσυνη

 

Το 1ο τρίμηνο

 

Το σώμα σας

Με την εξαφάνιση της περιόδου, αντιλαμβάνεστε πια ότι είστε έγκυος. Το στήθος σας είναι μαλακό και ελαφρώς μεγαλύτερο. Η συχνοουρία τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της κατάστασής σας. Στη διάρκεια του πρώτου μήνα της εγκυμοσύνης σας, το μωρό σας έχει το μέγεθος μόλις ενός κέρματος, όμως η καρδιά του κι οι πνεύμονες έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις του οργανισμού σας να είναι περισσότερες απ’ό,τι συνήθως.

Το σώμα σας αλλάζει εσωτερικά, πράγμα που εκδηλώνεται με απίστευτη κούραση. Όλα μέσα σας δουλεύουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς: η καρδιά παράγει περισσότερες ποσότητες αίματος και οι πνεύμονες έχουν ανάγκη από περισσότερο οξυγόνο, με αποτέλεσμα να θέλετε μόνο να κοιμάστε και τίποτε άλλο! Μην αγνοείτε τις ανάγκες του σώματός σας. Κάντε ακριβώς αυτό που σας υποδεικνύει. Αν το σώμα σας δείχνει ότι πρέπει να κοιμηθείτε, κάντε το χωρίς ενοχές. Αν λειτουργήσετε διαφορετικά, να είστε βέβαιη ότι το σώμα σας θα σας εκδικηθεί! Μην ξεχνάτε ότι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το πιο δύσκολο και το πιο ευαίσθητο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα στη διατροφή, γιατί στο διάστημα αυτό πραγματοποιείται η οργανογένεση του εμβρύου.

Το έμβρυο στο τέλος του δεύτερου μήνα έχει πάρει πλέον πιο ανθρώπινη μορφή, με διαφοροποιημένα τα όργανά του και το μήκος του να φτάνει τα 2,5 εκατοστά περίπου. Σεβαστείτε την ζωή που αναπτύσσεται μέσα σας αποφεύγοντας την υπερβολική κούραση, το τσιγάρο και το αλκοόλ. Κατά το δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης, έχετε συνήθως ναυτία και πρωινή αδιαθεσία. Το γεγονός αυτό βέβαια διαφοροποιείται από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα κι άλλες δεν μπορούν να απαλλαγούν από την πρωινή αδιαθεσία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το δέρμα σας γίνεται πολύ ευαίσθητο εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται προκειμένου να υποστηριχτεί η εγκυμοσύνη.  Το μήνα αυτό θα πρέπει να κάνετε την πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό (περίπου την 6η εβδομάδα). Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί θα διαπιστωθεί αν η κύηση είναι ενδομήτρια, θα βρεθεί ο αριθμός των εμβρύων και πιθανό να μπορέσετε (εφόσον ο υπερηχογράφος έχει αυτή την ικανότητα) να ακούσετε και την καρδιά του μωρού (ξεκινά να χτυπά μεταξύ 6ης-7ης εβδομάδας). Σημαντικό, επίσης, είναι να ξεκινήσετε τη λήψη ειδικών γι’ αυτή την περίοδο βιταμινών, μόλις ανακαλύψετε και επιβεβαιώσετε ότι είστε έγκυος. Ιδιαίτερα το φυλικό οξύ (συνιστώμενη ημερήσια δόση 0,4 mg / ιδανικά και 6 μήνες πριν την εγκυμοσύνη) έχει βρεθεί πως μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες δημιουργίας ορισμένων συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου, όπως είναι η δισχιδής ράχη. Άλλα πιθανά συμπληρώματα είναι το ασβέστιο, o σίδηρος και το μαγνήσιο, ενώ τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να έχει και η βιταμίνη D.   Όμως να θυμάστε, οι βιταμίνες δεν ακυρώνουν τη μεγάλη ανάγκη που έχει το σώμα σας για σωστή διατροφή. Τον τρίτο μήνα, το έμβρυο αναπτύσσεται με πολύ γρήγορο ρυθμό και σχεδόν διπλασιάζει το μήκος του, έχει πια δάχτυλα στα χέρια και στα πόδια και μαλακά νύχια. Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, έχει το μήκος περίπου 9 εκατοστά και ζυγίζει λίγο παραπάνω από 28 γραμμάρια.

 

Τα συναισθήματά σας

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι αρκετά δύσκολες, γι’ αυτό πρέπει να οπλιστείτε με θάρρος και υπομονή. Μην ξαφνιαστείτε αν δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στις αντιδράσεις σας. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό το τρίμηνο και προετοιμάζουν τον οργανισμό σας για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης και τον τοκετό. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να έχετε πολλά νευρά, να είστε πολύ ευαίσθητη και να ξεσπάτε σε κλάματα με το παραμικρό. Η κυκλοθυμία μπορεί να είναι το σήμα κατατεθέν σας για πολύ καιρό ακόμη, γι’ αυτό πρέπει να φανείτε δυνατή αλλά και να εξασφαλίσετε την κατανόηση του περίγυρού σας. Η μητρότητα είναι κάτι πρωτόγνωρο, γι’ αυτό και για αρκετές γυναίκες δεν αποτελεί απλή υπόθεση. Αφεθείτε λοιπόν στις συναισθηματικές διακυμάνσεις που σας καταλαμβάνουν σε αυτή τη φάση. Είναι απολύτως φυσιολογικές και το ευχάριστο είναι ότι δεν κρατάνε για πάντα.

Τα συμπτώματα του πρώτου τρίμηνου συνήθως περιλαμβάνουν κούραση, που μπορεί να φτάνει και στα όρια εξάντλησης, ναυτίες, πονοκέφαλους και κυκλοθυμία. Τα συναισθήματά σας μπορεί να φαίνονται υπερβολικά. Ο σύντροφός σας πρέπει να δείξει κατανόηση και να καταλάβει ότι δεν ευθύνεται αυτός. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές εγκύους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πρωινής ναυτίας στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Μάλιστα πολλές φορές, δεν είναι μόνο πρωινή, αλλά εμφανίζεται σε οποιαδήποτε φάση της ημέρας ή της νύχτας. Ένα επιπλέον σύμπτωμα είναι ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα.

Το θετικό είναι οι γύρω στο τέλος του πρώτου τρίμηνου θα επανέλθετε.

 

 

Ανησυχητικές ενδείξεις

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν έχετε:

 • Εύκολη κόπωση πέρα του αναμενόμενου, τάση για λιποθυμία, δύσπνοια, ταχυκαρδία, ανορεξία, αϋπνία (είναι πιθανό να μαρτυρούν την ύπαρξη αναιμίας).
 • Πυρετός πάνω από 37,8 μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας λοίμωξης.
 • Συχνοουρία με τσούξιμο, πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς σε συνδυασμό με πυρετό. Ενδεχομένως να αντιμετωπίζετε κάποια μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος.
 • Απώλεια υγρού από τον κόλπο που δεν θυμίζει ούτε τα συνηθισμένα σας υγρά ούτε βέβαια ούρα.
 • Αιμορραγία από τον κόλπο και πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς (μπορεί να σας προειδοποιούν για εξωμήτρια κύηση η για αποβολή).

 

Το 2ο τρίμηνο

 

Το σώμα σας

Πιθανότατα θα νιώθετε λιγότερο κουρασμένες απ΄ό,τι το δεύτερο και τον τρίτο μήνα και πολύ συχνά θα έχετε την αίσθηση φοβερής ευεξίας. Πρόκειται για μια καλή στιγμή για διακοπές και σχέδια.

Κάποια στιγμή ανάμεσα στις 18-22 εβδομάδες, μπορείτε να αισθανθείτε τις κινήσεις του εμβρύου. Στην αρχή, πρόκειται για ακαθόριστα σκιρτήματα που όσο περνά ο καιρός γίνονται πιο συγκεκριμένα. Κάθε εβδομάδα θα αυξάνεται το βάρος σας σταθερά περίπου 250 γραμμάρια ή λίγο περισσότερο, παρόλο που κι εδώ υπάρχουν οι ατομικές διαφορές. Αποφύγετε το πολύ φαγητό ή τις ασκήσεις που καταλήγουν αντίστοιχα σε μεγάλη απόκτηση βάρους (πάνω από 15-20 κιλά) είτε σε πολύ μικρή (λιγότερο από 7-12 κιλά) καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός που σας παρακολουθεί θα προσδιορίσει ποιο είναι το κατάλληλο βάρος στην περίπτωσή σας. Η προτεραιότητά σας θα πρέπει να είναι να έχετε μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή. Πείνα, στρες, κούραση και έκθεση σε περιβάλλον με καπνό μπορεί να σας προκαλέσουν πονοκεφάλους. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε και να κάνετε μασάζ στο λαιμό σας για να τους αποφύγετε. Πριν τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Έγκυος

Μπορείτε να νιώσετε κάψιμο στο πάνω μέρος της κοιλιάς σας εξαιτίας της εισροής όξινων γαστρικών περιεχομένων στον οισοφάγο σας. Για να το αποφύγετε, προσπαθήστε να μη γεμίζετε το στομάχι σας και να μην ξαπλώνετε 2-3 ώρες αφού φάτε.

Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν δερματικά εξανθήματα και αυξημένο σμήγμα καθώς και πρήξιμο στις ρινικές, στοματικές και κολπικές μεμβράνες, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα το βούλωμα της μύτης, ελαφρές ρινορραγίες και αύξηση του άσπρου και άβλαβους κολπικού υγρού (λευκόρροια κύησης).

Οι ορμόνες που επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα (μη τακτικες κενώσεις με/ή σκληρά κόπρανα). Τα συμπληρώματα σιδήρου πιθανότατα θα χειροτερέψουν την κατάσταση. Για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, πίνετε πολλά υγρά, τρώτε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες και κάντε καθημερινή γυμναστική (ήπιο τρέξιμο ή κολύμπι).

Το ελαφρύ πρήξιμο των αστραγάλων θεωρείται φυσιολογικό. Μπορεί να νιώθετε πιο άνετα φορώντας ειδικά καλσόν και σηκώνοντας τα πόδια ψηλά όταν κάθεστε. Αυτό μπορεί να ελαχιστοποιήσει ή και να εξαλείψει τελείως την τάση για πρώιμη φλεβίτιδα. Ακόμη, μπορεί να παρατηρήσετε και αλλαγές στο περπάτημα και στην ισορροπία, πριν ακόμη βάλετε βάρος, ή να δείτε μεγάλες αλλαγές στο σώμα σας. Οι κλειδώσεις και οι σύνδεσμοι χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν γυμνάζεστε, να προσέχετε να μην πέσετε ή να μην ζορίσετε πολύ τους μυς και τους συνδέσμους.

Οι κράμπες στα πόδια, κυρίως στις γάμπες τη νύχτα, δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη αιτία. Είναι συχνότερες στις γυναίκες που έχουν έλλειψη ή αντίθετα που παίρνουν πολύ ασβέστιο ή ανεπαρκή πρόσληψη καλίου, ενώ είναι σπανιότερες στις γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά.

 

Τα συναισθήματά σας

Αυτή την περίοδο, όπου ο κίνδυνος της αποβολής έχει ως επί το πλείστον ελαχιστοποιηθεί η εγκυμοσύνη φαίνεται πιο πραγματική από ποτέ. Έτσι, ίσως είναι ευκολότερο για εσάς να αντιμετωπίσετε τα όποια μικροπροβληματάκια ευκολότερα. Η αίσθηση ότι νιώθετε τη ζωή του παιδιού σας – οι κινήσεις του, η φουσκωμένη κοιλίτσα, ο χτύπος της καρδιάς του – δημιουργεί μια ιδιαίτερη προσωπική σχέση με τη ζωή που μεγαλώνει μέσα σας. Η προτεταμένη σας κοιλίτσα, επίσης, αναγγέλλει το νέο στον υπόλοιπο κόσμο.

Η αύξηση του βάρους που προκύπτει καθώς προχώρα η εγκυμοσύνη προκαλεί διάφορες αντιδράσεις. Κάποιες γυναίκες στενοχωριούνται, κάποιες άλλες βρίσκουν την ευκαιρία να φάνε όλα τα νόστιμα αλλά απαγορευμένα – κατά τ’ άλλα – φαγητά. Καλό είναι να προσπαθήσετε να έχετε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις δικές σας εξατομικευμένα αλλά και του εμβρύου.

Πιθανό είναι να νιώθετε το βάρος των σωματικών συμπτωμάτων να προστίθεται στο ψυχολογικό βάρος του επερχόμενου γεγονότος ότι θα γίνεται γονείς. Μερικές μέλλουσες μαμάδες απογοητεύονται όταν βλέπουν ότι δεν καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα με τις δουλειές του σπιτιού και με τις ευθύνες της δουλειάς, όπως παλιότερα.

Εκείνες που συνήθως τις απασχολεί ιδιαίτερα η εξωτερική τους εμφάνιση μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να αποδεχτούν πράγματα όπως οι δερματικές κοκκινίλες. Άλλες γυναίκες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της δυσκοιλιότητας. Προσπαθήστε να συγκεντρώνετε το μυαλό σας στη θετική πλευρά της κατάστασης.

εγκυος-μωρο

 

Τη στιγμή που η εγκυμοσύνη αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της, συνήθως καταφτάνουν οι οικονομικές ανησυχίες και ο σχεδιασμός για την φροντίδα του μωρού. Η σωματική κατάστασή σας, αν δηλαδή νιώθετε δυσφορία ή ευεξία, παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση επιστροφής στη δουλειά. Η σωματική άσκηση μπορεί να αναστείλει τα αισθήματα δυσανεξίας. Αναδεικνύει μια αίσθηση δύναμης και έλεγχου του σώματος σας. Ωστόσο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

 

Γενικά, προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματά σας και να μιλήσετε γι’ αυτά με τον σύντροφό σας.

 

Ανησυχητικές Ενδείξεις

 

Δε σημαίνουν όλες οι ανησυχητικές ενδείξεις ότι πραγματικά κάτι δεν πάει καλά. Ενημερώστε όμως το γιατρό σας για οποιοδήποτε από τα παρακάτω:

 

 • Ανικανότητα να αποδεχτείτε ότι είστε έγκυος και αυξανόμενα προβλήματα στη σχέση σας με το σύντροφό σας.
 • Καμία εμβρυική κίνηση μέχρι τις 22 εβδομάδες. Μειωμένη δύναμη ή συχνότητα στην εμβρυική κίνηση για 12 ή και περισσότερες ώρες ύστερα από τις 26 εβδομάδες.
 • Αύξηση βάρους κατά μέσο όρο μεγαλύτερη από 2,5 κιλά σε δυο εβδομάδες.
 • Ανυπόφοροι πονοκέφαλοι που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα και θολωμένη όραση.
 • Αυξανόμενο αίσθημα ότι μετανιώνετε που μείνατε έγκυος.
 • Σοβαρή ρινορραγία.
 • Κολπικά υγρά που προκαλούν φαγούρα ή έχουν δυσάρεστη οσμή.
 • Υπερβολικό πρήξιμο των αστραγάλων ή των δαχτύλων ή έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο. Επώδυνες, σκληρές φλέβες στα πόδια ή δίπλα στο άνοιγμα του κόλπου.
 • Πιθανές δυσκολίες όπως πόνος στην πλάτη, πονοκέφαλοι και πόνοι στην άνω και κάτω κοιλιά.
 • Σοβαρές κράμπες που επιμένουν.
 • Κολπική αιμορραγία.
 • Τρέξιμο υγρού από τον κόλπο που δεν είναι όμως ούτε το συνηθισμένο υγρό που μπορεί να έχετε ούτε βέβαια ούρα.
 • Υψηλός πυρετός.
 • Εξάνθημα, κυρίως αν συνοδεύεται από συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.
 • Ανυπόφορος πόνος στο κεφάλι, στο στήθος, στην κοιλιά, στη λεκάνη ή στις αρθρώσεις.

 

 

Το 3ο τρίμηνο

 

Το σώμα σας

Είναι πιθανό να κουράζεστε περισσότερο, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει κι οι σωματικές αλλαγές φαίνεται να “ρουφάνε” όλη την ενέργειά σας. Τον τελευταίο μήνα, κατά πάσα πιθανότητα, θα διακόπτεται ο νυχτερινός ύπνος σας και δε θα είναι ιδιαίτερα ήσυχος. Αν καταφέρνετε να ξεκουράζεστε κατά την διάρκεια της ημέρας, θα σας φανεί πολύ χρήσιμο. Κοιμηθείτε στο πλάι, έχοντας μαξιλάρια ανάμεσα στα γόνατα και κάτω από την κοιλιά σας.

Έντονη δραστηριότητα από μέρους του εμβρύου θα γίνεται αισθητή ακόμη και πάνω από τα ρούχα. Πολύ συχνά θα νιώθετε άβολα, αφού το έμβρυο τεντώνεται και ακουμπάει πάνω σε μυς και εσωτερικά όργανα. Η αύξηση βάρους ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται από παράγοντες όπως η προηγούμενη αύξηση βάρους η καθημερινή δραστηριότητα, η κατακράτηση υγρών και η θερμιδική πρόσληψη. Μεταξύ των ορίων της φυσιολογικής αύξησης βάρους (8-15 κιλά συνολικά), δεν μπορεί να προβλεφθεί συσχετισμός μεταξύ του βάρους της μητέρας και του βάρους του μωρού. Μπορεί να νιώσετε καψίματα στην περιοχή του στήθους (όπως και στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης), ήπιο πρήξιμο αστραγάλων, ειδικά μετά από ορθοστασία. Λογικά, οι αστράγαλοι σας θα ξεπρηστούν αν ξαπλώσετε μερικές ώρες με τα πόδια ανασηκωμένα.

Πολύ κοινό σύμπτωμα είναι κι ο πόνος στην πλάτη καθώς αλλάζει η στάση του σώματος. Κάποιες απλές δραστηριότητες γίνονται δύσκολες ή και αδύνατες (το δέσιμο των παπουτσιών, η αλλαγή πλευρού στον ύπνο). Θα σας ανακουφίσουν οι ασκήσεις της λεκάνης, η σωστή στάση του σώματος, αλλά και η καλή στήριξη του κάτω μέρους της πλάτης όταν κάθεστε.

Ανυπόφορος πόνος στην πλάτη που συνοδεύεται από σφίξιμο της κοιλιάς το όποιο γίνεται αισθητό εξωτερικά μπορεί να σημαίνει πρόωρο τοκετό και για μια μητέρα που δεν συμπληρώνει την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της.

Συσπάσεις της μήτρας συμβαίνουν από πολύ νωρίτερα, γενικά, όμως, δε γίνονται αισθητές μέχρι το 3ο τρίμηνο Ονομάζονται Braxton-Hicks και συνήθως δεν είναι επώδυνες.

Το πρωτόγαλα (ο προάγγελος του μητρικού γάλακτος) μοιάζει με κολλώδες κίτρινο υγρό που μπορεί να κυλήσει από μόνο του σε σταγόνες ή να βγει μετά από μασάζ στο στήθος. Το στήθος φαίνεται γεμάτο και έντονες φλέβες κάνουν την εμφάνισή τους κάτω από το δέρμα Ένα ενισχυμένο σουτιέν μάλλον θα σας χρειαστεί για να νιώσετε πιο άνετα

Πολλές γυναίκες, κυρίως με διαδοχικές εγκυμοσύνες, αναπτύσσουν κιρσούς στα πόδια και στο αιδοίο Αυξημένη ροή αίματος στις φλέβες και κληρονομική προδιάθεση για αδύναμες βαλβίδες στις φλέβες αυτές προκαλούν πρήξιμο που γίνεται αισθητό τόσο με την όραση όσο και με την αφή

Η αύξηση βάρους, η δυσκοιλιότητα και η κακή κυκλοφορία που οφείλεται στη θέση του μωρού μπορούν να προκαλέσουν αιμορροΐδες Πρόκειται για μαλακές, πρησμενες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού Είναι προτιμότερο να τις αποφύγετε, προσλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, παρά να τις θεραπεύεστε αργότερα Ρωτήστε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε κρέμα στην περιοχή

Ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν στην κοιλιά και στο στήθος γυναικών των οποίων ο τύπος δέρματος έχει προδιάθεση στο σχηματισμό τους. Τα σημάδια είναι στην αρχή ροζ και ασημίζουν στη συνέχεια Μετά τη γέννα και το θηλασμό, οι ραγαδες γίνονται πιο δυσδιάκριτες, αλλά δεν εξαφανίζονται εντελώς.

Είναι πιθανό να έχετε την αίσθηση ότι δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, κυρίως αν γυμνάζεστε, καθώς μεγαλώνει η μήτρα και αλλάζει το σχήμα της κοιλότητας του στήθους Μπορεί να νιώσετε μια αόριστη αίσθηση πόνου στο κάτω μέρος της λεκάνης ως αποτέλεσμα πίεσης από το μωρό στα εσωτερικά σας όργανα Πιθανόν να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, να κοιμηθείτε και να κυκλοφορήσετε. Συζητήστε όλα τα νέα δεδομένα με το γιατρό σας και μη φοβάστε. Τα περισσότερα από αυτά απλά αποτελούν τα “άβολα” συμπτώματα αυτού του τριμήνου της εγκυμοσύνης.

 

Τα συναισθήματά σας

Το σεξουαλικό ενδιαφέρον κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μειωμένο, καθώς και οι δυο σας αποθαρρύνεστε από το μέγεθος της κοιλιάς και εσείς όλο και περισσότερο νιώθετε άβολα και κουρασμένη Και οι δυο σας νιώθετε ανυπομονησία και μετράτε τις μέρες μέχρι τον τοκετό.

Κάποιες γυναίκες νιώθουν άβολα η και προσβεβλημένες όταν ξένοι ακουμπούν την κοιλιά τους χωρίς να ζητήσουν την άδεια τους, ενώ άλλες νιώθουν ότι έχουν χάσει τη γοητεία τους. Και σε αυτή την περίπτωση η συμβολή του συντρόφου είναι αποφασιστική, για να νιώσει η έγκυος καλύτερα. Ο μελλοντικός πατέρας θα πρέπει να παρέχει συνεχή στήριξη και να της υπενθυμίζει ότι είναι η γυναίκα που ήταν και ότι αυτή η γυναίκα είναι απίστευτα επιθυμητή.

Τα ζευγάρια σε αυτή πλέον τη φάση, αρχίζουν πολύ σοβαρά να συζητούν και να κάνουν σχέδια για την γέννα και μετά. Αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο φόβο για τον πόνο, τις επιπλοκές και τα προβλήματα, τον ενθουσιασμό και την προσμονή.

γιογκα

Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού συμβάλλουν σημαντικά στην καλή διάθεση του ζευγαριο. Παρέχουν πληροφορίες και πρακτικές τεχνικές για την αντιμετώπιση του τοκετού και την παραμονή στο μαιευτήριο και δίνουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τα συναισθήματα τους με άλλα ζευγάρια που είναι στην ίδια κατάσταση. Η μέλλουσα μητέρα πολύ συχνά βιώνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εμπειρία της μητέρας της από την γέννα και συγκρίνει το γονεϊκό πρότυπο της μητέρας της με εκείνο που θέλει να αναπτύξει η ίδια.

Οι τελευταίες εβδομάδες και ήμερες φαίνονται ακόμα μακρύτερες και θα νιώθετε την ανυπομονησία σας να μεγαλώνει. Θέλετε επιτέλους να τελειώσει η εγκυμοσύνη και να σφίξετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας. Προετοιμάστε λοιπόν το σώμα, το μυαλό και τη ψυχή σας για να έχετε τον τοκετό που αξίζετε και επιθυμείτε.

 

Ανησυχητικές ενδείξεις

Και πάλι επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι όλες οι ενδείξεις που σας αναφέρουμε λόγος για να νομίσετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Πάντα να είστε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας αν παρουσιαστεί κάτι από τα παρακάτω:

 • Κολπική αιμορραγία
 • Υψηλή πίεση
 • Σοβαρά προβλήματα στη σχέση με το σύντροφο σας. Συναίσθημα εξάρτησης που σας κυριεύει
 • Ανικανότητα να καθίσετε και να χαλαρώσετε
 • Απουσία στο ποσοστό κίνησης του εμβρύου για πάνω από 12 ώρες
 • Αύξηση βάρους που ξεπερνά το 1,5 κιλό την εβδομάδα
 • Απότομη αύξηση του πρηξίματος στους αστραγάλους, στα χέρια και στο πρόσωπο Σοβαροί πόνοι στην πλάτη, κυρίως όταν συνοδεύονται από πυρετό ή κάψιμο κατά την ούρηση
 • Συσπάσεις (κυρίως αν είναι επώδυνες η περισσότερες από 4 σε μια ώρα), αυξανόμενη πίεση στη λεκάνη η έκκριση υγρού από τον κόλπο πριν τις 36 εβδομάδες μπορεί να είναι ένδειξη πρόωρου τοκετού
 • Ανικανότητα να κάνετε σχέδια, αγωνία που σας παραλύει
 • Σκληρές φλέβες που προκαλούν πόνο
 • Κολπική αιμορραγία με η χωρίς πόνο. Η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες πολύ συχνά συνδέονται με πρωκτική αιμορραγία ύστερα από μια κένωση του εντέρου.
 • Δυσκολία στην αναπνοή όταν δεν κάνετε τίποτα. Πόνος στο στήθος
 • Πόνος που επιμένει η είναι πολύ έντονος οπουδήποτε στη περιοχή της κοιλιάς
 • Τρέξιμο υγρού από τον κόλπο που δεν είναι όμως ούτε το συνηθισμένο υγρό που μπορεί να έχετε ούτε βέβαια ούρα.
 • Υψηλός πυρετός
 • Εξάνθημα, κυρίως αν συνοδεύεται από συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης
 • Ανυπόφορος πόνος στο κεφάλι, στο στήθος, στην κοιλιά, στη λεκάνη η στις αρθρώσεις

 

Απολαύστε την εγκυμοσύνη σας. Να θυμάστε πως είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση. Και πως τα περισσότερα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, πρώτα ο Θεός, αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Με το καλό λοιπόν το μωράκι σας.

ΕΓΚΥΟΣ

Δημήτρης Μπιλάλης MBBCh MMedSci CCST FRCOG

www.dbilalis.gr

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.