Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Οι κύριες ορμόνες στην εγκυμοσύνη.

NEWSLETTER-ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-1.jpg

Οι κύριες ορμόνες στην εγκυμοσύνη είναι πέντε συνολικά και συμβάλλουν σε  συγκεκριμένες λειτουργίες για την ομαλή εξέλιξή της. Πρόκειται για τη Χοριακή Γοναδοτροπίνη, τα Οιστρογόνα, την Προγεστερόνη, την Προλακτίνη και την Ωκυτοκίνη.

Οι  κύριες ορμόνες στην εγκυμοσύνη αναλυτικά:

  1. Χοριακή Γοναδοτροπίνη (hCG)

Τι είναι: Η Χοριακή Γοναδοτροπίνη  είναι η πρώτη από τις κύριες ορμόνες στην εγκυμοσύνη. Αρχικά παράγεται απο το γονιμοποιημένο ωάριο και μετά τον τρίτο μήνα απο τον πλακούντα. Μέσω αυτής μαθαίνετε αν είστε έγκυες, αλλά και αν η εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας είναι ομαλή στα πρώτα στάδια.

Τι κάνει: Βασικός της ρόλος είναι να συντηρήσει την παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης  από το ωχρό σωμάτιο, που αναπτύσσεται στις ωοθήκες, μέχρι να δημιουργηθεί ο πλακούντας, ο οποίος θα αναλάβει στη συνέχεια αυτόν το ρόλο.

Πότε και πώς αυξάνεται: Αρχίζει να παράγεται περίπου την 3η ημέρα μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Φτάνει στη μέγιστη τιμή της  περίπου την 7η -8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια σταθεροποιείται σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Που ανιχνεύεται: Η ορμόνη της εγκυμοσύνης όπως αποκαλείται η Χοριακή Γοναδοτροπίνη, αφού μέσω αυτής επιβεβαιώνεται η εγκυμοσύνη, ανιχνεύεται στο αίμα και στα ούρα της γυναίκας.

Πως επηρεάζει την μέλλουσα μαμά: Η παρουσία της  είναι ένα θετικό σημάδι, διότι σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη προχωράει καλά. Ωστόσο, επειδή ο οργανισμός την αντιλαμβάνεται  σαν “ξένη” ουσία, οι έγκυες μπορεί να έχουν ναυτίες, εναλλαγές στη διάθεση και μια γενικότερη υπερευαισθησία, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο.

  1. Οιστρογόνα

Τι είναι: Τα οιστρογόνα είναι παρόντα στο σώμα της γυναίκας σε κάθε φάση της ενήλικης ζωής της και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ωορρηξία. Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί, τότε οι ωοθήκες εκκρίνουν περισσότερα οιστρογόνα.

Τι κάνουν: Τα οιστρογόνα προετοιμάζουν το γεννητικό σύστημα να υποδεχτεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Επίσης, συμβάλλουν στην καλύτερη αιματική ροή από και προς το έμβρυο και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη του πλακούντα, του ενδομητρίου και της μήτρας.

Ποιός τα παράγει: Οι ωοθήκες της γυναίκας μέχρι τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια ο πλακούντας, το ήπαρ και τα επινεφρίδια του εμβρύου.

Πότε και πως αυξάνονται:  Τα επίπεδά τους είναι σταθερά κατά τη διάρκεια και των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης και πέφτουν απότομα μετά τον τοκετό, με την αποβολή του πλακούντα.

Πως επηρεάζουν τη μέλλουσα μαμά:  Βελτιώνουν την κατάσταση των μαλλιών, ενώ επηρεάζουν την ευαισθησία του δέρματος. Συγκεκριμένα, αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται  πανάδες  στο πρόσωπο και η “μαύρη γραμμή” στην κοιλιά.

Επίσης,  προκαλούν κατακράτηση υγρών και ευθύνονται για την αύξηση του μαζικού αδένα και την προετοιμασία του στήθους για το θηλασμό.

  1. Προγεστερόνη

Τι είναι: Η Προγεστερόνη βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, ενώ αποτρέπει το ενδεχόμενο ενός πρόωρου τοκετού.

Τι κάνει: Εξασφαλίζει τη χαλάρωση των μυών της μήτρας, προκειμένου να εμφυτευτεί το έμβρυο, ενώ φροντίζει η παραγωγή του γάλακτος να γίνει σωστά και να μην αρχίσει πριν τον τοκετό.  Επίσης, συμβάλλει στην αύξηση του όγκου της μήτρας.

Ποιός την παράγει: Παράγεται από τις ωοθήκες της γυναίκας μέχρι τον 3ο μήνα της κύησης και μετά από τον πλακούντα.

Πότε και πώς αυξάνεται: Τα επίπεδα της παραμένουν σε σταθερά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πως επηρεάζει την μέλλουσα μαμά: Ασκεί χαλαρωτική δράση σε όλους τους λείους μύες και προκαλεί κατακράτηση υγρών, πρήξιμο των άκρων, δυσκοιλιότητα και δυσπεψία.

  1. Προλακτίνη

Τι είναι: Η Προλακτίνη είναι  παρούσα στον οργανισμό κάθε γυναίκας που βρίσκεται σε γόνιμη ηλικία.

Τι κάνει:  Προετοιμάζει τους μαστούς και τους γαλακτοφόρους αδένες για το θηλασμό μετά την εγκυμοσύνη. 

Ποιος την παράγει: Τα γαλακτοτρόπα κύτταρα της υπόφυσης, η οποία βρίσκεται στον εγκέφαλο της γυναίκας.

Πότε και πώς αυξάνεται: Η έκκρισή της αυξάνεται σταδιακά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα επίπεδά της παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση μετά τον τοκετό.

Πως επηρεάζει την μέλλουσα μαμά: Φροντίζει να προετοιμαστεί κατάλληλα ο μαστικός αδένας για το θηλασμό, ενώ κατά τη διάρκεια του,  αναστέλλει την παραγωγή ωαρίων, με αποτέλεσμα την αμηνόρροια του θηλασμού.

5. Ωκυτοκίνη

Τι είναι: Η Ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη, η οποία είναι πάντα παρούσα στον οργανισμό της γυναίκας.

Τι κάνει: Αν και κατά τη διάρκεια της κύησης είναι σε αδράνεια, στον τοκετό κατέχει κυρίαρχο ρόλο.

Ποιός την παράγει: Ο οπίσθιος λοβός της υπόφυσης.

Πότε και πόσο αυξάνεται: Κατά τη διάρκεια της κύησης τα επίπεδα της Ωκυτοκίνης είναι σταθερά. Η δράση της επηρεάζεται  από την προγεστερόνη. Η  προγεστερόνη μειώνεται καθώς πλησιάζει ο τοκετός, με αποτέλεσμα να  επιτρέπει πλέον την αύξηση της ωκυτοκίνης, η οποία θα βοηθήσει στη συνέχεια στο ξεκίνημα και στην ομαλή εξέλιξή του.

Πως επηρεάζει την μέλλουσα μαμά: Εάν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι πολύ χαμηλά, τότε η ωκυτοκίνη αρχίζει να αυξάνεται. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει πρόωρες συστολές ή και πρόωρο τοκετό.

Αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού, βοηθά τη μήτρα της μητέρας να συσπαστεί, έτσι ώστε να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος.

Τέλος, η Ωκυτοκίνη εκκρίνεται κατά το θηλασμό και βοηθά στην εξώθηση του γάλακτος και την σύσπαση της μήτρας τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.