Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Ο πόνος του τοκετού: Αίτια και μέθοδοι ανακούφισης

45833176_m-1.jpg

Καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού, η ανησυχία σας για το πώς θα είναι η στιγμή της γέννησης μεγαλώνει. Αναρωτιέστε γιατί προκαλείται ο πόνος του τοκετού και ποια θα είναι η έντασή του, καθώς επίσης κι αν υπάρχουν κάποιοι μέθοδοι για να τον ελαττώσουν.

Μην ανησυχείτε καθόλου. Απλά ενημερωθείτε για την όλη διαδικασία του τοκετού,  ανακαλύψτε τις κατάλληλες μεθόδους ανακούφισης απο τον πόνο και αποβάλλετε κάθε φοβία σας γι’αυτή την υπέροχη στιγμή της ζωής σας.

Γιατί δημιουργείται ο πόνος του τοκετού;

Ο πόνος είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γέννησης και σημαντικός δείκτης για την πορεία του τοκετού. 

Ο πόνος του τοκετού δημιουργείται από τις συστολές που κάνει η μήτρα προκειμένου να οδηγήσει σε εξάλειψη και διαστολή του τραχήλου και στην κάθοδο του εμβρύου, προκειμένου να γεννηθεί μέσα από τον πυελογεννητικό σωλήνα.

Ο πόνος του τοκετού αλλάζει σε ένταση και διάρκεια ανάλογα με τη φάση του τοκετού. Και η αίσθησή του διαφέρει απο γυναίκα σε γυναίκα, καθώς δεν έχουμε όλοι άνθρωποι την ίδια ανοχή στον πόνο.  Αρχικά, είναι πιο ήπιος και με λιγότερη ένταση , ενώ προοδευτικά αυξάνεται η ένταση και η διάρκεια του.

Επίσης, ο πόνος δεν είναι συνεχόμενος, καθώς έχει διαλείμματα,  μεταξύ των συστολών, όπου δίνεται στην επίτοκο η ευκαιρία να ξεκουραστεί.

Μέθοδοι ανακούφισης για τον πόνο του τοκετού:

 • Ζεστό νερό – Μπάνιο
  Το ζεστό νερό και το μπάνιο με αυτό, έχει μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες, καθότι προκαλεί χαλάρωση και ελάττωση της έντασης του πόνου και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, θέλει μεγάλη προσοχή  η θερμοκρασία,η οποία πρέπει να είναι κοντά στη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος, δηλαδή γύρω στους 37ο C.
 • Χρήση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων
  Τα ζεστά επιθέματα και οι κομπρέσες αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος τοπικά, γι’αυτό και χαλαρώνουν και ανακουφίζουν τις επιτόκους. Αντίθετα, κάποιες άλλες  γυναίκες  αισθάνονται καλύτερα όταν χρησιμοποιούν κρύα επιθέματα.
 • Μασάζ
  Το μασάζ  ή ακόμα και ένα απλό άγγιγμα μπορούν να ανακουφίσουν την επίτοκο απο τους πόνους,  καθώς ενεργοποιείται η παραγωγή ενδορφινών που τους μειώνουν. Το μασάζ μπορεί να εφαρμοστεί στην πλάτη, στον αυχένα, στα χέρια και τα πόδια είτε απο τη μαία ή το γιατρό είτε απο το σύντροφο της επίτοκου έπειτα απο καθοδήγηση.
 • Κίνηση- Εναλλαγή στάσεων τοκετού
  Η κίνηση και η εναλλαγή στάσεων ανάλογα με το στάδιο του τοκετού, τη θέση του μωρού και την επιθυμία της γυναίκας, μπορούν  επίσης να συμβάλλουν στην ανακούφιση της απο τους πόνους, αλλά και στην ομαλή εξέλιξη του τοκετού.
 • Βελονισμός
  Ο βελονισμός, όταν γίνεται απο έμπειρους θεραπευτές, φαίνεται πως βοηθά  στην ανακούφιση από τον πόνο των συστολών. Συγκεκριμένα, επιταχύνει τον τοκετό όταν είναι σε παράταση και κάνει πρόκληση τοκετού, εάν δεν έχει ξεκινήσει αυτόματα.
 • Περιβάλλον
  Το περιβάλλον μπορεί επίσης να επηρεάσει την επίτοκο. Γι’αυτό καλό είναι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται να είναι άνετος, με χαμηλό φωτισμό, ήσυχος και με χαλαρωτική μουσική.
 • Υποστήριξη
  Η επίτοκος λόγω του στρες που βιώνει, χρειάζεται σημαντική συναισθηματική υποστήριξη από τον περίγυρό της. Πρέπει να νιώθει ασφάλεια και αγάπη απο το συντροφό της, το γιατρό, τους συγγενείς και τους φίλους της, προκειμένου να χαλαρώσει.
 • Φάρμακα
  Υπάρχουν φάρμακα που μειώνουν την ένταση του πόνου και καλό είναι η χορήγησή τους να γίνεται μόνο αν κριθεί απαραίτητη από το γιατρό, πάντα με σύνεση και την κατάλληλη στιγμή, έτσι ώστε να εξελιχθεί ο τοκετός και να διασφαλιστεί η υγεία του μωρού.
 • Επισκληρίδιος Αναλγησία
  Η επισκληρίδιος αναλγησία παρέχει εξαιρετική ανακούφιση απο τους πόνους στο 90% των επιτόκων. Έχει αρκετά οφέλη, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και κάποια προβλήματα, γι’ αυτό ενημερωθείτε  πρώτα απο  το γιατρό σας κι έπειτα πάρτε τις αποφάσεις σας.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.