Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Πέτρωμα στήθους: Πρόληψη και αντιμετώπιση

ΣΤΗΘΟΥΣ-e1452324896332.jpg
Τι συμβαίνει όταν έχει πετρώσει το στήθος σου.

Το «πέτρωμα» του στήθους συμβαίνει κατά την περίοδο της γαλουχίας όταν ένας ή περισσότεροι γαλακτοφόροι πόροι δεν αδειάζουν και το γάλα συσσωρεύεται. Η σκλήρυνση μπορεί να αφορά ολόκληρη την επιφάνεια του στήθους, όταν δεν έχει αφαιρεθεί το γάλα για πολλή ώρα, ή συγκεκριμένα σημεία που εμφανίζονται ως «κόμποι» και είναι ευαίσθητα και ερυθρά.

Οι κόμποι είναι το αποτέλεσμα της απόφραξης κάποιου γαλακτοφόρου πόρου. Η απόφραξη αυτή μπορεί να συμβεί λόγω έντονης συνεχούς πίεσης σε κάποιο σημείο του στήθους, λόγω πιθανής χειρουργικής επέμβασης στο παρελθόν ή λόγω της ίδιας της ανατομίας του στήθους.

Πως θα μπορέσεις να προλάβεις το «πέτρωμα» του στήθους:
  • Ξεκίνα το θηλασμό το συντομότερο δυνατό μετά τον τοκετό, ώστε το μωρό να αχίσει να θηλάζει πριν το στήθος «γεμίσει» με γάλα. Συζήτησε το με τη μαία και το γιατρό σου πριν καν έρθει η ώρα του τοκετού.
  • Αν δε συντρέχουν απόλυτοι ιατρικοί λόγοι, μη χρησιμοποιήσεις θήλαστρο από την αρχή, αλλά προσπάθησε να επιτύχεις το θηλασμό μονάχα από το στήθος.
  • Μόλις η παραγωγή γάλακτος είναι πλήρης θήλασε το μωρό σου συχνά, όσο αυτό το έχει ανάγκη (εμπιστεύσου το μωρό σου και το μητρικό σου ένστικτο), και τουλάχιστον κάθε 3 ώρες μέσα στο 24ωρο (8 φορές), ώστε να αποφευχθεί το υπερβολικό «γέμισμα» του στήθους.
  • Πριν ξεκινήσεις το θηλασμό, κάνε απαλό μασάζ και ζέστανε το στήθος σου με ζεστές κομπρέσες. Προσοχή, όχι όταν η περιοχή είναι κόκκινη και το πέτρωμα αφορά μαστίτιδα. Συμβουλέψου τους ειδικούς.
  • Κράτα τον εαυτό σου ενυδατωμένο με καθαρό φιλτραρισμένο νερό, στη διάρκεια της ημέρας αλλά και του θηλασμού. Προτίμησε ένα τσάι θηλασμού ή ροφήματα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που έχουν και αντιφλεγμονώδη δραση.
  • Αν το μωρό σου καταναλώσει ελάχιστη (ή μηδενική) ποσότητα γάλακτος σε κάποιο γεύμα, αφαίρεσε το επιπλέον γάλα χρησιμοποιώντας ένα θήλαστρο.
  • Όταν φτάσει η στιγμή του απογαλακτισμού, φρόντισε ο απογαλακτισμός να γίνεται σταδιακά, αραιώνοντας σιγά-σιγά τα γεύματα μέσα στη διάρκεια της ημέρας.
  • Αν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε πρόβλημα με το θηλασμό ή αισθάνεσαι κάποια ενόχληση μη διστάσεις να ενημερώσεις τη μαία σου, η οποία θα σε συμβουλέψει και θα σε καθοδηγήσει.

Επειδή όπως αναφέραμε, μία γυναίκα μπορεί λόγω ανατομίας της να έχει την προδιάθεση να αναπτύξει σκληρύνσεις στο στήθος της, δεν πρέπει να παραβλέπεις κανένα σύμπτωμα. Η ανάπτυξη σκληρύνσεων στο στήθος εκτός από προσωρινά προβλήματα στη διαδικασία του θηλασμού μπορεί, αν δεν αντιμετωπιστεί, να δημιουργήσει και περαιτέρω προβλήματα στο στήθος, όπως μαστίτιδα.

Πάντα να θυμάσαι ότι όλα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις στο μαγικό αυτό ταξίδι που λέγεται μητρότητα, αλλά ιδίως τα προβλήματα που σχετίζονται με το θηλασμό, όσο συντομότερα τα αντιμετωπίσεις, τόσο ευκολότερα επιλύονται. Συνέχιζε να θηλάζεις και έχε υπομονή. Συνήθως, το όποιο πρόβλημα με το θηλασμό υποχωρεί μέσα σε 24 με 48 ώρες. Ο απογαλακτισμός για απλά προβλήματα όπως το πέτρωμα του στήθους δεν είναι λύση. Εμπιστεύσου το σώμα σου και ζήτα την απαραίτητη βοήθεια από τους ειδικούς.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.