Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Παυσίπονα στην εγκυμοσύνη. Μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα των απογόνων;

ΓΕΝΕΤΙΚΗ-1.jpg

Αν και όλες οι φαρμακευτικές ουσίες έχουν κάποια επίδραση στον οργανισμό, το να λαμβάνει μία γυναίκα παυσίπονα στην εγκυμοσύνη, είναι αποδεκτό από τους περισσότερους γιατρούς, όταν φυσικά γίνεται εντός συγκεκριμένων  δοσολογιών και όταν είναι πραγματικά αναγκαίο.

Πώς θα μπορούσαν όμως να επιδρούν τα παυσίπονα στην εγκυμοσύνη στο αναπαραγωγικό σύστημα του εμβρύου;

Δοκιμές σε ποντίκια που πραγματοποιήθηκαν στο University of Edinburgh’s MRC Centre for Reproductive Health, κατέληξαν στο ότι, όταν μια μητέρα λάμβανε παυσίπονα στην εγκυμοσύνη, οι θηλυκοί απόγονοι της, είχαν λιγότερα ωάρια και μικρότερες ωοθήκες, ενώ εμφάνιζαν αυξημένα ποσοστά πρόωρων τοκετών, σε σύγκριση με εκείνα που δεν εκτέθηκαν σε φάρμακα.

Αντίστοιχα, οι αρσενικοί απόγονοι των εκτεθειμένων ποντικών, φάνηκε να εμφανίζουν μετά τη γέννηση μικρότερο αριθμό των κυττάρων που παράγουν τα σπερματοζωάρια. Ωστόσο, τα φυσιολογικά επίπεδα της αναπαραγωγικής λειτουργίας, ανακτήθηκαν μετά την ενηλικίωση.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις δύο ειδών παυσίπονων στα ποντίκια που κυοφορούσαν. Η μία ουσία ήταν η παρακεταμόλη και η άλλη η ινδομεθακίνη, η οποία ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων με την ιβουπροφαίνη και την ασπιρίνη. Οι ποντικοί έλαβαν τα φάρμακα, με διάρκεια αρκετών ημερών (τέσσερις ημέρες για την ινδομεθακίνη και εννέα ημέρες για την παρακεταμόλη) και οι επιδράσεις των φαρμάκων παρατηρήθηκαν εντός μιας έως τεσσάρων ημερών, από την έναρξη της θεραπείας.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι εκτός από τους απογόνους της πρώτης γενιάς, τα αποτελέσματα αφορούν και αυτούς τις δεύτερης γενιάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι απόγονοι δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκαν από ποντικούς που έλαβαν παυσίπονα στην εγκυμοσύνη, εμφάνιζαν μειωμένο μέγεθος ωοθηκών και αλλοίωση της αναπαραγωγικής λειτουργίας.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει, επειδή τα παυσίπονα στην εγκυμοσύνη επιδρούν στη λειτουργία κάποιων ορμονών που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Οι ορμόνες αυτές είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν τη γυναικεία αναπαραγωγή, ενώ ελέγχουν την ωορρηξία, τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την πρόκληση του τοκετού.

Μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα των απογόνων τα παυσίπονα στην εγκυμοσύνη;

Αν και τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ομοιότητες ανάμεσα στα αναπαραγωγικά συστήματα των ποντικών και των ανθρώπων, ο ρυθμός ανάπτυξης του εμβρύου στον άνθρωπο είναι πιο αργός, από ό, τι είναι στα ποντίκια. Για το λόγο αυτό, και για το γεγονός ότι είναι δύσκολο να γίνει αντίστοιχη μελέτη σε έγκυες γυναίκες, δε μπορεί να γίνει απόλυτη συσχέτιση.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η μελέτη αφορούσε τη χρήση παυσίπονων για μια σχετικά μακρά περίοδο της κύησης. Ωστόσο, για να είναι πιο ολοκληρωμένα τα αποτελέσματα της μελέτης, θα πρέπει, επιπλέον, να διερευνηθεί το κατά πόσον μια μικρότερη δόση θα έχει παρόμοια επίδραση και πώς αυτή η πληροφορία θα μπορεί να φανεί χρήσιμη στην ανθρώπινη αναπαραγωγή.

Παρόλα αυτά, τα παυσίπονα στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Η σύσταση που μπορεί να δοθεί με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών στις έγκυες γυναίκες, είναι να χρησιμοποιούν παυσίπονα στην εγκυμοσύνη στη χαμηλότερη δυνατή δόση και για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού.

Διαβάστε επίσης: Φάρμακα στην κύηση

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.