Οι μεγαλύτερες και παχύσαρκες γυναίκες μπορούν ακόμα να προστατέψουν την καρδιά τους και την υγεία τους
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης ,να προστατεύσουν την υγεία τους και κυρίως την καρδιά τους ακόμα και αν είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρβαρες.
Σύμφωνα με μια μελέτη διάρκειας 11 ετών που έγινε σε 81.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, μιας πάθησης που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια σε ακόμα μεγαλύτερη ηλικία.
Στην Αμερική, οι καρδιακές παθήσεις είναι η Νο.1 αιτία θανάτου των γυναικών, και περίπου 2.7 εκατομμύρια Αμερικανίδες εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή μετά την εμμηνόπαυση. Η πραγματική ανησυχία αφορά γυναίκες άνω των 60 ετών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
Ο κίνδυνος να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή γυναίκες που είναι παχύσαρκες και που δεν ασκούνται υπάρχει σε όλες τις ηλικίες. Μετά την εμμηνόπαυση όμως ο μεταβολισμός των γυναικών μειώνεται, καθιστώντας ευκολότερη την αύξηση του βάρους, ακόμα και αν δεν λαμβάνουν πολλές θερμίδες καθημερινά. Επιπλέον, η αποχή από κάποια άσκηση ή δραστηριότητα δεν βοηθάει στην καλή υγεία και την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Η υψηλή πίεση, η παχυσαρκία και η ηλικία είναι από μόνοι τους οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της κολπικής μαρμαρυγής. Στις γυναίκες όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συνυπάρξουν μετά την εμμηνόπαυση και κατά συνέπεια τα ποσοστά κολπικής μαρμαρυγής αυξάνονται.
Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως για παράδειγμα το οικογενειακό ιστορικό. Έχοντας πχ διαβήτη ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια οι πιθανότητες κινδύνου αυξάνονται. Όμως, κάποιοι άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να ελεχθούν, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, το πολύ αλάτι στη καθημερινή διατροφή, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν πως η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε ηλικίες 50-79 ετών. Η μείωση του κινδύνου ήταν 10% για τις γυναίκες που ασκούνται για 30 λεπτά καθημερινά (περπάτημα), 9% για εκείνες που τρέχουν 2 ώρες την εβδομάδα και 6% σε γυναίκες που κάνουν 2 φορές την εβδομάδα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών.
Στις ηλικιωμένες γυναίκες που ασχολούνται τακτικά με κάποια σωματική δραστηριότητα μειώθηκε σημαντικά ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής και οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης ήταν ακόμη πιο φανερές σε παχύσαρκες γυναίκες.
Τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται μαζί με την παχυσαρκία είναι η υψηλή πίεση και ο διαβήτης. Οι παχύσαρκες γυναίκες είναι πολύ πιθανό να επωφεληθούν στην εμμηνόπαυση από την μείωση του βάρους τους, τον έλεγχο της υψηλής πίεσης και του διαβήτη, εφόσον πάσχουν. Ένα πολύ απλό βήμα είναι ο περιορισμός του αλατιού. Για τα άτομα άνω των 50 ετών η καθημερινή κατανάλωση αλατιού πρέπει να είναι μικρότερη από 1.5 γραμμάριο.
Μικρές αλλαγές μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Όπως πχ καθημερινό περπάτημα, άσκηση στην σκάλα του σπιτιού, κολύμβηση.
ΟΜΩΣ: Αν δεν έχετε ασκηθεί για αρκετό καιρό και είσαστε υπέρβαρες συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε.
Αυξήστε το επίπεδο της άσκησης σταδιακά. Αν νιώσετε ότι κόβεται η ανάσα σας έντονα κατά την διάρκεια κάποιας άσκησης, μην το αμελήσετε. Μπορεί απλά να χρειάζεται μείωση του ρυθμού της άσκησης ή να είναι κάτι πιο σοβαρό. Αν νιώσετε πόνο στο στήθος, ζαλάδα ή σοβαρή δύσπνοια τότε σταματήστε αμέσως και μιλήστε με τον γιατρό σας.
Σε κάθε περίπτωση όμως να θυμάστε, πως δεν είναι ποτέ αργά μία γυναίκα να ξεκινήσει να ασκείται και να προσέχει την υγεία της και το σώμα της.
Πηγή: everydayhealth.com