Περίεργα πράγματα που κάνουν τα νεογνά
Η περίοδος της λοχείας είναι μια περίοδος προσαρμογής σε νέα δεδομένα, όχι μόνο για τους γονείς, αλλά και για τα νεογνά, τα οποία συνηθίζουν να κάνουν διάφορα περίεργα πράγματα, όπως να φτερνίζονται, να αλληθωρίζουν, να ρουθουνίζουν κ. α. Πρόκειται για αναμενόμενες και φυσιολογικές συμπεριφορές των νεογέννητων, οι οποίες δεν θα πρέπει να ανησυχούν τους γονείς.
Περίεργα πράγματα που κάνουν τα νεογνά:
- Ρουθούνισμα: Τα νεογνά συχνά ρουθουνίζουν, γιατί καθαρίζονται οι αεραγωγοί τους και αποβάλλεται η βλέννα της γέννησης. Οπότε πρόκειται για κάτι απόλυτα φυσιολογικό.
Τι να κάνετε: Εάν το φαινόμενο είναι παροδικό, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι.
Εάν το ρουθούνισμα συμβαίνει συχνά, δυσκολεύοντας το μωρό στην αναπνοή, θα πρέπει να καθαρίσετε τη μυτούλα του, με φυσιολογικό όρο. Ρωτήστε τη μαία ή τον παιδίατρο για οδηγίες.
- Κενώσεις: Συχνά τα νεογνά μπορεί να έχουν μεγάλες και σχετικά υδαρείς κενώσεις, μουσταρδί χρώματος και πολλές φορές φαίνεται σαν να έχουν σποράκια, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό.
Πότε να ανησυχήσετε: Εάν δείτε σημάδια αίματος στα κόπρανα του μωρού σας, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρο.
- Φτέρνισμα: Τα νεογνά συνηθίζουν να φτερνίζονται αρκετά συχνά. Πρόκειται για μια αντανακλαστική αντίδραση (π.χ. στο φως ή στον ήλιο) και δεν υποδηλώνει κάποιο κρύωμα. Με αυτό τον τρόπο τα μωρά προσπαθούν να διώξουν οποιοδήποτε ξένο σωματίδιο, βλέννα ή αμνιακό υγρό μετά τη γέννηση, από τις ρινικές διόδους τους.
Πότε να ανησυχήσετε: Εάν το φτέρνισμα συνοδεύεται από συριγμό, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο προκειμένου να ακροαστεί το μωρό σας.
- Τυχαίες σπασμωδικές κινήσεις: Τα τυχαία τινάγματα του μωρού είναι φυσιολογικά και συμβαίνουν καθώς εκείνο μεγαλώνει και βελτιώνει τα αντανακλαστικά του.
Πότε να ανησυχήσετε: Εάν οι σπασμωδικές κινήσεις του μωρού σας είναι έντονες και επαναλαμβανόμενες και παρουσιαστεί και τρέμουλο, τότε πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο άμεσα.
- Αλληθωρίζει: Τα νεογνά δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένη όραση, γι’ αυτό και συχνά αλληθωρίζουν, ειδικά όταν είναι κουρασμένα ή προσπαθούν να επικεντρωθούν σε κάτι πολύ κοντά στο πρόσωπό τους. Βλέπουν καθαρά σε απόσταση έως 30 εκατοστά.
Πότε να ανησυχήσετε: Εάν το μωρό σας συνεχίζει να αλληθωρίζει μέχρι και τους 6 μήνες, τότε ενημερώστε τον παιδίατρο.
Πέντε περίεργα αλλά φυσιολογικά συμπτώματα των νεογνών:
- Νίνιδα: Η νίνιδα είναι ένα είδος δερματίτιδας, η οποία εμφανίζεται συχνά στα νεογνά τον πρώτο και δεύτερο μήνα και διαρκεί μέχρι τον έκτο. Μπορεί να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής, στα φρύδια γύρω από τη μύτη ή τα αυτιά του μωρού και μοιάζει με πιτυρίδα. Προκαλείται από την υπερέκκριση σμήγματος και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
Τι να κάνετε: Εάν δεν υποχωρήσει με το βούρτσισμα και το λούσιμο, ζητήστε απο τον παιδίατρο να σας συστήσει ειδικές αλοιφές.
- Περίεργο σχήμα κεφαλιού: Μετά τον τοκετό το νεογέννητο είναι πρησμένο και το κεφαλάκι του πιθανόν να έχει περίεργο σχήμα, λόγω της πίεσης, ειδικά αν γεννήσατε με εμβρυουλκία. Το πρήξιμο είναι ελαφρύ και παραμένει για μικρό διάστημα.
Πότε να ανησυχήσετε: Εάν δείτε πως το κεφαλάκι του μωρού σας δεν επανέρχεται στο αναμενόμενο στρογγυλεμένο σχήμα, ενημερώστε τον παιδίατρο.
- Πρησμένα γεννητικά όργανα: Συχνά τα αγοράκια έχουν πρησμένους όρχεις και τα κοριτσάκια πρησμένα χείλη στο αιδοίο. Στα αγοράκια το οίδημα στους όρχεις οφείλεται στη φυσιολογική συλλογή υγρού σε αυτούς, ενώ στα κοριτσάκια, στις ορμόνες που έχουν περάσει από τη μαμά σε αυτά στην ενδομήτριο ζωή.
Πότε να ανησυχήσετε: Σε περίπτωση που τα γεννητικά όργανα του νεογνού δεν ξεπρηστούν μέσα σε λίγες ήμερες, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο. Ειδικά αν το νεογνό είναι αγοράκι, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να υποδηλώνει υδροκήλη.
- Απώλεια βάρους: Τις πρώτες ημέρες της γέννησής του, το μωρό παρουσιάζει απώλεια βάρους ίση με το 7- 10% του βάρους γέννησης.
Πότε να ανησυχήσετε: Εάν το μωρό σας δεν έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης έως την 10η μέρα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο. - Αίμα στην πάνα: Εάν δείτε αίμα στην πάνα του μωρού σας, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο, προκειμένου να μάθετε που οφείλεται κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα παρουσιάζεται συχνότερα στα κοριτσάκια, λόγω των ορμονικών αλλαγών και της έκθεσης του εμβρύου στις ορμόνες κατά την ενδομήτριο ζωή (είναι κάτι σαν έμμηνος ρύση).
Τι να κάνετε: Ενημερώστε τον παιδίατρο, προκειμένου να δείτε που οφείλεται το αίμα στη πάνα.
Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να κάνουν τα μωρά και να μας παραξενεύσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως ένα σύμπτωμα ή μια αντίδραση παραμένει για μεγάλο διάστημα και δεν υποχωρεί, τότε ενημερώστε και συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.