Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

123polyps11-1-1200x885.jpg

Οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις. Επειδή όμως ορισμένοι μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο (προκαρκινικοί πολύποδες) ή να είναι ήδη κακοήθεις, πρέπει να αφαιρούνται και να ελέγχονται ιστολογικά.

Οι πολύποδες της μήτρας είναι μικρά ογκίδια που εκτείνονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, σε σύνδεση με το ενδομήτριο, το εσωτερικό δηλαδή της τοίχωμα. Προέρχονται από την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων του ενδομητρίου, για το λόγο αυτό αποκαλούνται και ενδομητρικοί πολύποδες.Οι πολύποδες της μήτρας μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος και να κυμαίνοται από λίγα χιλιοστά σε πολλά εκατοστά, ανάλογα και με το πόσο έγκαιρα πραγματοποιείται η διάγνωση τους.

Μία γυναίκα μπορεί να έχει έναν ή περισσότερους πολύποδες της μήτρας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι πολύποδες παραβρίσκονται μέσα στη μήτρα, αλλά περιστασιακά, μπορεί και να περάσουν μέσα από τον τράχηλο στον κόλπο.

Οι πολύποδες της μήτρας μπορούν να εμφανισθούν σε γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, όμως πιο συχνά συμβαίνουν σε γυναίκες που βρίσκονται στη κλιμακτήριο  ή έχουν μπει στην εμμηνόπαυση.

Πολύποδες: Αίτια 

Τα αίτια που οδηγούν στη δημιουργία τους δεν είναι πάντα γνωστά. Φαίνεται όμως πως καθοριστικό ρόλο παίζουν ορμονικοί παράγοντες.

Μία γυναίκα θεωρείται πως έχει μεγαλύτερο κόνδυνο να αναπτύξει πολύποδες εάν βρίσκεται στην κλιμακτήριο ή την εμμηνόπαυση, πάσχει από υπέρταση, είναι παχύσαρκη ή λαμβάνει ως θεραπεία για καρκίνο του μαστού το φάρμακο ταμοξιφαίνη.

Συμπτώματα που μπορούν να υποψιἀσουν μία γυναίκα πως έχει πολύποδες

  • Αλλαγές στη διάρκεια ή την ποσότητα της περιόδου
  • Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους
  • Ξαφνικά, υπερβολική απώλεια αίματος στην περίοδο
  • Αιμορραγία ενώ η γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση
  • Κολπική αιμορραγία μετά από την ερωτική πράξη
  • Ανεξήγητη υπογονιμότητα.
  • Αποβολή

Εάν μία γυναίκα παρουσιάσει ένα ή περισσότερα συμπτώματα από τα παραπάνω, πρέπει να τα αναφέρει στο γιατρό της προκειμένου να προγραμματίσουν περαιτέρω έλεγχο.

Επειδή οι ενδομητρικοί πολύποδες αποτελούν πιθανό αίτιο υπογονιμότητας, η αφαίρεση τους κρίνεται απαραίτητη πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πως γίνεται η διάγνωση και θεραπεία για τους ενδομητρικούς πολύποδες

Ο γιατρός, κατά τη διάρκεια του ραντεβού και τη διαδικασία λήψης ιστορικού, θα συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες για τα συμπτώματα και γενικά για το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς. Καλό λοιπόν είναι μία γυναίκα να είναι προετοιμασμένη και να θυμάται πληροφορίες όπως πχ. πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα, αν κάτι παρόμοιο έχει συμβεί στο παρελθόν, εάν βιώνει και άλλες αλλαγές στο σώμα της, εάν έχει αλλάξει κάτι στις συνήθειες της.

Ανάλογα με τα δεδομένα της ασθενούς ο γιατρός θα προβεί ή θα ζητήσει τις παρακάτω εξετάσεις:

Διακολπικό υπερηχογράφημα. (ιδανικά με τρισδιάστατη απεικόνιση): Πραγματοποιείται στο ιατρείο, νωρίς στη διάρκεια του κύκλου, εφόσον η γυναίκα έχει ακόμα περίοδο, ή όποια μέρα εάν η γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. Έχοντας μια σαφή εικόνα του εσωτερικού της μήτρας, μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει πολύποδας, ή όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση με υστεροσαλπιγγογραφία ή υστεροσκόπηση, προκειμένου να γίνει σωστά η διάγνωση.

Απόξεση με Υστεροσκόπηση: Πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται στο νοσοκομείο υπό ελαφρά αναισθησία, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα μακρύ μεταλλικό όργανο με μία θηλιά στην άκρη του για να αφαιρέσει (“ξύσει” εξού και ο όρος απόξεση) τα εσωτερικά τοιχώματα της μήτρας. Αυτό γίνεται προκειμένου ο γιατρός να συλλέξει μια βιοψία για περαιτέρω ιστολογική ανάλυση ή και να αφαιρέσει με αυτόν τον τρόπο τον πολύποδα. Η διαδικασία αυτή είναι καλύτερο να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ενός υστεροσκοπίου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να δει το εσωτερικό της μήτρας πριν και μετά τη διαδικασία.

Οι περισσότεροι πολύποδες της μήτρας είναι καλοήθεις. Ωστόσο, ορισμένες προκαρκινικές αλλαγές της μήτρας (υπερπλασία του ενδομητρίου) ή ακόμα και καρκίνος της μήτρας μπορεί να μοιάζουν με ενδομητρικούς πολύποδες. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και αφαίρεση τους, προκειμένου να επιβεβαιωθεί και ιστολογικά η καλοήθεια τους.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.