Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Εκτίμηση ρίσκου από τις 11 εβδομάδες
Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό TOG που εκδίδεται από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγ. Βρετανίας, χορήγηση χαμηλής δόσης ασπιρίνης πριν από τις 16 εβδομάδες κύησης και συμπλήρωμα ασβεστίου μετά από τις 20 εβδομάδες κύησης σε πληθυσμούς με χαμηλή πρόσληψη μέσα από τη διατροφή, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη σε περιστατικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αυτό που ειναι ιδιαίτερα σημαντικό ειναι πως γίνεται αναφορά στο ότι είναι δυνατό να εκτιμηθεί ο κίνδυνος μιας γυναίκας να αναπτύξει προεκλαμψία πάρα πολύ νωρίς, ακόμα και από τις 11 εβδομάδες κύησης.
Η προεκλαμψία είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει το 3-5% των κυήσεων και θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή της μητέρας και του εμβρύου. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό αυξημένης αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) και πρωτεΐνης στα ούρα.
Χαμηλής δόσης ασπιρίνη, της οποίας η χορήγηση άρχισε πριν από τις 16 εβδομάδες κύησης, φαίνεται να έχει μια στατιστικά σημαντική επίδραση στην πρόληψη της προεκλαμψίας, όπως έχει και η χρήση των συμπληρωμάτων ασβεστίου σε γυναίκες που έχουν έλλειψη ασβεστίου. Είναι επίσης δυνατό να εκτιμηθεί ο κίνδυνος μιας γυναίκας για την ανάπτυξη προεκλαμψίας ήδη από το 11 εβδομάδες κύησης. Βασικό ρόλο στην εκτίμηση του κινδύνου παίζει η παρακολούθηση της πίεσης του αίματος, ειδικές αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να προσδιοριστούν τα επίπεδα συγκεκριμένων δεικτών καθώς και αξιολόγηση των αρτηριών της μήτρας με Doppler. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το προσωπικό ιατρικό ιστορικό της καθε γυναίκας. Όμως, για να γίνει η εκτίμηση σωστά, θα πρέπει όλες οι απαραίτητες εξετάσεις να έχουν πραγματοποιηθεί από τις 11 έως και τις 13+6 εβδομάδες κύησης. Απώτερος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι σιγά σιγά οι εξετάσεις αυτές να έχουν σημαντική προληπτική αξία ακόμα και σε ομάδες γυναικών χαμηλού κινδύνου.
Reference
Mone F, McAuliffe FM. Low-dose aspirin and calcium supplementation for the prevention of pre-eclampsia. The Obstetrician & Gynaecologist 2014: https://dx.doi.org/10.1111/tog.12111