Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΟΒΟΛΗ

Η πρόωρη αποβολή συμβαίνει όταν η γυναίκα αποβάλλει τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Η διαδικασία συνοδεύεται συνήθως με μεγαλύτερη από το σύνηθες αιμορραγία και πόνο.

Πολλές πρόωρες αποβολές συμβαίνουν πριν την καθυστέρηση της περιόδου ή πριν επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη ορμονικά ή υπερηχογραφικά. Όταν έχει επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη υπάρχει περίπου 20% κίνδυνος αποβολής τους πρώτους τρεις μήνες της κύησης. Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν τυχαία και αυτό δεν αποκλείει τη δυνατότητα στο μέλλον να έχετε μια πετυχημένη εγκυμοσύνη.

Η πρόωρη αποβολή συνήθως συμβαίνει λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Αν τα χρωμοσώματα είναι λιγότερα ή περισσότερα, τότε μπορεί να ακολουθήσει αποβολή.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόωρη αποβολή:

 • Η ηλικία της γυναίκας – ο κίνδυνος πρόωρης αποβολής αυξάνεται με την ηλικία.
 • Λόγοι υγείας. Για παράδειγμα, ο διαβήτης ή μια θυρεοειδοπάθεια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής.
 • Έντονα ανθυγιεινός τρόπος ζωής – κάπνισμα, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει πρόωρη αποβολή.

Η σεξουαλική επαφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν κάνει κακό και δεν μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Τι γίνεται αν όντως έχετε πρόωρη αποβολή:

 • Αν η αποβολή ολοκληρωθεί από μόνη της, τότε δεν χρειάζεστε κάποια θεραπεία.
 • Αν δεν έχει ολοκληρωθεί τότε υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας που μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό.

Οι επιλογές θεραπείας:

Αν αφήσετε τη φύση να κάνει την δουλειά της, τότε έχετε 50% πιθανότητες να αποβάλετε μόνες σας, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Μπορεί να πάρει μέρες μέχρι να αρχίσει η αιμορραγία και είναι πολύ συνηθισμένο να κρατήσει μέχρι και 2 με 3 εβδομάδες. Η αιμορραγία μπορεί να είναι πιο βαριά από ότι στην περίοδο και μπορεί να έχετε έντονες κράμπες στην κοιλιά.

Αν ο γιατρός σας προτείνει να κάνετε επέμβαση τότε θα την κάνετε με γενική αναισθησία.

Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε επέμβαση αμέσως αν:

 • Έχετε μεγάλη αιμορραγία
 • Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης

Στη διάρκεια της επέμβασης, ο τράχηλος ανοίγει και τα εμβρυϊκά κύτταρα απορροφούνται από ένα μικρό σωλήνα. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποια χάπια πριν την επέμβαση ώστε να μαλακώσει ο τράχηλος. Η επέμβαση είναι ασφαλής και απειροελάχιστες φορές μπορεί να υπάρχει πιθανότητα να έχει κάποιες επιπλοκές, όπως μεγάλη αιμορραγία και μόλυνση.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας:

 • Όταν ανησυχείτε για τη αιμορραγία
 • Όταν ανησυχείτε για την ένταση του πόνου
 • Όταν έχετε μία άσχημη μυρωδιά στον κόλπο
 • Όταν έχετε συμπτώματα γρίπης
 • Όταν νιώθετε ότι θα λιποθυμήσετε
 • Όταν έχετε πόνο στους ώμους σας

Μετά την επέμβαση κάποια εμβρυϊκά κύτταρα θα μεταφερθούν στο εργαστήριο για γενετική ανάλυση. Τα αποτελέσματα μπορούν να επιβεβαιώσουν αν η εγκυμοσύνη ήταν λόγω κάποιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας ή όχι.

Μετά την αποβολή, θα πρέπει να φοράτε σερβιέτες και όχι ταμπόν για την αποφυγή μόλυνσης. Επίσης, καλύτερα θα είναι να έρθετε σε σεξουαλική επαφή στον επόμενο κύκλο σας, εκτός και αν ο γιατρός κρίνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Η επόμενη περίοδος σας θα είναι σε 4-6 εβδομάδες. Ωορρηξία μπορεί να συμβεί από τον πρώτο μήνα μετά την αποβολή. Η καλύτερη περίοδος για να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος πάλι είναι όταν εσείς και ο σύντροφος σας αισθάνεστε έτοιμοι σωματικά και ψυχικά.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.