Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Λύσεις για την πρωινή αδιαθεσία

κυησης-e1455029544673.jpg

Η πρωϊνή αδιαθεσία ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ενώ συχνά εμφανίζεται κι άλλες ώρες της ημέρας (μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ). Αν και το αίσθημα της ναυτίας είναι άκρως φυσιολογικό, θα πρέπει να οδηγούμαστε σε λύσεις που να αποτρέπουν τους συχνούς εμετούς.

Η πρωϊνή αδιαθεσία είναι πιο έντονη στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (μεταξύ 6ης και 14ης εβδομάδας). Κι αυτό είναι ένα συχνό σημάδι για την ομαλή εξέλιξη της κύησης, καθώς οι ορμόνες αυξάνονται. Ιδιαίτερα οι εμετοί, προκαλούνται απο την αύξηση της χοριακής γοναδοτροπίνης.

Μερικές φορές ωστόσο, τα συμπτώματα της ναυτίας και του εμετού μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για κάποια γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση, για προεκλαμψία ή σύνδρομο H.E.L.L.P. Γι’αυτό και καλό είναι να γνωρίζουμε τις αιτίες που προκαλούν αυτή την αδιαθεσία.

Σε περίπτωση που δούμε αίμα στον εμετό μας, νιώσουμε ζάλη ή αστάθεια όταν σηκωνόμαστε, καταλάβουμε ότι έχουμε αφυδατωθεί, έχουμε αυξημένους παλμούς ή έχουμε περιορισμένη ποσότητα ούρων (ή είναι σκούρα), θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με το γιατρό ή τη μαία μας. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε αν αντιληφθούμε ότι οι εμετοί είναι έντονοι και παρατεταμένης διάρκειας (υπερέμεση της κύησης).

Υπερέμεση της κύησης εμφανίζουν συχνότερα οι γυναίκες που περιμένουν να αποκτήσουν κοριτσάκι, είχαν υπερέμεση προτού μείνουν έγκυες ή σε προηγούμενη εγκυμοσύνη τους. Σε σοβαρές περιπτώσεις χορηγούνται υγρά και αντιεμετικά φάρμακα, σε νοσοκομεία.

Συμπτώματα πρωινής αδιαθεσίας είναι πιθανόν να παρουσιάσουν κι όσες γυναίκες λάμβαναν οιστρογόνα (π.χ. αντισυλληπτικά) ή υπέφεραν απο εμετούς, ναυτία και ημικρανίες πριν την εγκυμοσύνη.

Μία φυσιολογική πρωινή αδιαθεσία δε χρήζει θεραπείας. Όσο θα προχωράει η εγκυμοσύνη μας, τόσο τα συμπτώματά της θα υποχωρούν. Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα, τότε ο γιατρός ενδέχεται να μας συστήσει συμπληρώματα βιταμίνης Β6, αντιεμετικά φάρμακα ή αντισταμινικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε απο την πρωινή αδιαθεσία; Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να φροντίσουμε το ξεκίνημα της μέρας μας να είναι όμορφο και χωρίς άγχος. Να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες, ψωμί) ή πρωτεϊνες (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι), αποφεύγοντας τα λιπαρά, πικάντικα φαγητά, τα οποία δυσχεραίνουν την πέψη.

Ενδείκνυνται οι τροφές που είναι πλούσιες σε Β6, όπως οι πατάτες, οι σταφίδες, το σουσάμι, οι μπανάνες κ. ά. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγουμε όξινες τροφές (π. χ. χυμός πορτοκαλιού, σάλτσες ντομάτας) διότι μπορεί να ενισχύσουν τα συμπτώματα της ναυτίας. Αποβάλλουμε επίσης τρόφιμα τα οποία έχουν έντονη μυρωδιά και έχουμε παρατηρήσει ότι εντείνουν τα συμπτώματα.

Τα υγρά είναι επίσης πολύ σημαντικά. Γι’αυτό, θα πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό (σε μικρές γουλιές) κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ στην πέψη βοηθούν τα ροφήματα με τζίντζερ ή το τσάι (λεμονιού, μέντας, βοτάνων).

Θα πρέπει να κυκλοφορούμε σε καλά αεριζόμενους χώρους, ενώ και ο αέρας του σπιτιού μας θα πρέπει να ανανεώνεται συχνά και πολύ καλά. Η γυμναστική (κολύμπι, περπάτημα) θα μας βοηθήσει επίσης να νιώσουμε καλύτερα.

Έχει παρατηρηθεί ότι μυρωδιές όπως αυτές των λεμονιών, της πιπερόριζας, των μανταρινιών, της μέντας και του περγαμόντου έχουν θετική επίδραση στις ναυτίες. Όσον αφορά στις γεύσεις, το καρπούζι ή τα αλμυρά πατατάκια, φαίνεται ότι καταπραϋνουν τα συμπτώματα.

Δείτε λοιπόν τα σημάδια και αντιμετωπίστε τα, πάντα σε συνεργασία με το γιατρό σας.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.