Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΡΗΞΙΑΣ

ovulation111-1.jpg

Τι είναι η πρόκληση ωοθηλακιορρηξίας;

Σε γυναίκες που δεν έχουν ωορρηξία τακτικά, όπως οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο στόχος της φαρμακευτικής αυτής θεραπείας είναι να προκαλέσει την ανάπτυξη και την απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου. Για τον λόγο αυτό η θεραπεία ονομάζεται, πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας. Αντίθετα, ο στόχος της θεραπείας για τις γυναίκες με τακτική έμμηνο ρύση, είναι να επάγει την ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων με την επακόλουθη απελευθέρωση πολλαπλών ωαρίων και η θεραπεία στην περίπτωση αυτή ονομάζεται, ελεγχόμενη υπερδιέγερση των ωοθηκών. Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου διέγερσης των ωοθηκών με αυτό τον τρόπο, ο στόχος είναι να αναπτυχθούν 3 έως 5 ώριμα ωοθυλάκια, ενώ ο στόχος κατά τη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι να παραγχθούν πολύ περισσότερα, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ποια φάρμακα δίνονται συνήθως για την πρόκληση ωορρηξίας;

Η κιτρική κλομιφαίνη (Clomid, Serpafar) είναι συνήθως το φάρμακο γονιμότητας πρώτης επιλογής τόσο για τη πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας όσο και για την ελεγχόμενη υπερδιέγερση των ωοθηκών. Οι γυναίκες που αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στη κλομιφαίνη ή που αποτυγχάνουν να συλλάβουν μετά από αυτή τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να επωφεληθούν από τη θεραπεία με ενέσιμα φάρμακα γονιμότητας ( γοναδοτροπίνες). Οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες (Clomid ή γοναδοτροπίνες) μπορεί να συνδυαστεί με ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI), ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Επειδή πιστεύουμε στην εξατομίκευση της κάθε θεραπείας γονιμότητας, το ποια ασθενής πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία με κλομιφαίνη ή θεραπεία με γοναδοτροπίνη, αποφασίζεται με αυστηρά κριτήρια, ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε ασθενούς.

Άλλα φάρμακα, όπως η μετφορμίνη, είναι επίσης χρήσιμα σε ορισμένους ασθενείς με PCOS για την πρόκληση ωορρηξίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός του πιο κατάλληλου πρωτόκολλου θεραπείας αποτελεί το πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα σε κάθε θεραπεία υπογονιμότητας.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.