Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή;
Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, δημιουργεί φόβο στη γυναίκα και η άβολη αυτή κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη σχέση της.
Και είναι αλήθεια ότι η επίπονη σεξουαλική επαφή δεν αποτελεί μόνο δυσάρεστη σωματική αίσθηση, αλλά μπορεί να προκαλέσει και αρνητικές συναισθηματικές επιπτώσεις. Αν θέλετε να αποφύγετε τις συνέπειες αυτές θα πρέπει να φροντίσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, αμέσως μόλις εμφανιστεί.
Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: Τί τον προκαλεί
Υπάρχουν αρκετές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν επίπονη σεξουαλική επαφή, με ποιο συχνή την κολπική ξηρότητα. Συνήθως, αντιμετωπίζεται, τουλάχιστον προσωρινά, με χαλάρωση, μεγαλύτερη διάρκεια προκαταρκτικών ή με τη χρήση κάποιου λιπαντικού. Ας δούμε, όμως, μερικές ακόμα από τις συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν πόνο στο σεξ:
- Κολπικοί σπασμοί, που προκαλούνται κυρίως από το φόβο του πόνου ή του τραυματισμού.
- Κολπικές παθήσεις, με συνηθέστερες τις μυκητιάσεις.
- Μόλυνση στον τράχηλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πέος, σε πλήρη διείσδυση, όταν αγγίξει τον τράχηλο της μήτρας και υπάρχει κάποια μόλυνση του τραχήλου, προκαλείται πόνος κατά την εισχώρηση.
- Παθήσεις της μήτρας, με κυριότερα τα ινομυώματα, που ευθύνονται για έντονους πόνους στο σεξ.
- Ενδομητρίωση, πάθηση κατά την οποία, ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται έξω από αυτήν.
- Πρόβλημα στις ωοθήκες, κυρίως οφείλεται στην παρουσία κυστών.
- Πυελική φλεγμονώδης νόσος, όπου οι εσωτερικοί ιστοί έχουν φλεγμονές και με την πίεση από τη σεξουαλική επαφή προκαλείται έντονος και βαθύς πόνος.
- Έκτοπη κύηση. Σε αυτή την περίπτωση, ένα γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.
- Εμμηνόπαυση, που σε πολλές περιπτώσεις επιφέρει κολπική ξηρότητα.
- Σεξ μετά από χειρουργείο ή τοκετό. Όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η επούλωση ενός τραύματος –έστω και αν δε βρίσκεται αυτό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων– καλό είναι να αποφεύγετε για ένα λογικό διάστημα τη σεξουαλική επαφή, γιατί μπορεί να προκληθεί γενικευμένος πόνος.
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα κονδυλώματα.
- Τραυματισμοί στο αιδοίο, που μπορεί να υπάρχουν είτε εκ γενετής, είτε από κάποια τομή (συνήθως μετά από τοκετό).
Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: Αντιμετωπίστε τον
Οι τρόποι αντιμετώπισης του πόνου στο σεξ δεν απαιτούν πάντα φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα, η επώδυνη σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό μπορεί να αποφευχθεί περιμένοντας τουλάχιστον για 6 εβδομάδες μετά τη γέννα. Σε περιπτώσεις κολπικής ξηρότητας μπορείτε να χρησιμοποιείτε λιπαντικά με βάση το νερό.
Άλλες περιπτώσεις χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης και φροντίδας. Αν η κολπική ξηρότητα οφείλεται στην εμμηνόπαυση, μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για τις κρέμες οιστρογόνων ή άλλη φαρμακευτική αγωγή. Για άλλες παθήσεις που ευθύνονται για το επίπονο σεξ, μπορεί να χρειαστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Για περιπτώσεις που δεν έχει διαγνωστεί κάποια ιατρική πάθηση, τα αίτια μπορεί να είναι ψυχολογικής φύσης, όπως ενοχές, συστολές γύρω από το σεξ ή αρνητικά συναισθήματα από κακοποίηση στο παρελθόν, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχολογική στήριξη, ιδίως από κάποιον ειδικό.
Αν, πέρα από πόνο, παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή (όπως αιμορραγίες, ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, ανώμαλες περιόδους, ασυνήθιστους κολπικούς σπασμούς), επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό.