Πόσο συχνή είναι η τραχηλίτιδα
Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας, που επεκτείνεται ελαφρώς μέσα στον κόλπο. Όπως κάθε ιστός στο σώμα μας, έτσι και στον τράχηλο μπορεί να εκδηλωθεί κάποια φλεγμονή –τραχηλίτιδα– για διάφορους λόγους. Πρόκειται για συχνή φλεγμονή του τραχήλου, καθώς πάνω από τις μισές γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή τραχηλίτιδα.
Γιατί το καλοκαίρι είναι πιο συχνή η εκδήλωση της φλεγμονής
Η πιο κοινή αιτία της τραχηλίτιδας είναι μια μόλυνση. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, οι τριχομονάδες αλλά και ιογενείς φλεγμονές όπως ο έρπις και ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες τραχηλίτιδας. Μπορεί, όμως, να οφείλεται σε βακτηριδιακές μολύνσεις από εξάπλωση των βακτηρίων μιας βακτηριδιακής κολπίτιδας. Λόγω της πιο έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως στις διακοπές, εκδηλώνονται πιο συχνά περιστατικά τραχηλίτιδας την εποχή αυτή.
Η τραχηλίτιδα είναι είτε οξεία ή χρόνια. Οι παραπάνω αιτίες προκαλούν οξεία τραχηλίτιδα. Μία χρόνια τραχηλίτιδα είναι πιο συνηθισμένη μετά τον τοκετό. Μπορεί να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή τα αυξημένα επίπεδα ορμονών προκαλούν αυξημένη ροή αίματος στον τράχηλο. Μπορεί, επίσης, να είναι το αποτέλεσμα κάποιου ερεθισμού ή αλλεργίας, όπως αλλεργία στο λατέξ του προφυλακτικού ή σε σπερματοκτόνα ή ευαισθησία στις χημικές ουσίες που βρίσκονται στο ταμπόν ή σε κάποιο κολπικό ένθεμα, όπως το διάφραγμα. Η χρόνια τραχηλίτιδα διαρκεί για αρκετούς μήνες.
Ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν τη γυναίκα
Μερικές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν αυτά μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και να περιλαμβάνουν:
- Κολπικές εκκρίσεις, με έντονη οσμή
- Φαγούρα
- Πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
- Αίσθηση βάρους στην πύελο
- Ανώμαλη κολπική αιμορραγία
Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία η τραχηλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και στα συμπτώματα μπορεί να προστεθεί πυρετός, έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά και πυώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο. Αν έχετε κάποια από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω και υποψιάζεστε ότι μπορεί να υποδηλώνουν περίπτωση τραχηλίτιδας, δείτε το γιατρό σας για μια ακριβή διάγνωση.
Διαβάστε ακόμα:
Προστασία από τον HPV
Πώς θα προφυλαχθείτε από τις αιτίες που προκαλούν τραχηλίτιδα
Είναι καλό να κάνετε συχνά προληπτικές εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ώστε να εντοπίσετε νωρίς κάποια τυχόν μόλυνση, πριν εξελιχθεί σε κάτι σοβαρό. Οι νεαρές γυναίκες –πριν την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων ή μέχρι τα 26 χρόνια της ηλικίας τους– καλό είναι να εμβολιαστούν κατά του ιού των κονδυλωμάτων (HPV). Να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής και να αποφεύγετε ουσίες που σας προκαλούν ερεθισμό ή αλλεργία.
Πώς αντιμετωπίζεται η τραχηλίτιδα
Ανάλογη με την αιτία που προκάλεσε την τραχηλίτιδα είναι και η θεραπεία της.
- Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και οι τριχομονάδες μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, όπως και οι βακτηριδιακές λοιμώξεις.
- Τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται με ηλεκτροδιαθερμία και χειρουργική αφαίρεση με χρήση ακτινών λέιζερ.
- Είναι σημαντικό και ο σύντροφός σας να υποβληθεί ταυτόχρονα σε αγωγή, ώστε να αποφευχθεί νέα μόλυνση.
Οι μολύνσεις είναι δύσκολο να αποφευχθούν εντελώς. Χωρίς υπερβολές και πανικό, με προσοχή και τήρηση των κανόνων υγιεινής, μπορείτε να χαρείτε το καλοκαίρι και τις διακοπές σας. Αν κάτι προκύψει που σας προκαλέσει υποψίες μόλυνσης, μην καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς ό,τι προλάβετε στην αρχή, θεραπεύεται πολύ πιο εύκολα.
Σχετικά άρθρα:
Κολποσκόπηση/Βιοψία
Σεξουαλική υγεία – Χλαμύδια HPV & Κονδυλώματα