Πόσο τοξική για την αναπαραγωγή είναι η δισφαινόλη Α;
Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι η δισφαινόλη Α προκαλεί γραμμική αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας των εμβρύων και, ίσως, ευθύνεται για τη μειωμένη συχνότητα επιτυχών εμφυτεύσεων, εγκυμοσύνης και γέννησης ζώντων νεογνών από ζευγάρια που έχουν καταφύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Έτσι, οι επιστήμονες συνιστούν την κατάργηση της δισφαινόλης Α. Πρόκειται για χημική ουσία που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα και χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο εμπόριο, με πρόσφατες εκτιμήσεις για πάνω από 7,7 εκατομμύρια τόνους ετήσιας παραγωγής του χημικού.
Καθώς τα χρήματα που απαιτούνται για την εξωσωματική είναι πολλά κι εφόσον η δισφαινόλη Α μεταβάλλει τους μηχανισμούς σηματοδότησης (οιστρογόνα και άλλες ορμόνες) που απαιτούνται για την επιτυχή εξωσωματική, τελικά προκαλεί οικονομικό και συναισθηματικό άγχος στα ζευγάρια που καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι η δισφαινόλη Α καταστρέφει και το σπέρμα και τα ωάρια, κάτι που διαπιστώθηκε και σε ανθρώπους και σε ζώα. Τα στοιχεία των ερευνών αναφέρουν ότι, όσο αυξάνονται τα ποσοστά χρήσης δισφαινόλης Α, οι πιθανότητες να επιζήσει ένα έμβρυο μειώνονται από άνω των 50% σε κάτω των 20%. Ύστερα από αρκετή έρευνα τα τελευταία χρόνια, η δισφαινόλη Α έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται ως τοξική για την αναπαραγωγή και όσο πληθαίνουν τα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο πιο επιτακτική φαίνεται η ρύθμιση και ο περιορισμός του συγκεκριμένου χημικού.