Πώς θα αντιμετωπίσετε τη συχνοουρία – το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης
Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας πίνετε πολλούς καφέδες ή τσάι, που είναι πολύ διουρητικά ή ακόμα και νερό και χυμούς είναι δικαιολογημένη η αυξημένη ανάγκη για ούρηση.
Αν όμως, η κατανάλωση υγρών είναι κανονική ή μικρή αλλά εσείς νιώθετε πολύ συχνά επιτακτική την ανάγκη για ούρηση -πολύ περισσότερες φορές την ημέρα από τις οκτώ, που θεωρείται ένας φυσιολογικός μέσος όρος- και αυτό διαταράσσει τη λειτουργικότητα της ημέρας ή την ξεκούραση τη νύχτα, μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.
Σε κανονικές συνθήκες, όταν η ουροδόχος κύστη είναι γεμάτη κατά τα τρία-τέταρτα, τα νεύρα που την ελέγχουν δίνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα για την ανάγκη ούρησης.
Εάν πάσχετε από το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, τα νεύρα δίνουν σήμα επείγουσας ανάγκης ούρησης πολύ νωρίς – όταν η ουροδόχος κύστη είναι μισογεμάτη και εσείς νιώθετε αυτή την ανάγκη όλο και πιο συχνά και πιο επιτακτικά.
Τι προκαλεί το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης
Τα σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με πιο ευάλωτους τους ηλικιωμένους αλλά και το γυναικείο πληθυσμό, κυρίως μετά τα 30 ή τα 40 χρόνια, που εκτός από την επιτακτική ανάγκη για ούρηση, αναφέρει και μια περιστασιακή αδυναμία συγκράτησης των μέχρι να φτάσει στην τουαλέτα.
Στις νέες γυναίκες το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης ίσως οφείλεται στο ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορεί να αποδυναμώσουν τους μυς του πυελικού εδάφους, οι οποίοι υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη και χαλαρώνουν κατά την ούρηση. Επιπλέον, η απώλεια των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση στεγνώνει τους κολπικούς ιστούς, αποδυναμώνοντας την πίεση που ασκούν οι μύες στην ουρήθρα.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου οφείλεται στην αδυναμία του εγκεφάλου να ελέγξει επαρκώς την ούρηση. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν σε περιόδους έντονου στρες ή λόγω κάποιων διατροφικών συνηθειών που την επιτείνουν όπως το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα οινοπνευματώδη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης παρουσιάζονται ως επιπλοκή κάποιων ασθενειών, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Πάρκινσον ή σε βλάβη της σπονδυλικής στήλης μετά από τραυματισμό.
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης
Ανάλογα με την περίπτωση, ο γιατρός σας θα προτείνει διάφορες θεραπευτικές επιλογές, συντηρητικές κυρίως αλλά και πιο επεμβατικές αν χρειαστεί:
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής
- Απώλεια του περιττού βάρους
- Ασκήσεις του πυελικού εδάφους
- Φαρμακευτική αγωγή
- Θεραπεία με Botox
- Χειρουργική θεραπεία
Αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής
Θα πρέπει να περιορίσετε ή και να αποφύγετε τελείως την κατανάλωση ποτών με καφεΐνη και γενικά διουρητικών, όπως καφές, τσάι, οινοπνευματώδη και αναψυκτικά. Περιορίζετε τη μεγάλη κατανάλωση νερού, σύμφωνα όμως με τη συμβουλή του γιατρού σας και όχι κάτω από 5 έως 6 ποτήρια την ημέρα.
Επειδή η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μία από τις αιτίες της συχνής ούρησης, προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας με τροφές όπως το καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
Μην πηγαίνετε στην τουαλέτα, όταν δεν το χρειάζεστε, μόνο από φόβο ότι θα είναι πιο πιεστική η ανάγκη αργότερα. Η κύστη μαθαίνει να συγκρατεί λίγα ούρα, όταν συνηθίζετε να ουρείτε συχνά και από φόβο χωρίς να υπάρχει λόγος. Σε ταξίδια ή όταν βρίσκεστε για μεγάλο διάστημα εκτός σπιτιού ή γραφείου, υπολογίστε πού θα υπάρχει διαθέσιμη τουαλέτα.
Απώλεια περιττού βάρους
Το υπερβολικό βάρος προκαλεί επιπρόσθετη πίεση και στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας επιθυμία ούρησης χωρίς να υπάρχει ανάγκη.
Ασκήσεις του πυελικού εδάφους
Οι γυναίκες είναι πιθανόν πιο εξοικειωμένες με τις ασκήσεις Kegel, για την πυελική περιοχή από την περίοδο της εγκυμοσύνης: οι ασκήσεις αυτές με την επαναλαμβανόμενη συμπίεση των πυελικών μυών, βοηθούν τις γυναίκες στις εξωθήσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού. Καθώς οι ίδιοι μύες ελέγχουν τη ροή των ούρων, η ενίσχυσή τους βοηθά στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Οι ασκήσεις είναι απλές: αρκεί να σφίγγετε, τουλάχιστον για δέκα δευτερόλεπτα, τους πυελικούς μυς σαν να θέλετε να αναβάλετε την ούρηση. Επαναλαμβάνετε μερικές φορές την ίδια άσκηση. Αν το εφαρμόζετε τρεις φορές την ημέρα είναι μία καλή προπόνηση.
Φαρμακευτική αγωγή
Εάν οι αλλαγές στη διατροφή, στον τρόπο ζωής και οι ασκήσεις της πυελικής περιοχής δε βοηθήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα, ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας. Τα φάρμακα αυτά ονομάζονται αντιχολινεργικά και στόχο έχουν να χαλαρώσουν την ουροδόχο κύστη, ώστε να δέχεται μεγαλύτερη ποσότητα ούρων και να μην αισθάνεστε πολύ συχνά και πολύ πιεστικά την ανάγκη ούρησης.
Η πλειοψηφία των ασθενών βλέπει βελτίωση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν αρκετά φάρμακα αυτής της κατηγορίας και σε συνεργασία με το γιατρό σας θα βρείτε αυτά στα οποία ανταποκρίνεται καλύτερα ο οργανισμός σας. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει ανά περίπτωση, περίπου διαρκεί 3 έως 6 μήνες. Το θετικό είναι ότι τα φάρμακα αυτά δεν έχουν σημαντικές παρενέργειες. Καλό θα ήταν να κρατάτε και ένα ημερολόγιο για καλύτερη ενημέρωση και του γιατρού σας.
Θεραπεία με Botox
Είναι μία εναλλακτική θεραπεία που εφαρμόζεται αντί για τη χειρουργική επέμβαση. Στην Αμερική, εγκρίθηκε από τον FDA το 2013. Οι γιατροί κάνουν μία ένεση με τη συγκεκριμένη τοξίνη (αλλαντική τοξίνη Α) απευθείας στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, σε διάφορα σημεία της. Με τον τρόπο αυτόν, περιορίζονται στο ελάχιστο οι ανεξέλεγκτες συσπάσεις στον μυ της κύστης. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι περίπου 6 με 9 μήνες. Μετά πρέπει να γίνει επανάληψη της θεραπείας.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στους παραπάνω τρόπους αντιμετώπισης του συνδρόμου υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποια χειρουργική επέμβαση, όπως η τοποθέτηση νευροδιεργέτη. Πρόκειται για μία ειδική, μικροσκοπική συσκευή που εμφυτεύεται στο σημείο της σπονδυλικής στήλης από όπου ξεκινούν κάποια από τα νεύρα της ουροδόχου κύστης. Η συσκευή στέλνει ηλεκτρικά σήματα στην κύστη, τα οποία τη χαλαρώνουν από τις συχνές συσπάσεις που οδηγούν τους πάσχοντες συνεχώς στην τουαλέτα.
Ευτυχώς, το ποσοστό των ασθενών που θα χρειαστούν επέμβαση για την αντιμετώπιση του συνδρόμου υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης είναι πολύ μικρό και η πάθηση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τις συντηρητικές μεθόδους και τη φαρμακευτική αγωγή.