Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Πώς συνδέεται η κατάθλιψη με τη γυναικεία υπογονιμότητα;

-ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ-1.jpg

Πολλές φορές, αναζητούν οι ειδικοί το συναισθηματικό υπόβαθρο στην εκδήλωση διαφόρων παθήσεων. Ανάλογη σύνδεση μελέτησαν Αμερικανοί ερευνητές για να αποδείξουν πώς σχετίζεται η  κατάθλιψη με τη γυναικεία υπογονιμότητα.

Πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης αναφέρει πως οι γυναίκες με σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα έχουν μειωμένες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι, ενώ η λήψη ψυχοτρόπων φαρμάκων δε φαίνεται να επηρεάζει τη γονιμότητα.

Η μελέτη διαπίστωσε 38% μειωμένες πιθανότητες σύλληψης, ανά έμμηνο κύκλο, στις γυναίκες που ανέφεραν σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με όσες είχαν ελαφριά ή καθόλου συμπτώματα. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, ανεξάρτητα από το αν οι γυναίκες λάμβαναν ψυχοτρόπα φάρμακα, παρά τη σύνδεση της υπογονιμότητας με τη λήψη αντικαταθλιπτικών, αντιψυχωσικών ή σταθεροποιητών διάθεσης σε παλαιότερες έρευνες.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μέτρια ως σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα, ανεξάρτητα από τη λήψη ψυχοτρόπων φαρμάκων, μπορεί να καθυστερήσουν τη σύλληψη». Η κατάθλιψη έχει συσχετιστεί με κακή ρύθμιση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον έμμηνο κύκλο και την ικανότητα σύλληψης.

Η έρευνα PRESTO

Τα δεδομένα προήλθαν από περισσότερες από 2.100 γυναίκες ηλικίας 21-45 ετών που σχεδίαζαν να μείνουν έγκυοι και συμμετείχαν σε μια μελέτη, ονομαζόμενη PRESTO (Pregnancy Study Online), η οποία ερευνούσε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να αναφέρουν τα καταθλιπτικά τους συμπτώματα και την ενδεχόμενη λήψη ψυχοτρόπων φαρμάκων, μεταξύ άλλων στοιχείων. Συνολικά, το 22% ανέφεραν μια κλινική διάγνωση κατάθλιψης στο ιατρικό τους ιστορικό τους, ενώ το 17,2 % ήταν πρώην χρήστες ψυχοτρόπων φαρμάκων, και το 10,3% ήταν τρέχοντες χρήστες ψυχοτρόπων φαρμάκων.

Μεταξύ των δευτερογενών ευρημάτων της μελέτης ήταν ότι η τρέχουσα λήψη βενζοδιαζεπινών -ηρεμιστικών χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους και άλλων διαταραχών- συσχετίστηκε με μείωση της γονιμότητας. Επίσης, οι γυναίκες που βρίσκονταν προηγουμένως σε αγωγή λαμβάνοντας μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών γνωστά ως SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες σύλληψης, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι οι πρώην χρήστες SSRI μπορεί να αποκόμισαν κάποιες μακροπρόθεσμα ψυχολογικά ή νευροβιολογικά οφέλη, από εκείνη την θεραπεία, που επηρέασαν τη γονιμότητα.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένα 10% των ζευγαριών βιώνει την υπογονιμότητα παγκοσμίως. Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά διαταραχών άγχους και κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας από ό,τι κατά τη διάρκεια άλλων περιόδων της ζωής, ενδεχομένως εξαιτίας της αντιμετώπισης ή του φόβου αντιμετώπισης της υπογονιμότητας.

Συχνά, ο αρνητικός ψυχολογικός παράγοντας φαίνεται να πυροδοτεί μία σειρά ψυχοσωματικών αντιδράσεων. Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε όλοι και κυρίως οι μέλλουσες μαμάδες ότι, καθώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, η ψυχραιμία, η λογική και η αισιοδοξία είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι μαζί με το γιατρό μας.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.