Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό

26313088_xxl-1.jpg

Οι σεξουαλικές επαφές του ζευγαριού, μπορούν να ξεκινήσουν μετά το πέρας της λοχείας, φτάνει η γυναίκα να νιώθει έτοιμη σωματικά και ψυχολογικά.  Αν είστε νέα μαμά,  δεν χρειάζεται κανένα άγχος, καθώς θα επανακτήσετε τις  ισορροπίες σας σιγά σιγά.

Ωστόσο, παίζει ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο έχετε γεννήσει. Εάν αποκτήσατε το μωράκι σας με φυσιολογικό τοκετό, μπορείτε να έχετε την πρώτη σας σεξουαλική επαφή περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό, με την προϋπόθεση ότι τα λόχεια (μετά τον τοκετό η μήτρα αποβάλλει διάφορα υπολείμματα υμένων και το στρώμα που κάλυπτε το εσωτερικό της μαζί με αίμα), έχουν σταματήσει και το τραχηλικό στόμιο έχει κλείσει, έτσι ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα λοίμωξης.

Για να είστε σίγουρες πως έχετε επανέλθει στην πρότερη κατάστασή σας και ότι μπορείτε άφοβα να έχετε την πρώτη σεξουαλική σας επαφή, φροντίστε στις 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, να σας έχει δει ο γιατρός  σας.

Εάν γεννήσατε με καισαρική τομή ή παρεμβατικό τοκετό και μετά τις 6 εβδομάδες νιώθετε καλύτερα, τότε μπορείτε να έχετε ερωτική επαφή, αν και συνήθως χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Σε περίπτωση που έγινε επισιοτομή, η πρώτη σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό εξαρτάται απο το πόσο εκτεταμένη ήταν η ρήξη.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να  ακούτε το σώμα σας και να φροντίζετε ο σύντροφός σας να φοράει προφυλακτικό.

Συμβουλές για την πρώτη σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό

  • Μην αισθανθείτε αμηχανία ή περίεργα για το σώμα σας όταν έρθει η στιγμή της πρώτης σας σεξουαλικής επαφής μετά τον τοκετό. Οι ανασφάλειες και οι φοβίες που πιθανόν να αισθάνεστε είναι φυσιολογικές και θα υποχωρήσουν σιγά σιγά.
  • Εάν δεν υπάρχει αρκετή λίπανση στον κόλπο λόγω των ορμονικών αλλαγών και της κούρασης, τότε μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λιπαντικό.
  • Εάν τα μυϊκά τοιχώματα του κόλπου σας δεν έχουν επανέλθει πλήρως, κάντε ειδικές ασκήσεις.
  • Εάν θηλάζετε, το στήθος σας θα να είναι πρησμένο και γεμάτο γάλα. Γι’αυτό μη νιώσετε άβολα αν τρέξει γάλα από το στήθος σας κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Στην αρχή, οι νέοι γονείς  έχουν άγχος για το μωρό και ελάχιστο χρόνο για τη μεταξύ τους επικοινωνία και επαφή. Αν όμως υπάρχει αγάπη και σεβασμός, τότε σιγά σιγά  θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή και η όρεξη για την πρώτη σεξουαλική επαφή μετά το τοκετό.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.