Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Στάσεις Τοκετού

45833176_m-1.jpg

Η όρθια στάση, η καθιστή, στο πλάι, στα τέσσερα, με τα γόνατα και τους αγκώνες σε μια επιφάνεια και η ύπτια θέση, αποτελούν εναλλακτικές στάσεις τοκετού. Κάθε γυναίκα πρέπει να υιοθετεί τη στάση που τη βολεύει, ακούγοντας το σώμα της, έτσι ώστε να εξελιχθεί ομαλά ο τοκετός. 

Όρθιες στάσεις τοκετού:

Με την όρθια στάση υπάρχει το πλεονέκτημα της βαρύτητας. Επιταχύνεται η εξέλιξη της διαστολής του τραχήλου και της καθόδου του εμβρύου και έτσι οι ωδίνες γίνονται πιο αποτελεσματικές. Επίσης, μπορεί να αυξηθεί η επιθυμία για εξώθηση.

Όρθια γέρνοντας πάνω στο σύντροφο σας ή σε κάποιο υποστήριγμα:

Η συγκεκριμένη στάση προσφέρει τα ίδια με την όρθια θέση, ενώ ανακουφίζει την επίτοκο απο τον πόνο στη μέση. Επίσης, προσφέρει στο σύντροφό της  τη δυνατότητα να της κάνει μασάζ.

 Ξαπλωμένη στο πλάι :

Αποτελεί μια πολύ αναπαυτική στάση. Βοηθάει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς επίσης και στην επιβράδυνση ενός γρήγορου δεύτερου σταδίου. Τέλος,  δεν πιέζονται οι αιμορροΐδες και δεν περιορίζεται η κινητικότητα του ιερού οστού προς τα πίσω κατά την εξώθηση.

Βαθύ κάθισμα:

Σε αυτή τη στάση ανοίγει η έξοδος της λεκάνης και δεν απαιτείται τόσο έντονη προσπάθεια εξώθησης.
Επίσης, βοηθάει στη στροφή και την κάθοδο του εμβρύου σ’ ένα δύσκολο τοκετό.

Καθιστές στάσεις τοκετού:

Οι καθιστές στάσεις είναι αρκετά άνετες και ξεκούραστες και η βαρύτητα υποβοηθάει κάπως.

Στα τέσσερα:

Ανακουφίζει από την οσφυαλγία (πόνο στη μέση), βοηθά να γυρίσει το μωρό από οπίσθια σε πρόσθια θέση και επιτρέπει το κούνημα της λεκάνης και γενικά του κορμού. Τέλος, δεν πιέζονται οι αιμορροίδες.

Περπάτημα:

Η κίνηση συμβάλλει στην κάθοδο και στη στροφή του εμβρύου.

Ύπτια:

Η ύπτια στάση τοκετού βοηθάει κυρίως το γιατρό ή τη μαία στο να κάνουν πιο εύκολα κάποιους χειρισμούς ή παρεμβάσεις. Δεν συνιστάται τόσο σαν στάση γιατί πιέζεται η κάτω κοίλη φλέβα και δεν υπάρχει επαρκής αιμάτωση και οξυγόνωση του εμβρύου, δεν αξιοποιείται η δύναμη της βαρύτητας και αυξάνεται η πιθανότητα να υπάρξει κάποια ρήξη στο περίνεο ή περινεοτομή.

Οι διάφορες στάσεις τοκετού έχουν παραλλαγές στις οποίες μπορεί να υπάρξει η χρήση μιας μπάλας ή κουνιστής καρέκλας και η συμμετοχή του συντρόφου. Η επίτοκος πάντως, πρέπει να ενθαρρύνεται να ακούει το σώμα της, να αλλάζει στάσεις τοκετού και να κινητοποιείται, προκειμένου να έχει ενεργό ρόλο στον τοκετό της.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.