Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Στρες στην εγκυμοσύνη: Γιατί είναι επικίνδυνο για το μωρό.

GBS-eguos.jpg

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, αν μια μέλλουσα μητέρα έχει υπερβολικά πολύ στρες στην εγκυμοσύνη, τότε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και το μωρό της, μέσω του αμνιακού υγρού. Πιο συγκεκριμένα, αν μία γυναίκα παραμείνει στρεσαρισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, τότε η συγκέντρωση των ορμονών του στρες στο αμνιακό υγρό αυξάνεται. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες καταστάσεις στρες στην εγκυμοσύνη δεν φαίνεται να έχουν δυσμενή επίπτωση στην ανάπτυξη  του εμβρύου. Γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας και να ασχολείστε με πράγματα που σας οδηγούν σε ψυχική ηρεμία και σωματική ισορροπία.

Σε περίπτωση που νιώθετε συνεχώς εκτός ορίων, τότε θα πρέπει να λάβετε πιο αποτελεσματικά μέτρα, για να αποβάλλετε το στρες από τη ζωή σας. Διότι, με τον τρόπο αυτό αυξάνετε τις πιθανότητες το αγέννητο μωρό σας, να αναπτύξει κάποια στιγμή στη ζωή του μια ψυχική ή σωματική ασθένεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως αντιμετωπίσει διαταραχές όπως είναι η ελλειμματική προσοχή και η υπερκινητικότητα ή ενδέχεται να πάθει κάποια καρδιοαγγειακή νόσο.

Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο το στρες στην εγκυμοσύνη επηρεάζει το μωρό στη μήτρα, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης και το Ινστιτούτο Max Planck  του Μονάχου, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, ανακάλυψαν ότι το στρες της μητέρας μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό στον πλακούντα και να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Κατά τη διάρκεια των περιόδων υψηλού στρες, το ανθρώπινο σώμα απελευθερώνει κάποιες ορμόνες, προκειμένου να το αντιμετωπίσει (για παράδειγμα η κορτικοτροπίνη οδηγεί στην έκκριση της κορτιζόλης).

Σχετικό άρθρο:

Επηρεάζει το στρες την εγκυμοσύνη;

Ο μηχανισμός αυτός παραμένει ενεργός καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο πλακούντας, ο οποίος τροφοδοτεί το έμβρυο με θρεπτικά συστατικά, μπορεί να αρχίσει να εκκρίνει την ορμόνη του στρες (CRH). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μια μικρή ποσότητα της ορμόνης αυτής να εισάγεται στο αμνιακό υγρό και να επηρεάζει το μεταβολισμό του αγέννητου μωρού.

Συνοψίζοντας, το στρες στην εγκυμοσύνη, μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος της σωστής ανάπτυξης του μωρού. Αυτό προκύπτει τόσο μέσα από παρατηρήσεις που έχουν γίνει σε ζώα όσο και από την πρόσφατη μελέτη που έγινε σε 34 υγιείς έγκυες γυναίκες, στη Ζυρίχη, οι οποίες υπεβλήθησαν σε αμνιοπαρακέντηση, στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου.

Γι’ αυτό το λόγο κάθε μέλλουσα μητέρα, πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για αποφύγει την παρατεταμένη πίεση, και εάν νιώθει πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνη της να αναζητήσει τη βοήθεια του γιατρού της ή κάποιου ειδικού.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.