Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Ποια είναι τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι το έμβρυο μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση στρες;

533982-12122-8111-1.jpg

Κάθε μέλλουσα μητέρα φροντίζει ώστε στην εγκυμοσύνη της να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να προστατεύσει το παιδί της. Οι ανησυχίες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σίγουρα πολλές, αλλά όσο περισσότερα γνωρίζετε για τα διάφορα στάδια της, και την ανάπτυξη του μωρού σας, τόσο λιγότερο θα σας προκαλεί στρες κάθε αλλαγή που παρατηρείτε. Ωστόσο, καθώς διανύετε το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, θα πρέπει να είστε σε θέση να «διαβάσετε» τα διάφορα συμπτώματα.

Εάν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εντοπίσετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, τα οποία υποδηλώνουν ότι το έμβρυο είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται σε κατάσταση στρες (πίεσης), θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό. Το να αγνοήσετε τα σημάδια αυτά, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης, την υγεία του εμβρύου και τη δική σας.

Θα πρέπει πρέπει να είστε προσεκτικές εάν παρατηρήσετε:

+ Αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου

Αν οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου ακολουθούν ένα ασυνήθιστο μοτίβο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το έμβρυο βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης. Πιθανό να υπάρχει πρόβλημα στην παροχή αίματος μέσω του πλακούντα ή του ομφάλιου λώρου, ή μειωμένη ποσότητα αμνιακού υγρού. Η δοκιμασία NST (καρδιοτοκογράφημα), θα δώσει στο γιατρό τις απαραίτητες πληροφορίες για το αν το έμβρυο βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης ή πρόκειται για μία στιγμιαία μεταβολή του καρδιακού ρυθμού.  Στην περίπτωση που το έμβρυο βρίσκεται υπό πίεση, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε ο τοκετός να πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

+ Ασυνήθιστα μειωμένη κινητικότητα του μωρού

Σε γενικές γραμμές, όσο πλησιάζετε στο τέλος της κύησης, οι κινήσεις του μωρού θα είναι μειωμένες. Αυτό οφείλεται στο ότι έχει αυξηθεί πολύ το μέγεθος του, με αποτέλεσμα να μην έχει αρκετό  χώρο για να κινηθεί. Ωστόσο, εάν η κινητικότητα του εμβρύου είναι ασυνήθιστα μειωμένη, μπορεί να αποτελεί κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Αιτία μειωμένης κινητικότητας μπορεί να αποτελεί μία μη επαρκής παροχή οξυγόνου. Αν ο ομφάλιος λώρος αναδιπλώνεται γύρω από το έμβρυο, για παράδειγμα, η κατάσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και η κίνηση μπορεί να περιοριστεί.

+ Κολπική αιμορραγία

Οποιαδήποτε και κάθε είδους αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να υποδηλώνει μία κατάσταση πίεσης του εμβρύου.  Εάν αντιμετωπίζετε κολπική αιμορραγία, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα με τον πλακούντα. Αν το πρόβλημα θέτει το έμβρυο σε κίνδυνο, εξαρτάται από τη σοβαρότητα  και την τοποθεσία του προβλήματος. Η αποκόλληση του πλακούντα μπορεί επίσης να προκαλέσει κολπική αιμορραγία και αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και άμεση ιατρική επέμβαση.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.