Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών Θεραπεία: Τι να κάνω για να μην επηρεάσει τη ζωή μου;
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών Θεραπεία: Ένα ερώτημα που συχνά απευθύνουν στο γυναικολόγο τους οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι τι μπορούν να κάνουν για να μην επηρεάσει τη ζωή τους το σύνδρομο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν ότι η καλή επικοινωνία τους με το γιατρό, συμβάλλει στην επιλογή της βέλτιστης -για κάθε περίπτωση- θεραπείας που θα αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και θα προστατεύσει από άλλες ασθένειες που προκαλεί το σύνδρομο.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό των γυναικών –περίπου στο 10% εφήβων και νεαρών γυναικών– και προκαλεί διαταραχές περιόδου, ακμή, αύξηση βάρους, υπερτρίχωση στο σώμα ή απώλεια των μαλλιών. Συχνά, είναι αιτία υπογονιμότητας και δυσκολιών στη σύλληψη.
Αν θέλω να μείνω έγκυος, μπορώ;
Φυσικά, υπάρχουν λύσεις, με την κατάλληλη θεραπεία! Οι περισσότερες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να αποκτήσουν παιδί, μετά τη θεραπεία τους. Βασική είναι η απώλεια βάρους που, τις περισσότερες φορές, βοηθά στην ομαλοποίηση των περιόδων, άρα και της γονιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός αποφασίζει ποια θεραπευτική αγωγή είναι κατάλληλη για να επιτευχθεί ωορρηξία και εγκυμοσύνη.
Διαβάστε επίσης: Οι αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας
Πρέπει να πάρω αντισυλληπτικά;
Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει θεαματική βελτίωση των συμπτωμάτων μόνο με την απώλεια βάρους, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Αν αυτή η πρώτη αντιμετώπιση δε βοηθήσει, τα αντισυλληπτικά μπορούν να βελτιώσουν αποτελεσματικά πολλά από τα συμπτώματα του συνδρόμου. Τα αντισυλληπτικά λαμβάνονται για συγκεκριμένο διάστημα, όχι μόνιμα.
Θα πρέπει να κάνω εξωσωματική γονιμοποίηση για να αποκτήσω παιδί;
«Όχι απαραίτητα, αν και κάποιες φορές, η εξωσωματική αποτελεί τη λύση. Αν έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και ο σύντροφός σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα με το σπέρμα του, δεν είναι απαραίτητο να φτάσετε στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σύλληψης. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλοι βοηθητικοί τρόποι προς τεκνοποίηση, όπως με φαρμακευτική πρόκληση ωορρηξίας, προγραμματισμένες επαφές ή σπερματέγχυση», εξηγεί ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Δημήτρης Μπιλάλης.
Μετά τον πλήρη κλινικό και διαγνωστικό έλεγχο, ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει και θα σας κατευθύνει στην ενδεδειγμένη για εσάς μέθοδο αντιμετώπισης του ΣΠΩ. Το σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε νέα γυναίκα που έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του συνδρόμου –μόνιμη ίαση δεν επιτυγχάνεται. Ωστόσο, η γυναίκα δεν είναι μόνη και αβοήθητη. Ο γιατρός της με την πολύτιμη εμπειρία του, βρίσκεται δίπλα της για να τη βοηθήσει να ελέγξει το σύνδρομο, να μην το αφήσει να επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή της, να αποκτήσει παιδάκι και, γενικά, να ζήσει μία φυσιολογική ζωή.
Σχετικά άρθρα:
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ
7 είναι οι ορμονικές διαταραχές που μπορεί να ευθύνονται για την εξάντληση, την αύξηση βάρους και τις συναισθηματικές διαταραχές μίας γυναίκας