Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Πώς γίνεται η διάγνωση του;

11578744_m-1-2.jpg

Αν και υπάρχουν πολλά και εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, όπως οι  ακανόνιστοι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι, η υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα και το πρόσωπο  και η αύξηση του βάρους,  δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση που να χρησιμοποιείται για την διάγνωση του PCOS. Για να εκτιμηθεί ότι μία γυναίκα πάσχει από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, λαμβάνεται υπ’ όψιν ένας συνδυασμός φυσικής εξέτασης, ιατρικού ιστορικού, υπερηχογραφήματος και εξετάσεων αίματος. Η διάγνωση του PCOS θεωρείται θετική όταν ισχύουν τουλάχιστον 2 από τα εξής 3 κριτήρια :

  • Ακανόνιστη ή απούσα έμμηνος ρύση( χρόνιες διαταραχές κύκλου- διαταραχές της ωορρηξίας)
  • Αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων (χρόνια υπερανδρογοναιμία)
  • Πολυκυστικές ωοθήκες που εμφανίζονται στον υπέρηχο

Οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, συνήθως, εμφανίζουν παράτυπους ή αναπάντεχους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των περιόδων . Μπορεί επίσης να είναι υπέρβαρες, να  έχουν αυξημένη τριχοφυΐα (δασυτριχισμός ) , ακμή ή να είναι υπογόνιμες. Στο  υπερηχογράφημα , οι περισσότερες γυναίκες με PCOS έχουν διογκωμένες ωοθήκες, με πολλές μικρές κύστεις . Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να δείξουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα , υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι δεν εμφανίζουν στον υπέρηχο πολυκυστικές ωοθήκες, όλες οι γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και δεν έχουν PCOS όλες οι γυναίκες με κύστεις στις ωοθήκες. Δεδομένου ότι η διάγνωση βασίζεται σε έναν συνδυασμό δεδομένων και δεν είναι εύκολη, θα πρέπει να  να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει και  στην απαραίτητη θεραπεία. Η διάγνωση του συνδρόμου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η άμεση αλλά και σωστή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των μακροχρόνιων προβλημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιαγγειακή νόσος.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι δεν εμφανίζουν στον υπέρηχο πολυκυστικές ωοθήκες, όλες οι γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και δεν έχουν PCOS όλες οι γυναίκες με κύστεις στις ωοθήκες.»

Διαβάστε επίσης: Πολυκυστικές ωοθήκες και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.