Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS): Πώς επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

11578744_m-1-2.jpg

Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να εμφανίσουν αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση του βάρους, αλλά και την αυξημένη  πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και καρδιαγγειακής νόσου κατά τη διάρκεια της ζωής της ασθενούς.

Οι μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ του PCOS και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, καταλήγουν στο ότι τα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης συμβάλουν στην αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων, η οποία επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Τα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης μπορούν επίσης να εκδηλώνονται ως σκούρα σημάδια του δέρματος, στο πίσω μέρος του λαιμού ή τις μασχάλες, που ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση. Τα επίπεδα της ινσουλίνης στο PCOS αυξάνουν τον κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και αθηροσκλήρωση. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να αυξήσουν τελικά τον κίνδυνο για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μετφορμίνη, είναι ένα φάρμακο που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ινσουλίνης, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου, αλλά και να βελτιώσει την ωορρηξία. Ο γιατρός είναι εκείνος που θα κρίνει αν η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς.

Διαβάστε επίσης:

Πολυκυστικές ωοθήκες και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Έχω ενδομητρίωση. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.