Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Σύνδρομο Sjogren. Πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα;

9639880_m-1.jpg

Το σύνδρομο Sjogren είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί βλάβες στους εξωκρινείς αδένες. Παρουσιάζεται ως πρωτοπαθής νόσος, όταν δεν προϋπάρχει άλλη πάθηση, ή ως δευτεροπαθής όταν εμφανίζεται παράλληλα με αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος, η συστηματική σκλήρυνση κτλ.

Συμπτώματα συνδρόμου Sjogren

Αν και το σύνδρομο Sjogren μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε άτομο, είναι συχνότερο σε γυναίκες μέσης ηλικίας και η αναλογία εμφάνισης του μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι 9:1. Λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες ξεκινούν τις προσπάθειες για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης σε περισσότερο προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία, καταλαβαίνουμε ότι οι επιπτώσεις του συνδρόμου στη γονιμότητα συμβάλλουν στη δημιουργία προβλημάτων.

Γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο Sjogren, σντιμετωπίζουν προβλήματα στην έκκριση της τραχηλικής βλέννης, μιας και το ανοσοποιητικό τους σύστημα τείνει να «επιτίθεται» στους εξωκρινείς αδένες που την παράγουν. Η τραχηλική βλέννη είναι ιδιαίτερα σημαντική στη διαδικασία της γονιμοποίησης, μιας και διευκολύνει την κίνηση των σπερματοζωαρίων μέσα από το «δύσβατο» σημείο του τραχήλου της μήτρας. Μία κακής σύστασης ή μειωμένης ποσότητας τραχηλική βλέννα, δυσκολεύει το ταξίδι των σπερματοζωαρίων προς τις σάλπιγγες, και μειώνει τις πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης του ωαρίου.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αν και η κακής ποιότητας τραχηλική βλέννα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες υπογονιμότητας, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η υγρασία στην περιοχή του τραχήλου. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας συστήσει τη χρήση κολπικής γέλης η οποία θα αντικαταστήσει τη φυσική τραχηλική βλέννη, με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο και θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη φυσική σύλληψη.

Ωστόσο, γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο Sjogren ή καποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα και θέλουν να επιτύχουν μία εγκυμοσύνη θα πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό τους, ο οποίος θα τις καθοδηγήσει ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα γονιμότητας αλλά και θα ελέγξει αν η φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν ακολουθούν ενδείκνυται στην περίοδο αυτή.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.