Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Τι είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

Πρόωρη-Εμμηνόπαυση.jpg

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια είναι η απώλεια της λειτουργίας των ωοθηκών σε γυναίκες κάτω των 40 ετών. Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια σταματούν να έχουν ωοθυλακιορρηξία (απελευθέρωση ενός ωαρίου) κάθε μήνα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγο του περιορισμένου, μικρότερου από το κανονικό, αριθμού θυλακίων που περιέχουν τα ωάρια ή μιας δυσλειτουργίας στις ωοθήκες.

Περίπου 1 σε κάθε 100 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 30-40 μπορεί να επηρεάζονται από την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια  που ονομάζεται επίσης και πρόωρη εμμηνόπαυση.

Μια γυναίκα μπορεί να επηρεαστεί από πρόωρη εμμηνόπαυση σε οποιαδήποτε ηλικία ή φάση στη ζωή της. Μπορεί να συμβεί αφότου έχει κάνει παιδιά ή να ανακαλύψει ότι πάσχει ενώ ακόμα σχεδιάζει την οικογένειά της. Δυστυχώς, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, πολλά  ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα στην πρόωρη εμμηνόπαυση;

Τα πιο κοινά συμπτώματα στην πρόωρη εμμηνόπαυση είναι:

  • Ανωμαλίες στη περίοδο  (διαφορετική διάρκεια της αιμορραγίας ή αλλαγή στη ροή-ποσότητα του αίματος)
  • Εξάψεις  και  νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Μείωση σεξουαλική ορμή και πιθανώς δυσπαρευνία (επώδυνη σεξουαλική επαφή)
  • Ξηρότητα και μείωση της ελαστικότητας των τοιχωμάτων του κόλπου.
  • Ψυχικές διαταραχές

Μερικές γυναίκες, αν και λίγες, για κάποιο χρονικό διάστημα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν περιόδους και να μην παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Η διάγνωση στη περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει μόνο όταν διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αυξημένα επίπεδα FSH. Απαιτείται σε βάθος συζήτηση και διερεύνηση εφόσον διαπιστωθούν αλλαγές στην έμμηνο ρύση ή υπάρξουν συμπτώματα προτού καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με την πρόωρη εμμηνόπαυση.

Ποιες είναι οι επιλογές όταν η γυναίκα πάσχει από πρόωρη εμμηνόπαυση;

Επιλογές για τις γυναίκες που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

  • ορμονοθεραπεία και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, θεραπείες υπογονιμότητας (εξωσωματική γονιμοποίηση)
  • χρήση δανεικών ωαρίων, στην περίπτωση επιθυμίας για τεκνοποίηση
  • υιοθεσία

Καμία από τις θεραπείες υπογονιμότητας δεν έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές στην αποκατάσταση της γονιμότητας, αλλά συχνά χρησιμοποιούνται ακόμα. Ωστόσο, ένα ποσοστό  8% των γυναικών με ανεπάρκεια έχουν καταφέρει να συλλάβουν τη χρονική περίοδο που χρησιμοποιούσαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT).

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης προσφέρει σημαντική  βοήθεια στην προσπάθεια των γυναικών να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Τί προκαλεί την πρόωρη εμμηνόπαυση

Δυστυχώς, για τις περισσότερες γυναίκες η αιτία που οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση είναι άγνωστη, και παρά τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται δεν έχουμε ικανοποιητικά συμπεράσματα. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες αιτίες που μπορούν να παίξουν ρόλο και οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Αυτοάνοσες και σύνθετες ορμονικές διαταραχές
  • Γενετική προδιάθεση
  • Θεραπείες για καρκίνο
  • Χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών (τεχνητή εμμηνόπαυση)
  • Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα/θυρεοειδίτιδες
  • Σύνδρομο Turner
  • Ιογενείς Λοιμώξεις

Εάν έχετε διαγνωσθεί με πρόωρη εμμηνόπαυση και θέλετε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη, είμαστε στη διάθεση σας. Σε συνεργασία με ομάδα ειδικών ενδοκρινολόγων, ψυχολόγων και διατροφολόγων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα το πρόβλημα σας. Αν λοιπόν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα πρόωρης εμμηνόπαυσης, επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 7704393 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας, ώστε να σχεδιάσουμε μαζί το προσωπικό σας πλάνο θεραπείας.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.