Τριχόπτωση στη λοχεία
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και λόγω των αυξημένων ορμονών, οι περισσότερες γυναίκες αποκτούν πυκνά μαλλιά. Μετά τη γέννα όμως, τα επίπεδα αυτών των ορμονών πέφτουν και επανέρχονται στα προ κύησης επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραπάνω τρίχες που φύτρωσαν στην εγκυμοσύνη τώρα να πέφτουν.
Η τριχόπτωση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και το αντιμετωπίζουν οι περισσότερες λεχώνες. Δεν είναι ανησυχητικό, διότι πρόκειται για κάτι το παροδικό. Η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται επίσης, σε ένα χαμηλό αιματοκρίτη ή σε διαταραχές του θυρεοειδούς.
Ωστόσο, αν μια γυναίκα επιθυμεί να το ελέγξει μπορεί να κάνει μια γενική εξέταση αίματος (για να δει τον αιματοκρίτη της) και μια εξέταση φερριτίνης. Σε περίπτωση που έχει θυρεοειδοπάθεια, μπορεί να τσεκάρει τις ορμόνες του θυρεοειδούς.
Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς ανάλογο πρόβλημα και θέλετε να μειώσετε την τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη, φροντίστε τη διατροφή σας. Ο οργανισμός σας χρειάζεται σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β2, Β5, Β6, Β8, PP και αμινοξέα, στοιχεία απαραίτητα για την υγεία της τρίχας. Τροφές που τα εμπεριέχουν είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα φρέσκα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Ευεργετικές ιδιότητες στα μαλλιά φαίνεται να έχει και η μαγιά της μπύρας.
Όταν λούζεστε καλό είναι να χρησιμοποιείτε χλιαρό και όχι πολύ ζεστό νερό. Επιλέξτε προϊόντα κατά της τριχόπτωσης και αποφύγετε να πιάνετε τα μαλλιά σας σφιχτούς κότσους ή αλογοουρές. Μπορείτε ακόμη να πάρετε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ψευδάργυρο, βιταμίνη E, βιταμίνη C, σύμπλεγμα των βιταμινών Β και βιοτίνη. Εάν θηλάζετε, φροντίστε να είναι συμβατά με το θηλασμό.
Λάβετε όλα τα μέτρα που προαναφέραμε και οπλιστείτε με υπομονή. Η κατάστασή σας θα αποκατασταθεί σε περίπου τρεις μήνες μετά τον τοκετό.