Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Φαγητό κατά τη διάρκεια του τοκετού: Επιτρέπεται; Νέα μελέτη.

Φαγητό-στη-διάρκεια-του-τοκετού.jpg

Λογικά, το φαγητό κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι κάτι φυσιολογικό, έτσι δεν είναι;

Για πάρα πολλές γυναίκες ο φυσιολογικός τοκετός είναι ένας μαραθώνιος με το πιο υπέροχο βραβείο στην άκρη της διαδρομής. Και όπως σε κάθε μαραθώνιο οι αθλητές χρειάζονται τροφή για ενέργεια και υγρά για ενυδάτωση, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και στην περίπτωση ενός τοκετού, σωστά; Κι όμως, η πραγματικότητα για τις περισσότερες γυναίκες στη διάρκεια του τοκετού τους δεν είναι αυτή.

Ευτυχώς, μια νέα μελέτη έρχεται να υποστηρίξει με στοιχεία τη δυνατότητα που μπορεί να έχουν οι γυναίκες για φαγητό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ας δούμε τα νέα στοιχεία.

Η μελέτη για το φαγητό κατά τη διάρκεια του τοκετού

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obstetrics & Gynaecology (Μαιευτική και Γυναικολογία), εξέτασε συνολικά 3.982 γυναίκες σε τοκετό, και ανέλυσε πώς το να αφήσεις τις επίτοκες ελεύθερα να τρώνε φαγητό κατά τη διάρκεια του τοκετού τους επηρεάζει τα αποτελέσματα του ίδιου του τοκετού, την υγεία του μωρού και τα ποσοστά καισαρικής τομής.

Συνολικά, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι το να τρώνε φαγητό κατά τη διάρκεια του τοκετού οι επίτοκες, δεν είχε απολύτως καμία αρνητική επίπτωση. Δεν προκάλεσε καν στις γυναίκες να κάνουν εμετό, όπως και πολλοί ιατροί της παλιάς σχολής υποστήριζαν.

Ιστορικά άλλωστε, οι γυναίκες πάντα έτρωγαν κάποιο φαγητό κατά τη διάρκεια του τοκετού, κάτι απόλυτα λογικό εφόσον ο τοκετός αποτελεί μία πολύ απαιτητική σωματικά και συναισθηματικά διαδικασία. Σε πολλούς πολιτισμούς μάλιστα υπάρχουν και σχετικές παραδόσεις με το είδος της τροφής που προτιμάται στη διάρκεια του τοκετού.

Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, στη νεότερη εποχή, οι γιατροί άρχισαν να περιορίζουν τις γυναίκες από το φαγητό κατά τη διάρκεια του τοκετού, κυρίως λόγω του φόβου μίας επείγουσας καισαρικής τομής που θα χρειαζόταν αναισθησία, οπότε στην περίπτωση αυτή, οποιαδήποτε τροφή στο στομάχι θα μπορούσε να καταλήξει στους πνεύμονές τους, γεγονός που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τη ζωή τους.

Ο κίνδυνος αυτός έχει αλλάξει σήμερα κυρίως επειδή ακόμα και αν χρειαστεί να γίνει μία επείγουσα καισαρική τομή, χρησιμοποιείται στη συντρηπτική πλειοψηφία επισκληρίδιος και όχι γενική αναισθησία, με τη δεύτερη να γίνεται πλέον σε σπανιότατες περιπτώσεις λόγω των κινδύνων που μπορεί να έχει για τη μαμά και το μωρό.

Βέβαια, ακόμα και χωρίς το φόβο μιας καισαρική τομής, υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι που θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος γιατί δεν πρέπει να αφήσεις μία γυναίκα να καταναλώσει φαγητό κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Όμως, δεδομένου πως ένας τοκετός μπορεί να διαρκέσει πάρα πολλές ώρες, ακόμα και μία ολόκληρη μέρα, δεν πρέπει να είμαστε υποστηρικτικά δίπλα στις επιτόκους και τις ανάγκες τους όσο ποτέ, σωματικά και συναισθηματικά;

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη, εφόσον πλέον υπάρχουν και τα νέα δεδομάνα, να προχωρήσουμε σε ακόμα πιο φιλικό τοκετό, πάντα με ασφάλεια και σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε τοκετού.

Τι σημαίνει για εσάς η νέα μελέτη σχετικά με τη δυνατότητα να καταναλώνετε φαγητό κατά τη διάρκεια του Τοκετού.

Το συμπέρασμα της μελέτης όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obstetrics & Gynecology είναι το εξής:

CONCLUSION: Women with low-risk singleton pregnancies who were allowed to eat more freely during labor had a shorter duration of labor. A policy of less-restrictive food intake during labor did not influence other obstetric or neonatal outcomes nor did it increase the incidence of vomiting. Operative delivery rates were similar.

Δηλαδή:

Γυναίκες με χαμηλού κινδύνου μονές κυήσεις που αφέθηκαν να τρώνε πιο ελεύθερα στη διάρκεια του τοκετού, είχαν μικρότερη διάρκεια τοκετού. Μία πρακτική λιγότερο περιοριστική σχετικά με το φαγητό στη διάρκεια του τοκετού δεν επηρέασε το μαιευτικό ή νεογνικό αποτέλεσμα ούτε αύξησε τα ποσοστά εμέτου. Τα ποσοστά χειρουργικής παρέμβασης στον τοκετό ήταν παρόμοια.

Αυτή η νέα μελέτη είναι ένα πραγματικά ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύντομα μπορεί να γίνει μία πιο κοινή πρακτική από όλους τους μαιευτήρες ώστε να ενθαρρύνουν τις γυναίκες που πληρούν τις προϋποθέσεις τουλάχιστον να έχουν ένα σνακ κατά τη διάρκεια του τοκετού, ειδικά αν η έλλειψη τροφής και ενυδάτωσης δεν τις βοηθά να διατηρήσουν τη δύναμη και την πνευματική ηρεμία που χρειάζονται για τον τοκετό, ιδιαίτερα αν ο τοκετός κρατάει πολλές ώρες.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω, τη μεγάλη σημασία που έχει μία γυναίκα να προετοιμάζει το πλάνο τοκετού της, κυρίως για να γνωρίζει και η ίδια τις επιθυμίες της και να μπορεί να συζητάει μαζί μας τις απορίες της σχετικά με τον τοκετό. Προσωπικά, σε έναν πολύωρο φυσιολογικό τοκετό, δε μπορώ να φανταστώ μία επίτοκο χαμηλού ρίσκου με άδειο στομάχι, χωρίς την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για αυτή την τόσο απαιτητική διαδικασία.

Σύμφωνα λοιπόν και με τα αποτελέσματα της νέας αυτής μελέτης, εφόσον δεν υπάρχει κάποια ιατρική αντένδειξη και διανύετε μία φυσιολογική μονή εγκυμοσύνη χαμηλού ρίσκου, αξίζει τον κόπο να μιλήσετε με το γιατρό και τη μαία σας για το αν μπορείτε να φέρετε κάποιες “απολαύσεις” μαζί σας στην αίθουσα τοκετών ή τι μπορείτε να φάτε στα πρώτα στάδια τοκετού, πριν έρθετε στο μαιευτήριο, όσο είστε στο σπίτι σας. Η μαιευτική μας ομάδα με χαρά να σας ενημερώσει σχετικά.

Σας εύχομαι μία απολαυστική διαδρομή γεμάτη ενέργεια!

Με το καλό το μωράκι σας,

@DrBilalis

 

Θέλετε να σας στείλουμε το δικό μας πλάνο τοκετού;

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και στο κυρίως μήνυμα γράψτε πλάνο τοκετού

Θέλετε να συζητήσουμε από κοντά τις επιλογές σας;

Κλείστε το ραντεβού σας

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.