Φαγούρα στην εγκυμοσύνη.
Πολλές γυναίκες, κατά τη διάρκεια της κύησης, παραπονιούνται ότι νιώθουν φαγούρα σε όλο τους το σώμα. Το αίσθημα κνησμού που έχουν, αν και συνήθως είναι ήπιας μορφής, εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και του στήθους.
Πρόκειται για ένα φυσιολογικό σύμπτωμα, που τις περισσότερες φορές, κάνει την εμφάνισή του, τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.
Γιατί προκαλείται;
Ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης, το δέρμα στην περιοχή της κοιλιάς τεντώνεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται φαγούρα. Το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα μέρη του σώματος.
Θεωρείται πιθανό, ο κνησμός να προκαλείται επίσης, απο την αυξημένη παροχή αίματος στο δέρμα, τη μεγάλη αύξηση βάρους, τη ξηρότητα της επιδερμίδας και η έντονη εφίδρωση.
Σε ελάχιστες περιπτώσεις ο έντονος κνησμός μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός σοβαρότατου προβλήματος που ονομάζεται χολόσταση κύησης.
Πώς αντιμετωπίζεται:
Για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της φαγούρας κατά την εγκυμοσύνη σας, φροντίστε να ντύνεστε με βαμβακερά και αέρινα ρούχα, τα οποία δεν θα κολλούν επάνω σας και θα επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει.
Όποτε κάνετε ντους να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό κι έπειτα να σκουπίζετε ταμποναριστά με μια καθαρή και απαλή πετσέτα.
Επιλέξτε ένα απαλό αφρόλουτρο, χωρίς αρώματα ή κόκκους απολέπισης και μετά εφαρμόστε σε όλο σας το σώμα μια πλούσια – κατά προτίμηση φαρμακευτική – ενυδατική κρέμα. Έτσι, το δέρμα σας θα συγκρατήσει περισσότερη υγρασία.
Πότε είναι ανησυχητικός ο κνησμός;
Ο κνησμός είναι ανησυχητικός όταν οφείλεται σε μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται χολόσταση κύησης (διαταραχή που επηρεάζει το συκώτι). Αυτή, εμφανίζεται συνήθως σε μια προχωρημένη εγκυμοσύνη και προκαλεί έντονη φαγούρα.
Αρχικά ο κνησμός εστιάζεται ιδιαίτερα στα χέρια (παλάμες) και τα πόδια (πέλματα), αλλά στη συνέχεια ενδέχεται να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος.
Στη χολόσταση της κύησης παρεμποδίζεται η ροή της χολής απο το συκώτι.
Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό ή τη μαία σας.
Πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας, εάν νιώσετε κάτι από τα παρακάτω, καθώς αποτελούν συμπτώματα της χολόστασης:
*Έντονη και επίμονη φαγούρα, κυρίως στις παλάμες των χεριών ή τα πέλματα των ποδιών. Συνήθως, ο κνησμός χειροτερεύει το βράδυ και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία.
Επίσης, η φαγούρα είναι συχνότερη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης, αλλά μερικές φορές αρχίζει νωρίτερα. Καθώς θα πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού, τόσο θα χειροτερεύει. Μόλις το μωρό γεννηθεί, λογικά ο κνησμός θα υποχωρήσει μέσα σε λίγες ημέρες.
*Κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος).
*Ναυτία
*Απώλεια όρεξης.
Πώς αντιμετωπίζεται η χολόσταση κύησης.
Η χολόσταση αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή (χρησιμοποιούνται κυρίως αντισταμινικά) και τοπική θεραπεία με αλοιφή, για την προσωρινή ανακούφιση του κνησμού. Πρόκειται για προϊόντα ασφαλή για το έμβρυο.
Ωστόσο, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη χολόσταση της κύησης, είναι η γέννηση του μωρού. Αυτό βέβαια, εξαρτάται από την ηλικία της κύησης και τη σοβαρότητα της κατάστασης.