Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Φροντίδα μετά τον τοκετό. Τι να περιμένετε μετά από ένα φυσικό τοκετό:

exosomatiki111-1.jpg

Το μωρό σας μπορεί να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα σας, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε το εαυτό σας μετά τον φυσικό τοκετό. Μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως κάψιμο στον κόλπο ή πρόβλημα με την ούρηση.
Το σώμα σας αλλάζει περισσότερο από ότι νομίζετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Για να γυρίσει το σώμα σας πίσω σε φυσιολογικά πλαίσια θα περάσει αρκετός καιρός. Κατά την διάρκεια της επούλωσης θα προσέξετε ότι όσο περνάει ο καιρός θα αισθάνεστε καλύτερα. Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας εάν υπάρχει καποια πληγή και η πληγή αυτή είναι ζεστή, πρηστεί και πονάει πολύ.

Ερεθισμός του κόλπου: Ο κόλπος σας θα είναι ερεθισμένος και η πληγή μπορεί να σας ενοχλεί για εβδομάδες. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικούς τρόπους για να ανακουφιστείτε:

  1. Βάλτε πάγο στην πληγή. Τοποθετείστε τον πάγο σε μια πετσέτα και μετά πάνω στην πληγή.
  2. Για να αποφύγετε το κάψιμο κατά την διάρκεια της ούρησης να ρίχνετε χλιαρό νερό.
  3. Είναι σημαντικό να κρατάτε την πληγή συνέχεια καθαρή. Να ρίχνετε χλιαρό νερό στην περιοχή μεταξύ του κόλπου και του ορθού κάθε φορά μετά την τουαλέτα.

Κολπικές εκκρίσεις: Πολύ πιθανό να παρατηρήσετε κολπικές εκκρίσεις για αρκετές εβδομάδες. Για να ελλατώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης να χρησιμοποιείται σερβιέτες και όχι ταμπόν. Μην φοβηθείτε αν δείτε κομμάτια αίμα, είναι απολύτως φυσιολογικό. Να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν γεμίζετε μια σερβιέτα πολύ γρήγορα, αν έχετε πολύ υψηλό πυρετό και αν οι κολπικές εκκρίσεις έχουν άσχημη μυρωδιά.
Συσπάσεις μετά τον τοκετό: Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό μπορεί να συνεχίσετε να έχετε συσπάσεις. Αυτές οι συσπάσεις βοηθάνε ώστε να μειωθεί η αιμορραγία. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν έχετε υψηλό πυρετό ή πόνο στην κοιλιακή χώρα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη για ουρολοίμωξη.
Προβλήματα με την ούρηση: Το πρήξιμο και ο ερεθισμός μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ουρήθρα και να μην σας είναι εύκολο να ουρήσετε. Να ρίχνετε χλιαρό νερό στον κόλπο σας όταν πηγαίνετε τουαλέτα. Αν δείτε ότι δεν πηγαίνετε σωστά στην τουαλέτα ή το αντίθετο τότε επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Αιμορροΐδες: Αν νιώσετε μεγάλο πόνο κατά την διάρκεια που είσαστε στην τουαλέτα ή έχετε πρήξιμο στην περιοχή του ορθού τότε μπορεί να έχετε αιμορροΐδες. Για να ανακουφιστείτε βάλτε πάγο στην περιοχή. Αν παρατηρήσετε ότι δεν πάτε στην τουαλέτα γιατί φοβάστε να μην πονέσετε τότε θα πρέπει να αλλάξετε την διατροφή σας. Να τρώτε αρκετά φρούτα, λαχανικά και να πίνετε πολύ νερό. Υπάρχουν αρκετά σκευάσματα που μπορεί να βοηθήσουν. Στη διάθεση σας να βρούμε μαζί ποια είναι η ιδανική θεραπεία για εσάς.

Ερεθισμένο στήθος: Μετά τον τοκετό, το στήθος σας μπορεί να πρηστεί και να ερεθιστεί. Για να νιώσετε πιο άνετα, ιδανικά θα πρέπει να θήλαζετε το μωρό σας. Θα σας παρέχουμε οποια βοήθεια χρειαστεί ώστε να το καταφέρετε. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιείτε θήλαστρο για να βγάζετε το γάλα. Μπορείτε να βάλετε κρύα κομπρέσσα πάνω στο στήθος σας για να φύγει το πρήξιμο. Αν πονάτε αρκετά κατά την διάρκεια του θηλασμού συμβουλευτείτε την μαία σας.

Απώλεια μαλλιών και αλλαγή στο δέρμα: Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονών μπορεί να δείτε κάποια διαφορά στην ποσότητα των μαλλιών σας. Λίγους μήνες μετά τον τοκετό τα μαλλιά σας θα γυρίσουν όπως ήταν πριν. Η μέγιστη απώλεια μαλλιών συμβαίνει περίπου τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Εάν τη θεωρείτε υπερβολική ίσως σας λείπουν κάποια ιχνοστοιχεία και σίδηρος και καλό θα είναι να το ελέγξουμε. Το δέρμα σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει λίγο πιο καφέ σε κάποιες περιοχές. Μετά τον τοκετό το δέρμα σας θα αρχίσει να παίρνει το φυσιολογικό του χρώμα.

Αλλαγή στην διάθεσή σας: Μετά τον τοκετό θα νιώσετε πολύ κουρασμένη και εκτός προγράμματος. Λόγω της κούρασης μπορεί να μην έχετε πολύ ενέργεια και να νιώθετε στεναχωρημένη. Θα πρέπει να μιλήσετε στον σύντροφο σας και στους γύρω σας. Επίσης μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή την μαία σας.

Χάσιμο βάρους: Μετά τον τοκετό μπορεί να μην νιώθετε καλά με το σώμα σας. Μην ανησυχείτε γιατί οι περισσότερες γυναίκες χάνουν αρκετό βάρος κατά τον τοκετό και αμέσως μετά. Όμως είναι σημαντικό να μπείτε γρήγορα σε ένα σωστό , θρεπτικό πρόγραμμα διατροφής που θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε ένα υγεινό βάρος σύντομα.

Εξέταση μετά τον τοκετό: Περίπου μετά από 6 εβδομάδες θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό για να σας εξετάσει. Θα πρέπει να εξετάσει την μήτρα σας, τον τράχηλο σας και το στήθος σας. Επίσης θα μπορέσετε να μιλήσετε για μεθόδους αντισύλληψης και τι μπορεί να είναι ιδανικό για εσάς.Ότι απορίες και αν έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Προσαρμογή από τις οδηγίες της Mayo Clinic

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.