Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου
[vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Τα ποσοστά προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην Ελλάδα. Επειδή όμως πολλές φορές συμβαίνει μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη να είναι ασυμπτωματική, ο κατάλληλος έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες συνέπειες μιας μόλυνσης (πχ υπογονιμότητα), για να σταματήσει η μετάδοση και να βελτιωθεί η νοσηρότητα.
Τα Χλαμύδια είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ατόμου που έχει προσβληθεί, όπως φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, υπογονιμότητα και αυξημένη πιθανότητα εξωμήτριας κύησης στις γυναίκες, και επιδιδυμίτιδα ή χρόνια προστατίτιδα και στένωση της ουρήθρας στους άνδρες.
Το μεγάλο πρόβλημα με τα χλαμύδια είναι πως σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που ανέρχεται έως και 80% των γυναικών και περίπου 50% των ανδρών η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική. Αυτό σημαίνει πως μπορεί μία γυναίκα ή ένας άνδρας να έχουν προσβληθεί από τα χλαμύδια και να μην έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα μέχρι να είναι πλέον αργά.
Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος για τα χλαμύδια καθώς και άλλα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα όπως ο HPV και τα μυκοπλάσματα, πρέπει να πραγματοποιείται από κάθε γυναίκα και άντρα από τη στιγμή που είναι σεξουαλικά ενεργοί.[/vc_column_text][vc_cta h2=”Ένα άτομο μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για χλαμύδια, εφόσον:” txt_align=”center” color=”juicy-pink”][/vc_cta][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ icon_animation=”slideInLeft” title=”Έχει προσβληθεί και στο παρελθόν από χλαμύδια” hover_effect=”style_2″][/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ icon_animation=”slideInLeft” title=”Έχει προσβληθεί και από κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα” hover_effect=”style_2″][/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ icon_animation=”slideInLeft” title=”Έχει κάποιο νέο ή πολλαπλούς συντρόφους” hover_effect=”style_2″][/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ icon_animation=”slideInLeft” title=”Δεν είναι συνεπής στη χρήση προφυλακτικών” hover_effect=”style_2″]
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ icon_animation=”slideInLeft” title=”Έχει ξεκινήσει σεξουαλικές σχέσεις νωρίς στην εφηβεία” hover_effect=”style_2″]
[/bsf-info-box][vc_column_text]Υπάρχουν διάφορα διαγνωστικά τεστ για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, οι οποίες έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και προσφέρουν μεγαλύτερη δυνατότητα ανίχνευσης και αξιοπιστία.
Η διάγνωση για τα χλαμύδια, γίνεται κυρίως με δύο τρόπους: α) Με την κλασσική, γνωστή σε όλους, μικροβιακή καλλιέργεια και β) με μοριακό έλεγχο PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης).
Η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) υπερτερεί της κλασσικής καλλιέργειας, λόγω της υψηλής της ακρίβειας και αξιοπιστίας. Η PCR για τα χλαμύδια έχει μεγάλη ειδικότητα (99-100%) με ευαισθησία περίπου 95% ενώ η κλασσική καλλιέργεια σε ευαισθησία δε ξεπερνά το 70 με 85%. Επίσης στην κλασσική καλλιέργεια απαιτούνται αρκετές ημέρες (5 με 7) για τα αποτελέσματα ενώ στην μοριακή ανάλυση περίπου 2.
Για το λόγο αυτό και η μοριακή ανάλυση των χλαμυδίων με PCR είναι η μέθοδος επιλογής που συστήνεται από παγκόσμιους φορείς υγείας και η μέθοδος επιλογής μας και στο ιατρείο.
Μια θετική απάντηση δείχνει μια ενεργό λοίμωξη που απαιτεί θεραπεία με λήψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών.
Ένα αρνητικό τεστ σημαίνει μόνο ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις της νόσου κατά τη στιγμή του ελέγχου.
Είναι σημαντικό για εκείνους που είναι σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να περιοριστεί μία νέα μόλυνση, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων νεαρής αναπαραγωγικά ηλικίας που η μετάδοση είναι πολύ έυκολη.
Τέλος να θυμάστε πως, αν κάποιος από τους δύο συντρόφους έχει μολυνθεί, πρέπει άμεσα να ελεγχθεί και ο άλλος, και η θεραπευτική αντιμετώπιση να είναι κοινή.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]