Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Χρήση του ομφάλιου λώρου στην αντιμετώπιση της εμβρυϊκής δισχιδούς ράχης

ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ-1.jpg

Ένα κομμάτι από κρυοσυντηρημένο ομφάλιο λώρο μπορεί να αποτελέσει νέα μέθοδο για την αντιμετώπιση της δισχιδούς ράχης μέσα στη μήτρα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας. Στην έρευνά τους χρησιμοποίησαν το εξωτερικό στρώμα του ομφάλιου λώρου υγιών νεογέννητων σε χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν στο Children’s Memorial Hermann Hospital.

Η μέθοδος αυτή είναι πολλά υποσχόμενη, καθώς ο ομφάλιος λώρος περιέχει ειδικό φυσικό υλικό που έχει αναπλαστικές ιδιότητες. Έτσι, επιτρέπει στον τοπικό ιστό να αναπτυχθεί ξανά στο σημείο εκείνο που έγινε η επέμβαση αντί της επούλωσης με σχηματισμό ουλών που συμβαίνει με τις παραδοσιακές μεθόδους. Αυτή η μείωση του σχηματισμού ουλών μπορεί να βοηθήσει την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του νωτιαίου μυελού και να μειώσει τις πιθανότητες μελλοντικών χειρουργικών επεμβάσεων για την απομάκρυνση του ουλώδους ιστού στο νωτιαίο μυελό.

Διαβάστε ακόμα:
Πότε πρέπει να γίνεται η απολίνωση του ομφαλίου λώρου;

Τι είναι η δισχιδής ράχη

Η δισχιδής ράχη χαρακτηρίζεται από την ατελή ανάπτυξη των προστατευτικών καλυμμάτων του εγκεφάλου ή/και του νωτιαίου μυελού. Είναι η πιο κοινή πάθηση του νευρικού σωλήνα. Η πάθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση, ακράτεια, δυσλειτουργία του εντέρου και νοητική υστέρηση.

Το 2011, μια κλινική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι, αν ένα έμβρυο υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μέσα στη μήτρα για να επιδιορθωθεί το πρόβλημα, οι σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τη δισχιδή ράχη θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να μειωθούν. Σε περιπτώσεις όπου το προβληματικό σημείο ήταν πάρα πολύ μεγάλο για να κλείσει με το δέρμα του εμβρύου ήταν απαραίτητο μόσχευμα δέρματος. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ουλώδης ιστός μπορεί να προκαλέσει προσκόλληση του τμήματος αυτού στον υποκείμενο νωτιαίο μυελό. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις νευρολογικές λειτουργίες καθώς το παιδί μεγαλώνει. Περαιτέρω χειρουργική επέμβαση απαιτείται συχνά για να αφαιρεθεί ο ουλώδης ιστός.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση της μεθόδου αυτής για επιδιόρθωση βλαβών του εμβρύου προαναγγέλλει μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση της εμβρυϊκής δισχιδούς ράχης. Για πρώτη φορά, χρησιμοποιείται με επιτυχία τέτοιου είδους ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που, ουσιαστικά, επιτρέπει στο έμβρυο να θεραπεύσει τον εαυτό του.

Σχετικά άρθρα:
Τα εμβρυϊκά κύτταρα βοηθούν στην επούλωση της καισαρικής τομής
Πώς συνδέεται το φύλο του μωρού με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης;

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.