Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Χρήσιμες συμβουλές όταν περιμένεις δίδυμα και τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τον πρόωρο τοκετό

e1449002737952.jpg

Θέλετε να αποκτήσετε μωρό και έχετε τεστ κυήσεως θετικό; Αισθάνεστε μεγάλη χαρά! Στην πορεία ανακαλύπτετε ότι κυοφορείται δίδυμα; Η χαρά είναι διπλή…!!

Τι σημαίνει άραγε να έχεις δίδυμα; Τι αλλάζει;

  • Πιο τακτικά ραντεβού για έλεγχο: Ο επαγγελματίας υγείας( μαιευτήρας, μαία) που σας παρακολουθεί θα πρέπει να ελέγχει πιο συχνά την ανάπτυξη των μωρών, την υγεία σας και εάν υπάρχουν ενδείξεις για πρόωρο τοκετό. Πιο αναλυτικά, σε μονοχοριακά διαμνιακά δίδυμα (ξεχωριστούς σάκους αλλά μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα),θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 9 επισκέψεις στον επαγγελματία υγείας σας και στα διχοριακά (ξεχωριστούς σάκους και ξεχωριστούς πλακούντες) τουλάχιστον 8. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας (11-13 εβδομάδες και 6 ημέρες) ,το υπερηχογράφημα ανάπτυξης γύρω στις 22 εβδομάδες και τα υπερηχογραφήματα Doppler. Θα χρειαστούν περισσότερα υπερηχογραφήματα και πιο τακτικός έλεγχος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης από ότι εάν περιμένατε μόνο ένα μωράκι, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο επαγγελματίας υγείας πως αναπτύσσονται φυσιολογικά.
  • Θα πρέπει να δώσεις περισσότερη έμφαση στα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε: Θα χρειαστείς περισσότερο φυλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες και αλλά θρεπτικά συστατικά. Καλό θα ήταν να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή και πολύ πιθανόν ο επαγγελματίας υγείας που σε παρακολουθεί να σου συστήσει και κάποια συμπληρώματα. Πιο αναλυτικά, στις 20-24 εβδομάδες θα πρέπει να ελέχθούν τα επίπεδα σιδήρου σας, προκειμένου να δούμε εάν χρειάζεται να παίρνετε σίδηρο ή και φυλικό οξύ, και θα πρέπει να γίνει επανάληψη στις 28 εβδομάδες.
  • Θα πρέπει να προσέξεις το βάρος σου: Η σωστή πρόσληψη βάρους μπορεί να επηρεάσει την υγεία των διδύμων. Για τα δίδυμα η συχνότερη σύσταση είναι μια γυναίκα να βάλει 17-25 κιλά , για γυναίκες που ξεκίνησαν την εγκυμοσύνη με φυσιολογικό βάρος , κάτι το όποιο πρακτικά σημαίνει να λαμβάνετε 600 θερμίδες περίπου επιπλέον καθημερινά, το όποιο εξαρτάται όμως και από την φυσική σας δραστηριότητα. Για γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη τους με παραπανίσια κιλά, τα κιλά τα οποία θα πρέπει να πάρουν στην εγκυμοσύνη είναι λιγότερα.
  • Περισσότερες προφυλάξεις: Ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί είναι πολύ πιθανό να σας συστήσει εάν θεωρηθεί απαραίτητο να μειώσετε κάποιες από της δραστηριότητες σας, όπως εργασία και σωματική άσκηση, με την πρόοδο της εγκυμοσύνης.
  • Σκέψη για το πότε θα γεννήσετε: Συνήθως η διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται μέχρι τις 41 εβδομάδες. Με τα δίδυμα , πολύ πιθανό η διάρκεια να είναι μικρότερη. Τέλος, υπάρχει πιθανότητα ο επαγγελματίας υγείας να σας συστήσει να γεννήσετε νωρίτερα, στις 38 ή 39 εβδομάδες είτε με πρόκληση τοκετού, είτε με καισαρική τομή.

Μανούλες καλό θα ήταν να έχετε υπόψη σας πώς όταν κυοφορείτε δίδυμα, αυξάνεται η πιθανότητα να γεννήσετε πρόωρα.
Δεν θα πρέπει όμως να ανησυχείτε, καθώς ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί μπορεί να διαγνώσει, εάν έχετε σημάδια για πρόωρο τοκετό και να δράσει ανάλογα.

Τι θα μπορούσατε να κάνετε εσείς για να προλάβετε τον πρόωρο τοκετό;

Να μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Φροντίστε να λαμβάνεται σωστή φροντίδα από ένα επαγγελματία υγείας καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Φρόντισε να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα σημαντικότερα είναι οι πρωτεΐνες, το φυλικό οξύ, το ασβέστιο, ο σίδηρος, και οι βιταμίνες D και C.  Ακόμη, προσπαθήστε να λαμβάνετε καθημερινά τα συμπληρώματα διατροφής, που σας έχει συστήσει ο επαγγελματίας υγείας σας, συμφώνα με τις οδηγίες του, καθώς και να πίνετε άφθονο υγρά και φυσικά νερό. Επίσης, αποφύγετε να καταναλώνεται καφεΐνη, η οποία υπάρχει στον καφέ, στα αναψυκτικά, στο τσάι και στην σοκολάτα.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και την λήψη φαρμάκων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.
  • Ελέγξτε το άγχος σας. Προσπαθήστε να μην αγχώνεστε και βρείτε τρόπους χαλάρωσης μέσα στην ημέρα. Τα μωράκια σας νιώθουν το άγχος σας και αντιδρούν.
  • Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά, και ακούστε τις ανάγκες που έχει το σώμα σας. Δεν είναι ντροπή να πάρετε έναν υπνάκο το μεσημέρι, εάν το έχετε ανάγκη!

Κλείνοντας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό, εάν νιώσετε συμπτώματα πρόωρου τοκετού, όπως συστολές που αυξάνονται σε ένταση και διάρκεια (4 ή και περισσότερες την ώρα), πόνος στην μέση ή την κοιλία, πίεση στην πύελο, εκροή αίματος  ή υγρών από τον κόλπο.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.