Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Ψωρίαση και εγκυμοσύνη. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-e1454066106993.jpg

Η ψωρίαση δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να μείνετε έγκυος καθώς δεν εμποδίζει την ομαλή κυοφορία. Στην πραγματικότητα μάλιστα, η εγκυμοσύνη μπορεί να δώσει σε κάποιες γυναίκες ένα εννιάμηνο διάλειμμα από τα ενοχλητικά συμπτώματα της νόσου, όπως τη φαγούρα και τις φολίδες του δέρματος.

Για την περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεται προσοχή στη φαρμακευτική επιλογή.

Μερικά από τα φάρμακα που χρειάζεστε για την ψωρίαση δεν είναι ασφαλή για το μωρό σας.

Πώς επηρεάζει η ψωρίαση την εγκυμοσύνη;

Η ψωρίαση δεν επηρεάζει καθόλου την ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος. Επίσης, δεν έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες ή αποβολές. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις μία επίπτωση στο βάρος του μωρού, ότι δηλαδή οι γυναίκες με βαριάς μορφής ψωρίαση έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρό με χαμηλό σωματικό βάρος, σε σχέση με αυτές που δεν έχουν ψωρίαση.

Γυναίκες με ήπιας μορφής ψωρίαση δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο σε τέτοιο βαθμό.

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την ψωρίαση;

Όπως κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, έτσι και κάθε έγκυος γυναίκα με ψωρίαση είναι ιδιαίτερη. Έως και 60% των γυναικών διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα της ψωρίασης βελτιώνονται στη διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει γιατί η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης μειώνει την υπερδραστήρια ανοσολογική απόκριση που προκαλεί τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Όμως, για ένα 10 έως 20% των γυναικών, η εγκυμοσύνη επιδεινώνει την ψωρίαση. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας με έναν ασφαλή για το μωρό σας τρόπο.

Ποιες είναι ασφαλείς θεραπείες για την εγκυμοσύνη

Το σημαντικότερο ζήτημα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι τα φάρμακα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Αν και ορισμένα φάρμακα είναι απολύτως ασφαλή, άλλα μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή και γενετικές ανωμαλίες και πρέπει να αποφεύγονται.

Ασφαλέστερες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι οι τοπικές θεραπείες με ειδικά ενυδατικά και μαλακτικά προϊόντα, όπως η αγνή βαζελίνη. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού κρέμες στεροειδών. Απλώς, να είστε προσεκτικές αφού γεννήσετε, αν σκοπεύετε να θηλάσετε. Αποφύγετε να απλώσετε τα προϊόντα αυτά στο στήθος σας και βεβαιωθείτε ότι ξεπλύνατε πολύ καλά οποιαδήποτε κρέμα πριν το θηλασμό.

Εάν έχετε μέτρια προς βαριά μορφή ψωρίασης, οπότε οι κρέμες και οι αλοιφές δεν καταπραΰνουν τα συμπτώματα, μπορείτε να δοκιμάσετε φωτοθεραπεία με στενού φάσματος υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB).

Η θεραπεία με UVB είναι γενικά ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά πρέπει να εφαρμόζεται στο πρόσωπο αντηλιακό,  για την πρόληψη μελάσματος (μια κατάσταση κοινή σε έγκυες γυναίκες που προκαλεί την εμφάνιση των καφέ κηλίδων). Η UVB θεραπεία για την ψωρίαση  είναι γενικά αποδεκτή ως θεραπεία και για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Η θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία Α, και φάρμακα psoralens  δε συνιστάται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι το φάρμακο μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα και να προκαλέσει φωτοευαισθησία στο μωρό σας.

Φάρμακα που πρέπει να αποφεύγει η έγκυος που πάσχει από ψωρίαση

Αποφύγετε τελείως ή περιορίστε στο ελάχιστο τη χρήση των φαρμάκων που δεν έχουν μελετηθεί αρκετά καλά για να επιβεβαιωθεί η ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τέτοια σκευάσματα είναι τοπικές θεραπείες, όπως αλοιφές με πίσσα του άνθρακα και ταζαροτένιο ή βιολογικούς παράγοντες, όπως adalimumab, η ετανερσέπτη και το infliximab.

Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τα παρακάτω φάρμακα, τα οποία δεν είναι ασφαλή για το μωρό σας:

  • Η μεθοτρεξάτη έχει συνδεθεί με αποβολές, λυκόστομα, και άλλες γενετικές ανωμαλίες. Επειδή αυτό το φάρμακο μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα χρωμοσωμάτων, δεν πρέπει να λαμβάνεται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη σύλληψη.
  • Τα ρετινοειδή, όπως η ασιτρετίνη μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι παρενέργειες είναι τόσο σημαντικές, που οι γιατροί συνιστούν να περιμένει η γυναίκα δύο χρόνια μετά τη διακοπή λήψης τους πριν μείνει έγκυος.

Πώς να προστατεύσετε το μωρό σας

Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γυναικολόγο και το δερματολόγο ή το ρευματολόγο σας, για να σας συμβουλέψουν πόσο καιρό πριν τη σύλληψη πρέπει να έχετε σταματήσει κάποια φάρμακα.

Επίσης, να ρυθμίσουν ποια φάρμακά θα παίρνετε τους επόμενους μήνες, αν χρειαστεί. Αν έχετε θέσει υπό έλεγχο την ασθένεια σας πριν μείνετε έγκυος, το πιθανότερο είναι ότι δε θα χρειαστεί να πάρετε φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Μετά τον τοκετό

Μερικές γυναίκες που στην εγκυμοσύνη δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, εκδηλώνουν έξαρση αμέσως μετά τον τοκετό. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες έχουν μια έκρηξη των συμπτωμάτων της ψωρίασης μέσα σε έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση. Οποιαδήποτε έξαρση και αν έχετε μετά, δε θα είναι χειρότερη από ό, τι είχατε πριν μείνετε έγκυος.

Αν σκοπεύετε να θηλάσετε, θα πρέπει ακόμα να αποφύγετε μέχρι το τέλος του θηλασμού όλα τα φάρμακα που αναφέραμε παραπάνω.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.