Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Όταν σε μία ωοθήκη βρεθεί κάποιο εύρημα (μόρφωμα) που ο γιατρός κρίνει πως πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, ή υπάρχει κάποια μεγάλη ή επίμονη κύστη η οποία προκαλεί συμπτώματα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως συνιστάται σε περίπτωση υπογονιμότητας ή αν υπάρχουν ανησυχίες ότι η κύστη μπορεί να σχετίζεται με καρκινικές αλλοιώσεις.

Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικής επέμβασης που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση κύστεων ωοθηκών:

  1. Λαπαροσκόπηση
  2. Λαπαροτομία

Και οι δύο αυτές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία.

Λαπαροσκόπηση

Οι περισσότερες κύστεις ωοθηκών μπορεί να αφαιρεθούν με λαπαροσκόπηση. Η λαπαροσκόπηση είναι μία σχετικά καινούργια εγχειρητική μέθοδος, η οποία βασίζεται στη σύγχρονη προσέγγιση της παγκόσμιας χειρουργικής για την ελάχιστη δυνατή επεμβατική χειρουργική (minimal inasive surgery). Πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών στην περιοχή γύρω από τον αφαλό, με τη βοήθεια του λαπαροσκoπίου (ένα ειδικό εργαλείο που προβάλει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλιάς σε μια οθόνη τηλεόρασης).

Το λαπαροσκόπιο περνά στην κοιλιά σας, έτσι ώστε ο γιατρός να μπορέσει να δει τα εσωτερικά όργανά σας. Ο γιατρός αφαιρεί εν συνεχεία την κύστη μέσα από τις μικρές τομές στο δέρμα σας.

Αφού αφαιρεθεί η κύστη, ο γιατρός θα κλείσει τις μικρές τομές, χρησιμοποιώντας απορροφήσιμα ράμματα.

Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι η άμεση ανάρρωση μετά την επέμβαση, το αισθητικό αποτέλεσμα, ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και τέλος το γεγονός ότι η ασθενής μπορεί, λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, να σηκωθεί και να περπατήσει.

Λαπαροτομία

Αν κύστη είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ή υπάρχει πιθανότητα να σχετίζεται με καρκίνο, τότε συνήθως συνιστάται λαπαροτομία.

Κατά τη διάρκεια μιας λαπαροτομίας, μια ενιαία, μεγαλύτερη τομή γίνεται στην κοιλιά προκειμένου να διευκολύνει τον χειρουργό στο να έχει καλύτερη πρόσβαση στις ωοθήκες και την κύστη/ μόρφωμα.

Η κύστη και μερικές φορές, ολόκληρη η ωοθήκη μπορεί να αφαιρεθούν και να σταλούν σε ένα εργαστήριο για να ελεγχθεί κατά πόσον είναι καρκινικές ή όχι.

Η τομή κλείνει με ειδικά ράματα, όμως θα χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για περισσότερες ημέρες μετά τη διαδικασία, συγκριτικά με τη λαπαροσκόπηση.

 

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.