Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Ύπνος στην εγκυμοσύνη

ΥΠΝΟΣ-ΣΤΗΝ-ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-1.jpg

Ο ύπνος στην εγκυμοσύνη είναι κάτι που απασχολεί πολλές έγκυες γυναίκες. Με τις αλλαγές στο σώμα σας καθώς και με τις ορμονικές μεταβολές, ο ύπνος στην εγκυμοσύνη γίνεται ακόμη πιο δύσκολος.

Ας δούμε τις πιο κοινές αιτίες που προκαλούν προβλήματα ύπνου στην εγκυμοσύνη:

vbac_4-300dpiΣυνεχόμενη ανάγκη για ούρηση
Συνήθως η συνεχόμενη ανάγκη για ούρηση είναι εντονότερη  στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο.
Συμβαίνει λόγω της αυξημένη προγεστερόνης στο σώμα σας. Ακόμη, τα νεφρά σας φιλτράρουν έως και 50% περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο, κάτι που σημαίνει περισσότερα ούρα. Στο τρίτο τρίμηνο, η αυξανόμενη μήτρα σας πιέζει την ουροδόχο κύστη σας, αυξάνοντας την επιθυμία σας για ούρηση.
Τι μπορείτε να κάνετε: Πίνετε πολλά υγρά όλη την ημέρα, αλλά σταματήστε δύο ώρες πριν τον ύπνο. Ακόμη, δοκιμάστε να μην ανοίγετε πολλά φώτα, όταν σηκώνεστε τη νύχτα, για να μην ξαγρυπνάτε.

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αντιμετωπίσετε τη συχνοουρία – το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

vbac_4-300dpiΠόνοι και δυσφορία
Οι πόνοι και οι δυσφορία συμβαίνουν σε όλη την εγκυμοσύνη, αλλά ειδικότερα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Η δυσκολία στον ύπνο οφείλεται στο γεγονός πως δεν μπορείτε να βρείτε μια αναπαυτική θέση. Ακόμη, μετά το πρώτο τρίμηνο που η μήτρα σας αυξάνεται σας συστήνουμε να κοιμάστε στο πλάι και κατά προτίμηση στο αριστερό. Όταν βρίσκεστε ανάσκελα, το βάρος της αυξανόμενης μήτρα σας πιέζει στην κάτω κοίλη φλέβα, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει αρκετό αίμα στον πλακούντα και κατ’επέκταση και στο μωρό σας.
Τέλος, όσο το μωρό σας μεγαλώνει και αλλάζουν οι ορμονών σας, τόσο αποδυναμώνονται οι μύες και οι σύνδεσμοι σας, με αποτέλεσμα να έχετε δυσκολία στην κίνηση.
Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να κοιμάστε στο αριστερό πλάι, αν είναι δυνατόν , καθώς διευκολύνει την αιματική ροή  και είναι ασφαλέστερο για το μωρό σας. Ακόμη, χρησιμοποιήστε μαξιλάρια. Βάλτε ένα ανάμεσα στα γόνατά σας, ένα κάτω από την κοιλιά σας και ένα πίσω από την πλάτη σας.

vbac_4-300dpiΚράμπες
Στα προβλήματα ύπνου στην εγκυμοσύνη προστίθενται και οι κράμπες στα πόδια. Οι κράμπες εμφανίζονται συνήθως κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης.
Αν και δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία για τις κράμπες στα πόδια, συνήθως οφείλονται στην συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων στα πόδια και στην κόπωση, λόγω του επιπλέον βάρους της εγκυμοσύνης. Ακόμη, μπορεί να οφείλονται και σε έλλειψη μαγνησίου.
Τι μπορείτε να κάνετε: Εάν νιώθετε έντονες κράμπες ή έχετε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, σας συστήνουμε να πάρετε συμπλήρωμα μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι προτιμότερο να το παίρνετε το βράδυ λίγο πριν κοιμηθείτε.
Ακόμη, πίνετε άφθονο νερό και τεντώστε τα πόδια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν έχετε καθιστική εργασία ή ζωή, κάντε διαλλείματα και περπατήστε για λίγο. Εάν αντίθετα έχετε ορθοστασία, βρείτε λίγο χρόνο για να κάθεστε αλλά και να περπατάτε. Όταν σας πιάνει  κράμπα, τεντώστε το πόδι σας. Εάν αυτά δεν σας ανακουφίσουν, τουλάχιστον προσωρινά, είναι σημαντικό να ενημερώσετε  το γιατρό.

vbac_4-300dpiΚαούρες
Οι καούρες οφείλονται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης και ειδικότερα η προγεστερόνη. Οι ορμόνες χαλαρώνουν τους μύες του οισοφάγου που κρατούν συνήθως τα οξέα του στομάχου στο εσωτερικό του.  Μπορεί να έχετε  καούρα σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, συχνά όμως είναι εντονότερη τη νύχτα, όταν είστε ξαπλωμένη.
Τι μπορείτε να κάνετε: Φροντίστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Ακόμη, να αποφεύγετε τα πικάντικα τρόφιμα, τα λιπαρά και τα τηγανιτά. Τέλος, μην ξαπλώσετε για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το γεύμα σας. Εάν δεν βρίσκετε ανακούφιση, ζητήστε από το γιατρό ή τη μαία να σας συστήσει κάποιο κατάλληλο φάρμακο.

vbac_4-300dpiΡινική συμφόρηση
Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν τον όγκο του αίματος, συμπεριλαμβανομένων και των αγγείων στη μύτη σας, προκαλώντας τους διόγκωση, κάτι το οποίο  οδηγεί σε ρινική συμφόρηση.

Τι μπορείτε να κάνετε: Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια φυσιολογικό όρο ή  ρινικό σπρέι από θαλασσινό νερό.

vbac_4-300dpiΡοχαλητό και άπνοια ύπνου

Το ροχαλητό προκαλείται συνήθως από την ρινική συμφόρηση. Ακόμη, η αύξηση βάρους σχετίζεται με την εμφάνιση ροχαλητού. Μερικές φορές μπορεί να παρουσιάσετε και άπνοια ύπνου. Στην άπνοια η αναπνοή σας σταματά για λίγο. Τέλος, η άπνοια μπορεί να συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη κύησης.
Τι μπορείτε να κάνετε: Το βασικότερο είναι να μην υπάρχει ρινική συμφόρηση.

Το άγχος, οι ορμόνες και  τα παραπάνω προβλήματα ύπνου στην εγκυμοσύνη, συμβάλουν στην αϋπνία κατά τη διάρκεια της κύησης. Είναι όμως σημαντικό ο ύπνος στην εγκυμοσύνη να είναι ποιοτικός.

Ας δούμε πως μπορείτε να αντιμετωπίστε την αϋπνία και να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο:

  • Αποφύγετε την καφεΐνη σε όλες τις μορφές της (τσάι, καφές, σοκολάτα, αναψυκτικά με καφεΐνη)μετά το μεσημέρι.
  • Αποφύγετε να καταναλώνετε ζάχαρη το βράδυ, η οποία θα σας δώσει ενέργεια.
  • Λαμβάνετε νερό και υγρά στην διάρκεια της ημέρας και περίπου 2 ώρες πριν κοιμηθείτε αποφύγετε την κατανάλωση τους. Εάν διψάτε πιείτε νερό, αλλά με μέτρο.
  • Ασκηθείτε καθημερινά, αλλά μόνο μέχρι νωρίς το βράδυ, γιατί η άσκηση οδηγεί σε ενεργοποίηση.
  • Εάν πεινάτε μέσα στην νύχτα φάτε ένα σνακ, πλούσιο σε πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες. Επίσης, προσπαθήστε να πιείτε λίγο ζεστό γάλα ή ένα ζεστό αφέψημα χωρίς καφεΐνη.
  • Πάρτε ένα ζεστό μπάνιο λίγο πριν πέσετε για ύπνο.
  • Ο καθαρός αέρας βοηθάει σ’ έναν ποιοτικό ύπνο. Φροντίστε να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο με καθαρό αέρα και κατάλληλη θερμοκρασία.
  • Ζητήστε από τον σύντροφο σας να σας κάνει λίγο μασάζ.
  • Δοκιμάστε μερικές ασκήσεις χαλάρωσης, βαθιά αναπνοή, διαλογισμό, ή και ασκήσεις γιόγκα.

Τα προβλήματα ύπνου στην εγκυμοσύνη είναι συχνά, προσπαθήστε να βρείτε μια αναπαυτική στάση, να έχετε ένα ωραίο κλίμα και να είστε χαλαρή πριν πέσετε για ύπνο.

Διαβάστε επίσης:
Άνετος και ασφαλής ύπνος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ
Κολπίτιδα στην εγκυμοσύνη

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.