Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Ξηρότητα Κόλπου: Μύθοι και Αλήθειες

ΞΗΡΟΤΗΤΑ-ΚΟΛΠΟΥ-1.jpg

Διαβάζοντας, συχνά, για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μπορεί να πιστεύετε ότι όλες οι γυναίκες στην κλιμακτήριο αντιμετωπίζουν ξηρότητα κόλπου, ενώ οι σεξουαλικές τους επαφές είναι επώδυνες και ότι χωρίς λιπαντικό, ορμονοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή είναι καταδικασμένες σε επίπονο ή και καθόλου σεξ.

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πριν από την εμμηνόπαυση, η πλειονότητα των γυναικών δε χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο για τη λίπανση του κόλπου, εκτός ίσως από ένα απλό λιπαντικό κι αυτό περιστασιακά. Μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης, μόνο οι μισές περίπου γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ξηρότητας του κόλπου. Γιατί, άραγε, άλλες γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και άλλες όχι; Είναι θέμα γονιδίων, καλής διατροφής ή είναι θέμα τύχης;

Παράγοντες ξηρότητας  κόλπου

Όσον αφορά την κολπική ελαστικότητα και τη λίπανση, εκτός από τα οιστρογόνα και την ηλικία, πολλοί ακόμα παράγοντες παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στις γυναίκες που δε γέννησαν φυσιολογικά, οι οποίες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ξηρό κολπικό ιστό. Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι η ανεπαρκής ροή αίματος προς τα τοιχώματα του κόλπου, λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, ένα ιατρικό πρόβλημα, όπως ο διαβήτης, και η θεραπεία του καρκίνου.

Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Η τακτική διέγερση του κολπικού ιστού βοηθά στη διατήρηση της ροής του αίματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη λίπανση και την ελαστικότητα. Οι γυναίκες που απέχουν μεγάλα χρονικά διαστήματα από τις σεξουαλικές επαφές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κολπική ξηρότητα σε σχέση με τις γυναίκες με συχνές σεξουαλικές επαφές.

Είναι καλό για πολλούς λόγους αλλά και για την υγεία του κόλπου σας, να προσπαθείτε να διατηρείτε μία υγιή σεξουαλική ζωή με τακτικές επαφές. Αυτό θα λειτουργήσει προληπτικά προς τη γήρανση του κόλπου, θα τονώσει τη ροή του αίματος και θα διατηρήσει την ελαστικότητά του.

Διαβάστε επίσης: 5 αιτίες κολπικής ξηρότητας 

Θεραπεία για την κολπική ξηρότητα

Φυσικά, αν ο κολπικός ιστός σας είναι ήδη πολύ λεπτός και ξηρός, ίσως ο γιατρός σας συστήσει κάποιο προϊόν όπως κολπικά οιστρογόνα. Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται πόσο καιρό θα χρειαστεί αυτή η θεραπεία για την ξηρότητα κόλπου; Σε γενικές γραμμές, η απάντηση είναι “για πάντα”, αφού μόλις η θεραπεία διακοπεί, ο κόλπος θα γίνει και πάλι ξηρός. Ωστόσο, σε πολλές γυναίκες με μεγάλη αποχή από το σεξ, τοπικές θεραπείες με οιστρογόνα βελτίωσαν την κατάσταση και διατήρησαν την κολπική ελαστικότητα με τακτική διέγερση, χωρίς να χρειάζεται η εφαρμογή κάποιου προϊόντος.

Η ξηρότητα κόλπου εμφανίζεται σε κάποιο ποσοστό των γυναικών.  Δεν αποτελεί ασθένεια αλλά σύμπτωμα που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μην το θεωρείτε δεδομένο και αγιάτρευτο. Υπάρχουν λύσεις για να επαναφέρετε την ελαστικότητα του κόλπου σας και να καταπολεμήσετε την ξηρότητά του. Αρκεί να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας χωρίς δισταγμούς και να ζητήσετε τη συμβουλή και τη βοήθειά του.

 

Σχετικά άρθρα:
Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή;
Γιατί έχω αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή;

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.