Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

Ο υποθυρεοειδισμός στην εμμηνόπαυση

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ-1.jpg

Πολλές γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση αναρωτιούνται αν θα αντιμετωπίσουν υποθυρεοειδισμό, δηλαδή αν θα επηρεαστεί η λειτουργία του θυρεοειδή τους, είτε αντιμετώπιζαν μέχρι τώρα κάποιο προβλήματα είτε όχι.  Οι ανησυχίες αυτές έχουν μία βάση, καθώς, συχνά, η λειτουργία του θυρεοειδή επηρεάζεται από την κατάσταση της εμμηνόπαυσης, όπως και το υπόλοιπο ενδοκρινικό σύστημα της γυναίκας.

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός και ποια συμπτώματα μας προκαλεί

Ο θυρεοειδής παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των τροφών, στην αποθήκευση και χρησιμοποίηση της ενέργειας, τη διαχείριση του βάρους, τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, τη σκέψη, την ομιλία και τον ύπνο. Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή των ορμονών που απαιτούνται για να υποστηριχτεί όλη η δραστηριότητα του οργανισμού μας σε καθημερινή βάση. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να νιώθουμε κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ευαισθησία στο κρύο, αύξηση του σωματικού βάρους, ξηροδερμία, τριχόπτωση και γενικά νωθρότητα.

Οι ορμόνες στον υποθυρεοειδισμό

Το φυσιολογικό είναι ο εγκέφαλος και ο θυρεοειδής να επικοινωνούν με το σώμα για τη διατήρηση της βέλτιστης ισορροπίας. Σε υγιείς καταστάσεις, ο εγκέφαλος παράγει τη θυρεοτροπίνη ορμόνη (TRH) και την ορμόνη του θυρεοειδούς (TSH). Η TSH οδηγεί το θυρεοειδή να παράγει την ορμόνη Τ4 (θυροξίνη), η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε άλλα μέρη του σώματος σε Τ3 (τριιωδοθυρονίνη), μία μορφή που τα κύτταρα μας χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά. Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, υπάρχει πρόβλημα είτε με την ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει ή και να απελευθερώσει την Τ4 είτε με την ικανότητα του σώματος να μετατρέψει την Τ4 σε Τ3, και εμφανίζεται συχνά αυξημένη η TSH.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να ανατρέψει την ισορροπημένη λειτουργία του θυρεοειδούς

Μπορεί πολλές γυναίκες να έχουν ζήσει όλη τη ζωή τους χωρίς κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του θυρεοειδούς και χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει πόσο ευάλωτη είναι αυτή η λειτουργία και πόσο εύκολα μπορεί να προκληθεί μία ανισορροπία, καθώς στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπίες του θυρεοειδούς στη γυναίκα (και στον άντρα), συμπεριλαμβανομένου του στρες, της διατροφής και των ορμονικών αλλαγών. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε διαταραχές του θυρεοειδούς από τους άνδρες.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι επίσης πιο συχνός σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από ό, τι σε νεότερες. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η αυτοανοσία αναπτύσσεται πιο εύκολα με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένης της αυτοάνοσης νόσου θυρεοειδούς, μίας κατάστασης κατά την οποία τα κύτταρα της ίδιας της γυναίκας επιτίθενται στο δικό της θυρεοειδή αδένα. Τα επίπεδα των οιστρογόνων πριν την εμμηνόπαυση βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να χειρίζεται καλά τα κύτταρά μας, αλλά η μείωση των οιστρογόνων από την εμμηνόπαυση και μετά, κάνει αυτή τη λειτουργία λιγότερο αποτελεσματική.

Φταίει η εμμηνόπαυση ή ο υποθυρεοειδισμός;

Στην εμμηνόπαυση, το σώμα της γυναίκας παράγει λιγότερες αναπαραγωγικές ορμόνες, επειδή έχει πλέον μικρότερη ανάγκη από τις ορμόνες αυτές κατά το δεύτερο μισό της ζωής της. Αυτό είναι φυσιολογικό και η μετάβαση στη φάση αυτή για πολλές γυναίκες είναι ομαλή, με δεδομένο ότι υπάρχουν υγιή επινεφρίδια.

Αλλά για άλλες γυναίκες, ειδικά για εκείνες που έχουν βιώσει αδιάκοπο στρες κατά τα έτη που προηγήθηκαν της εμμηνόπαυσης, αυτή η αλλαγή της ζωής μπορεί να φέρει μαζί δυσάρεστα συμπτώματα, όπως έλλειψη ενέργειας, κατάθλιψη, σύγχυση σκέψης, επιδείνωση της μνήμης, χαμηλότερη σεξουαλική ορμή, απώλεια μαλλιών και ευκολότερη αύξηση του σωματικού βάρους. Αν είχατε χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς, είστε πιθανώς ήδη εξοικειωμένη με αυτά τα συμπτώματα. Πράγματι, πολλά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού συμπίπτουν με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και δυσχεραίνει να διαχωριστεί πού οφείλονται. Περαιτέρω περιπλέκει το ζήτημα το γεγονός ότι η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί, επίσης, να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Ένας λεπτομερής έλεγχος του θυρεοειδή σας, που θα σας συστήσει ο γιατρός θα βοηθήσει να ελεγχθεί η αιτία των συμπτωμάτων και κυρίως η αντιμετώπισή τους. Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με αυτό και μη θεωρείτε δεδομένο ότι πρέπει να υποφέρετε χωρίς καμία θεραπεία, μόνο και μόνο επειδή μπήκατε στην εμμηνόπαυση.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.