Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

5 αιτίες κολπικής ξηρότητας

54494026_l-e1461568958118-1.jpg

Η κολπική ξηρότητα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα ανεξαρτήτως της ηλικίας της. Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα ποικίλλουν από σωματικούς (ορμονικές αλλαγές) μέχρι ψυχολογικούς (άγχος), χωρίς να ξεχνάμε και την υπερβολική χρήση προϊόντων καθαρισμού του κόλπου.

Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε την αιτία του προβλήματος, που ίσως είναι μια από τις παρακάτω:

  • Ορμονικές αλλαγές. Μια από τις πιο συχνές αιτίες κολπικής ξηρότητας είναι η μείωση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση ή λίγο πριν από αυτή, μετά τη γέννα ή κατά το θηλασμό.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Αντιισταμινικά φάρμακα για την αλλεργία και το κρύωμα, αλλά και φάρμακα για το άσθμα μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη λίπανση του κόλπου.
  • Ανεπαρκής διέγερση. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κολπική ξηρότητα μπορεί να προκληθεί από μειωμένη λίμπιντο ή προβλήματα στη σεξουαλική επαφή με το σύντροφό σας.
  • Ερεθισμοί. Πολλά προϊόντα που περιέχουν χημικά, όπως σαπούνια, αρώματα, καθαριστικά που μπορεί να υπάρχουν στην πετσέτα ή το εσώρουχό σας.
  • Άγχος. Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει κολπικές θεραπείες με οιστρογόνα για την αντιμετώπιση της ξηρότητας. Για εκείνες τις γυναίκες που έχουν επιπλέον συμπτώματα, όπως εξάψεις, συνιστάται, επίσης, φαρμακευτική αγωγή από το στόμα. Αλλά πέρα από τις θεραπείες που βασίζονται στα οιστρογόνα, υπάρχουν κάποια προϊόντα που μπορούν να σας ανακουφίσουν από την κολπική ξηρότητα και, πιο συγκεκριμένα, από τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως:

  • Λιπαντικά. Υπάρχουν πολλά λιπαντικά που μπορούν να σας βοηθήσουν. Περιλαμβάνουν προϊόντα με βάση τη σιλικόνη, το λάδι και το νερό. Τα λιπαντικά, ωστόσο, είναι μια προσωρινή λύση για να κάνει λιγότερο επώδυνη τη διαδικασία του σεξ, δεν είναι μια μόνιμη μέθοδος αντιμετώπισης της κολπικής ξηρότητας.
  • Ενυδατικά. Τα ενυδατικά προϊόντα της αγοράς μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης της κολπικής ξηρότητας για κάποιες μέρες, μόνο με μια εφαρμογή, καθώς εισάγουν μόρια νερού στον κολπικό ιστό.

Η κολπική ξηρότητα είναι μια συχνή και αρκετά ενοχλητική κατάσταση, αλλά υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστείτε. Αν δημιουργεί προβλήματα στη σεξουαλική σας ζωή, απευθυνθείτε στο γιατρό για να βρείτε την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.