Ό,τι καλύτερο για την υγεία σου

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την καισαρική τομή

ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ-1-1-1200x800.jpg

Η φύση έχει επιλέξει και καθοδηγεί για τον τρόπο γέννησης. Η επιστήμη επιλέγει κάποιες φορές, προς όφελος του ανθρώπου να επέμβει και αντί με κολπικό τοκετό να γεννηθεί ένα μωρό με καισαρική τομή, για να αποφευχθούν κάποιοι σοβαροί κίνδυνοι. Σε ό,τι αφορά τον τοκετό, λοιπόν, δεν πρόκειται για μία απόφαση lifestyle.

Για τις μελλοντικές μητέρες που αναρωτιούνται πώς είναι η διαδικασία του τοκετού με καισαρική τομή, αναφέρουμε κάποια στοιχεία που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους.

  1. Ο τοκετός με καισαρική τομή είναι μία μεγάλη, αιματηρή επέμβαση, η οποία συνοδεύεται από πόνο, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε μεγάλη επέμβαση. Δεν είναι παιχνιδάκι μία καισαρική. Θα ήταν λάθος να εξάγουμε αυτό το συμπέρασμα με δεδομένο τη συχνότητά της. Άσχετα εάν η ιατροφαρμακευτική εξέλιξη επιτρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να ανακουφιστεί η νέα μητέρα από τον πόνο και να είναι αρκετά πιο άνετη και γρήγορη η ανάρρωση. Βέβαια, το αίσθημα του πόνου που κάθε γυναίκα βιώνει, φαίνεται πως εξαρτάται και από τις αντοχές της στον πόνο, τη συναισθηματική της φόρτιση, αλλά και από τις δεξιότητες του γιατρού.
  2. Δεν είναι υποχρεωτικό οι επόμενες γέννες μετά την καισαρική να γίνουν, οπωσδήποτε, με τον ίδιο τρόπο. Αν δε συντρέχει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος, όπως ένα μωρό που κατεβαίνει ανάποδα, τότε η επιλογή να κάνετε φυσιολογική γέννα μετά από καισαρική τομή VBAC είναι εφικτή, και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 75%.
  3. Καθώς πρόκειται για χειρουργείο, η επίτοκος συνήθως δε νοιώθει άνετα με την όλη προετοιμασία ή τις διαδικασίες που απαιτούνται, από τον καλλωπισμό της περιγεννητικής περιοχής που μπορεί να γίνει ορισμένες φορές άχαρα, μέχρι το ότι, συνήθως, απαγορεύεται η παρουσία του συζύγου.
  4. Αν πρόκειται για την πρώτη γέννα και, τελικά, υπάρξουν επιπλοκές ή ενδείξεις για καισαρική τομή, δεν πρέπει να νιώσετε απογοήτευση που «δεν καταφέρατε να γεννήσετε φυσιολογικά». Ο φυσιολογικός τοκετός είναι μία φυσιολογική διαδικασία δεν είναι αυτοσκοπός. Κάθε εμπειρία τοκετού είναι πολύτιμη και αν το αποτέλεσμα είναι ένα υγιές μωρό, το μόνο που θα πρέπει να νιώσετε είναι ευγνωμοσύνη προς το σώμα σας που δημιούργησε και έφερε το μικρό σας θαύμα στον κόσμο.
  5. Η καισαρική τομή πραγματικά μπορεί να σώσει τη ζωή του μωρού σας, αλλά και τη δική σας, όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά. Πολλές συζητήσεις γίνονται γύρω από τις περιττές καισαρικές που πραγματοποιούνται και πράγματι πολλές από αυτές που έχουν γίνει “προληπτικά” θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει ιατρική ένδειξη, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή έχουν σώσει τη ζωή τους και τη ζωή του μωρού τους.

Η Φύση έχει ορίσει τη διαδικασία γέννησης ενός μωρού και η διαδικασία αυτή είναι σεβαστή από όλους τους επιστήμονες και τους μέλλοντες γονείς. Αν οι ενδείξεις επιβάλουν τον τοκετό με καισαρική τομή για διάφορους ιατρικούς λόγους, δεν υπάρχει λόγος η μέλλουσα μαμά να αισθάνεται τη διαδικασία αυτή ως μία χειρουργική επέμβαση, καθώς πλέον η καισαρική μπορεί να γίνει απόλυτα φιλική προς τη μητέρα και το μωρό και να τη βιώσουν και οι δύο ως μία απόλυτα φυσιολογική εμπειρία.

Σχετικά

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας έχει ως στόχο την πληροφόρηση των χρηστών-επισκεπτών της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό σας. Απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη, έγγραφη άδεια απο το διαχειριστή της σελίδας, η οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου και υπηρεσιών του παρόντος δικτυακού τόπου-Νόμος 212/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στο κινητό σας

qr code

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε χρήσιμα νέα για την υγεία σας.

* Με την εγγραφή σας στο Newsletter αποδέχεστε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιγράφεται εδώ

Copyright by Women's Health Clinic. All rights reserved.